Dersom samtlige av de eksisterende planene for havvind i Nordsjøområdet blir realisert, vil det kunne generere mer enn 247 TWh offshore vindkraft bare fra dette området alene.
Det konkluderer en rapport fra Greenpeace, etter at miljøorganisasjonen har kartlagt mer enn 100 aktuelle havvindparker i Nordsjøen.
Den vanskelige havvinden
Verdens første flytende vindturbin
Må samarbeide
Rapporten trekker også fram det de mener er den viktigste barrieren mot visjonen om Nordsjøen som felles europeisk vindkraftressurs:
Mangel på planlegging av og investering i overføringskapasitet for vindkraft mellom nordsjølandene.
Alle vil ha
– Dette er noe alle vil ha. Alle politikere i alle land med alle politiske farger ønsker at offshore vindkraftpotensialet i Europa skal utnyttes, og slik har det vært lenge. Vi ser nå at det er behov for å samordne planlegging av infrastrukturen for kraftoverføringen, sier leder i Greenpeace Norge, Truls Gullowsen.
Nå Gullowsen at norske myndigheter skal tar ledelsen i arbeidet med å få på plass et kabelnett i Nordsjøen.
– Norge bør ta ledelsen i å få virkeliggjort infrastruktur for kabling på europeisk nivå, og stimulere norsk offshoreindustri til å bli med i satsingen. Her har Norge unik kompetanse, påpeker han.
– Kutt strømforbruk
Skal det europeiske havvindscenariet bli realisert, trenger landene også store mengder regulerkraft, når havvinden stilner.
Gullowsen vil frigjøre energiforbruket i husholdningene og effektregulere store mengder ustabil vindkraft.
– Det er spesielt at vi i Norge bruker elektrisk kraft til oppvarming, det gjør man i liten grad andre steder i verden. Det blir enda viktigere framover å utnytte den norske kraften på en bedre måte enn i dag, sier Gullowsen.