Da selskapet i fjor fant olje på Avaldsnes i PL 501 ble størrelsen estimert til et sted mellom 100 og 400 millioner fat olje.
For noen uker siden meldte Lundin om at avgrensningsbrønnen på Avaldsnes-funnet ga gode resultater. Og nå har selskapet fullført en sidestegsboring i brønnen, og det meste tyder på at ressursestimatet kan oppjusteres.
Homogent reservoar
I en pressemelding sier Ashley Heppenstall, konsernsjef i Lundin Petroleum, at de nå er ganske sikre på at hele strukturen inneholder produserbar olje.
– Resultatene av den avgrensningsbrønnen og påfølgende sidestegsboringen er veldig positive fordi de viser lateral kontinuitet i øvre jura med høy porøsitet og permeabilitet. Vi har nå en høyere grad av tillit til at den delen av strukturen vi tidligere antok å være ikke- hydrokarbonførende faktisk dekkes av øvre jura-reservoaret.
Lundin vil bore nok en avgrensingsbrønn før selskapet kommer med nye ressursestimater. Ifølge tidligere beregninger inneholder det rundt 377 millioner fat oljeekvivalenter. Og sannsynligvis er funnet enda større.
Over flere blokker
Det er forventet at Avaldsnes-strukturen strekker seg inn i nabolisensen 265, som er operert av Statoil. Selskapet er allerede i gang med boringen av boringen på Aldous Major-prospektet.
Statoil har tidligere sagt at ressursanslagene ligger på mer enn 100 millioner fat oljeekvivalenter, mens Det norske har sagt at de forventer at brønnene kan inneholde mellom 140-500 millioner fat oljeekvivalenter.
Ifølge Det norske er det forventet at oljekolonnen er tykkere i dette området enn i Avaldsnes-delen av prospektet.
Til sammenligning anslår Statoil at Skrugard-funnet inneholder mellom 150 og 250 millioner fat oljeekvivalenter med en mulig oppside på 500 millioner fat olje.
Øker i strørrelse
Etter at Lundin gjorde funn på Avaldsnes uttalte Lundins leteeksperter til Geo365 at reservoaret trolig øker i tykkelse.
– Kjernetaking i 16/2-6 har gitt oss en detaljert forståelse om stratigrafi og avsetningsmiljø basert på fakta noe som er avgjørende for å bygge en stratigrafisk modell og utvikle en avgrensningsstrategi for Avaldsnes-funnet. Og over et seks meters intervall ble det målt en strømningsrate på 5000 fat per dag. Dette er en av de beste testene i Nordsjøen noensinne. Attpåtil viser den at det med stor sannsynlighet ligger et homogent reservoar i en radius på to kilometer ut fra brønnen, og at reservoaret øker i tykkelse, sa Hans Christen Rønnevik og Arild Jørstad.
Etter funnene på Utsirahøyden mente Rønnevik at vesentlige detaljer Nordsjøens geologiske historie må skrives på nytt.
Det gjelder for eksempel den strukturelle utviklingen av Utsirahøyden, sedimentasjonshistorien gjennom perm, trias og midtre til øvre jura, samt migrasjonshistorien av olje i et område som for 10-15 år siden var ansett å være tørt med biodegradert olje og gass.