KRAFT

Store skader på Oslofjordkabelen

SKADET: Oslofjordkabelen eksploderte under testing mandag. Nå jobbes det med å rydde opp i skjøtekammeret der eksplosjonen skjedde, og deretter finne ut årsaken og reparere skadene.
SKADET: Oslofjordkabelen eksploderte under testing mandag. Nå jobbes det med å rydde opp i skjøtekammeret der eksplosjonen skjedde, og deretter finne ut årsaken og reparere skadene. Bilde: Statnett
Kjetil Malkenes Hovland
28. mai 2009 - 10:03
Vis mer

Det er omfattende ødeleggelser på Oslofjordkabelen som eksploderte under testing mandag.

Befaringen på kabelen mellom Horten og Moss viser store skader. Det begynte å brenne og oppstod gassutvikling da kabelen eksploderte i et skjøtekammer på Bastøy.

Nå må hele kammeret rengjøres av mannskaper i verneutstyr og gassmasker før en ny reparasjonstid kan anslås.

Rengjør anlegget KABEL: Strømforbindelsen under Oslofjorden har ikke gått på full kapasitet siden våren 2008, da et anker skadet to av kablene. Bildet viser kabellegging.
Rengjør anlegget KABEL: Strømforbindelsen under Oslofjorden har ikke gått på full kapasitet siden våren 2008, da et anker skadet to av kablene. Bildet viser kabellegging.

Rengjør anlegget

– Vi arbeider videre med å få avklart skadeomfang som følge av eksplosjonen. Etter at vi har fått rengjort anleggene med spesialfirma, vil vi kunne komme inn og gå over alle deler av anleggene i detalj, sier avdelingsleder Vibeke Hodne ifølge Statnetts nettsider.

Det var våren 2008 at et anker skadet to av de tre forbindelsene over Oslofjorden. Kablene sørger for strømutvekslingen mellom Norge og Sverige.

Den første kabelen ble reparert og kom i drift igjen høsten 2008. Den siste kabelen i forbindelsen skulle etter planen være i drift igjen 1. juni. Det blir vanskelig nå.

Det er fremdeles uklart hvor store skadene på kabelen er.

– Når vi så får oversikt over skadene på kabelanlegget, kan vi si mer om videre fremdrift, både operasjonsmessig og tidsmessig, utdyper avdelingsleder Vibeke Hodne.

Gassutvikling og brann

Eksplosjonen skjedde ifølge Statnett i en skjøt på land kort tid etter at det ble satt spenning på anlegget. Dette skjedde under den siste testingen av forbindelsen etter ett år med reparasjoner. Det ble sterk varme- og røykutvikling, og anlegget har fått omfattende skader.

Eksplosjonen førte til utvikling av gassen SF 6 inne i skjøterommet, som er et hus på ca 10 X 30 meter. Det var ca. 12 kg SF 6 i anlegget.

Oljen fra kabelen har ikke lekket ut til sjøen, og utslippene er begrenset til skjøterommet. Dette vil bli samlet opp og behandlet som spesialavfall.

Gassen SF 6, er en luktfri gass som kan gi kvelningsfare. SF6 gjør det ifølge Statnett mulig å bygge kompakte, kapslede, gassisolerte anlegg innendørs også for de høyeste spenningsnivåene.

Kraftig klimagass

SF 6 er også den kraftigste av klimagassene, 22 000 ganger kraftigere enn CO 2. Statnett har forpliktet seg til å redusere utslippene av gassen med 30 prosent.

I år 2000 slapp energibransjen ut anslagsvis to tonn SF 6.

Etter at det er ryddet opp, skal Statnett kartlegge årsaken til eksplosjonen. Før det er gjort, kan de ikke si når kabelen er i drift igjen.

Det er selskapet Nexans som har levert kabelen og som utfører testingen av kabelen.

Kostet milliarder

Kapasitetsproblemene på Oslofjordforbindelsen i 2008 kostet kraftselskapene 1,5 milliarder kroner: Les saken her

Men en utsettelse av reparasjonen på Moss-Horten-kabelen får ingen større følger for kraftselskapene slik prisbildet ser ut i Norden nå.

Landene utveksler i øyeblikket lite strøm, og det er ikke stor forskjell i prisene.

– Når det er små prisforskjeller, indikerer det at det ikke er noen store flaskehalser i systemet, sier Kristian Pladsen i Energi Norge (tidligere Energibedriftenes Landsforening EBL) til Teknisk Ukeblad.

– Dette har ikke store økonomiske konsekvenser for oss slik prisbildet er nå, sier Pladsen.

Blir sårbare

EBL er likevel opptatt av at infrastrukturen skal fungere.

– Det er viktig å få utbedret sånne feil så fort som mulig. Langvarige feil av denne typen er ikke bra, sier Pladsen.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.