OLJE OG GASS

Storinvestor: – Oljeingeniørene har vært overbetalt

Tror 100.000 vil miste jobben.

Investor Jens Ulltveit-Moe mener 100.000 vil miste jobben i norsk oljeindustri de neste 10 årene. 
 – Ingeniørene vil få jobb igjen, men dårligere betalt, sier han.
Investor Jens Ulltveit-Moe mener 100.000 vil miste jobben i norsk oljeindustri de neste 10 årene. – Ingeniørene vil få jobb igjen, men dårligere betalt, sier han. Bilde: Peder Qvale
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
27. mai 2015 - 10:38

Investor Jens Ulltveit-Moe mener at det vil forsvinne rundt 100.000 arbeidsplasser knyttet til norsk oljeindustri de neste ti årene. I tillegg mener han at oljeingeniører her på berget har vært overbetalt.

Dette var blant temaene i et foredrag Ulltveit-Moe holdt på den såkalte Tøyenmiddagen i regi av Universitetet i Oslo denne uken.

– Oljenæringen sier det er 330.000 ansatte i oljenæringen i Norge. Det er inkludert alle som jobber med oljeservice. Jeg mener at av dem må rundt 100.000 vente å miste jobben de neste 10 årene, sier Ulltveit-Moe til Teknisk Ukeblad.

Les også: Disse ingeniørjobbene kan bli tatt over av datamaskiner

– Finner ingen ny Sverdrup

Ulltveit-Moe - som blant annet har investert i solindustrien - har tidligere kommet med dystre spådommer for fremtiden i Barentshavet.

Nå peker han ut to hovedårsaker til spådommene for ingeniører og andre ansatte i oljeindustrien:

– For det første finner vi ikke en ny Johan Sverdrup. Det vil føre til at aktivitetsnivået går ned. For det andre vil aktivitetsnivået også gå ned fordi sluttproduksjonen er veldig dyr.

– Jeg tror oljeprisene vil holde seg i området 70 dollar. Da vil ikke den arbeidskrevende delen av oljeproduksjonen bli utført. Det vil føre til færre jobber, sier investoren.

Han peker videre på at klimaspørsmålet vil få en større og større plass.

– Fra nå til 2030 vil dette bli stadig viktigere. Vi ser det allerede fra gallupen tidligere år, der dette gikk fra sjette plass til andre plass. På kort sikt betyr det ingenting. På litt sikt betyr det at politikerne må ta dette innover seg, sier Ulltveit-Moe.

1 uke overtid i Nordsjøen: 1 uke overtid i Nordsjøen: 82.362 kroner

Datanerder, ikke leger

Han viser til at når man går mot 2030 så er EU og Norge bundet til et 40 prosents utslippskutt.

– Det vil komme gjennom kvoter, men også gjennom strengere utslippsregler, blant annet effektivitet av biler. Det vil redusere etterspørsel og prisen på olje. Siden Norge er en veldig dyr produsent av olje, betyr det at produksjonen i Norge vil falle betydelig.

– Hva slags omstilling må man belage seg på om 100.000 mister jobben?

– For Teknisk Ukeblads lesere tror jeg egentlig dette er en stor mulighet. Vi lever i et samfunn hvor verdien av teknisk kunnskap blir stadig større. Da er man så heldig at teknisk kunnskap kan brukes på mange områder.

– Vi ser i Silicon Valley at det er ingeniørene som er vinnerne hele veien rundt. Det gjelder data, apper og «life science» (miljø- og biovitenskap, red.anm). Det er ikke legene som tar dette, det er datanerdene, sier han og understreker:  

– Disse hodene vil helt klart få jobb, men de vil være dårligere betalt enn i oljeindustrien.

Internasjonalt panel: Internasjonalt panel: Norge har kun to teknologimiljøer i verdenstoppen

– Lønn betyr lite i oljesektoren

Ulltveit-Moe underbygger påstanden om at ingeniørene vil få dårligere betalt i fremtiden med følgende:

– Vi har hatt bak oss en eventyrlig periode i Norge, med voldsom høy inntjening for alle, fra forpleiningsassistenter på plattformene, til restaurantarbeidere. Det har vært en måte å ta ut grunnrenten fra oljen og den har jo vært enorm. Nå er den halvert, men fortsatt veldig stor.

– Vannkraft har noe av den samme grunnrenten, mens det på fornybar energi er lav grunnrente. Det vil si at de ikke har evnen til å betale det som oljeindustrien tradisjonelt har betalt.

– De har også helt andre skatteforhold. De har rundt regnet 20 prosent skatt, mens oljeindustrien har omkring 80. Det betyr at hva man betaler av lønn ikke betyr all verden i oljesektoren, men det betyr veldig mye i andre sektorer.

Han påpeker at lønnsnivået allerede har falt gjennom devalueringen av kronen.

– Og jeg tror det vil falle mer.

Han mener alle i Norge til nå har vært overbetalt etter internasjonal standard.

– Norske oljeingeniører har vært overbetalt – i likhet med hele samfunnet. Med en oljepris på over 100 dollar fatet har alle vært overbetalt. Vi ser når oljeprisen faller til 60-70 dollar at valutaen synger med 10-15 prosent. Det er tegnet på at man har vært overbetalt, sier han.

Les også: De har satset hus og bil på en oljeteknologi de ikke får på markedet

Ikke like pessimist

Kjetil Bakken, analytiker i Carnegie sier til Teknisk Ukeblad at han ikke er like pessimist som Ulltveit-Moe.

– Han baserer seg på pris på rundt 70 dollar. Det er en antakelse på lik linje med alle andre antakelser man kan gjøre. Jeg tror ikke han sitter med noen krystallkule som gjør at han vet nøyaktig hva som kommer til å skje i fremtiden, sier Bakken.

Han understreker at han ikke ønsker å gå inn i en diskusjon med Ulltveit-Moe.

– Men jeg tror oljeprisen nå er lavere enn likevektsprisen. Det betyr at oljeprisen er for lav til å stimulere til nok investeringer for å opprettholde balansen mellom tilbud og etterspørsel.

– Det betyr at dersom investeringskuttene fortsetter nå, så vil verden i løpet av ikke så altfor lang tid ha for lite oljeproduksjon. Derfor tror jeg prisen må opp for å klarere balansen mellom tilbud og etterspørsel, sier han.

Les også: Disse ingeniørene er mest ettertraktet nå

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.