KLIMA

Store miljøskader i Mexicogolfen

Ulykken i Mexicogolfen har ført til store ødeleggelser av dyrelivet i området.
Ulykken i Mexicogolfen har ført til store ødeleggelser av dyrelivet i området. Bilde: HO
Maiken Ree
14. jan. 2011 - 11:29

En forskergruppe utførte en inspeksjon av området i desember i fjor ved hjelp av en bemannet ubåt. Tokten ble utført kun to nautiske mil fra stedet hvor Deepwater Horizon-riggen eksploderte, og millioner av tonn olje slapp ut i havet.

– Det har vært mye snakk om at oljen fløt opp til havoverflaten fordi olje er lettere enn vann. Men vi kan konstatere at en stor del av oljen er falt ned på havbunnen, hvor den har gjort stor skade, sier førsteamanuensis Kirsten Habicht fra Biologisk Institut ved Syddansk Universitet til Videnskab.dk .

Danske biologer fra Syddansk Universitet deltok i prosjektet, som var ledet av biologiprofessor Samantha B. Joye fra Departement of Marine Sciences ved University of Georgia.

Det lekker fortsatt olje fra BPs dyphavsbrønn i Mexicogolfen etter eksplosjonen på oljeplattformen Deepwater Horizon i april. USAs president Barack Obama har nå nedsatt en kommisjon som skal granske saken. Bildet er tatt sørøst for Grand Isle i delstaten Louisiana.
Oljeutslippet har spesielt gjort skade på koraller og muslinger. Reuters/Scanpix

Det er spesielt kløften hvor utslippet fant sted som er hardt rammet. På havbunnen er ulike koraller, ormer og andre virvelløse dyr drept av oljeutslippet. Muslinger, ormer og koraller får i seg næring ved hjelp av små flimmerhår som lager en strøm av vann som de filtrerer for bakterier og alger.

– Vi har sett at spesielt de dyrene som tar opp mat på denne måten har lidd stor skade på grunn av oljekatastrofen. Oljen legger seg som en film over flimmerhårene, slik at dyrene ikke kan filtrere vannet og dermed sulter i hjel, sier Habicht.

Frykter for økosystemet

Døde koraller får store konsekvenser for dyrelivet i området, siden de er hjemsted for et hav av smådyr. Når korallene visner, har ikke dyrene et sted å holde til.

Ifølge forskeren kan det ta flere hundre år for en korall å vokse seg stor.

– Vi frykter på den måten at oljen har ødelagt det følsomme økosystemet, sier Habicht til Videnskab.dk.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.