I kommunal sektor var lønnsveksten 6,7 prosent fra 2010 til 2011. Det er mye mer enn året før, da den bare var 4,7 prosent.
– Vårt hovedinntrykk er derfor at det er høy etterspørsel i arbeidsmarkedet, men at staten fortsetter å henge etter. I kommunene er det nå lokale, kollektive forhandlinger. Det hjelper til med å dra lønna opp, sier Erik Strøm, Teknas direktør for samfunnspolitikk.
Dette resultatet blir av Teknas ledelse begrunnet med at lønnsøkningen har en klar sammenheng med økt verdsetting av kompetanse, i tillegg til innføring av kollektive forhandlinger.
Kan ikke konkurrere
Finansbyråd Liv Røssland i Bergen kommune sier at høy kompetanse generelt er verdsatt i kommunen, men at kommunal sektor allikevel ikke kan konkurrere på lønn alene mot store deler av det private markedet.
– Det spesielle innenfor denne type kompetanse er knapphet i arbeidsmarkedet, derfor må vi ofte lønne høyere ved nyrekruttering. For å beholde denne typen kompetanse lengre i kommunen, gir vi også enkelte erfarne medarbeidere høyere lønn, sier Røssland.
Vil ha flere ingeniører – for å holde lønna nede
Klikk her for større versjon av figuren.
Statlig vs. privat
Når det gjelder lønnsvekst i statlig sektor, har den bare gått ned fra 4,9 prosent fra 2009 til 2010, til 4,3 prosent i 2010 til 2011. Mens i privat sektor er der en mer tydelig økning.
Tallet for lønnsveksten privat er det samme som tallet for lønnsveksten i kommuner, nemlig 6,7 prosent fra 2010 til 2011. Det er god økning sammenlignet med 5,2 prosent fra 2009 til 2010.
Statistikken for 2011 viser at basert på bransje, utdanning, erfaring og ansvarsnivå, er forskjeller i lønn mellom kvinner og menn ganske utjevnet.
– Forskjellen mellom kvinner og menn varierer fra om lag 4 % i privat sektor, til så å si ingenting i kommunesektoren, sier Erik Strøm.
Likhet offshore
Når det gjelder ulike bransjer, velger Tekna å trekke frem petroleumssektoren, hvor forskjellen mellom kvinners og menns lønnsvekst er mindre enn i privat sektor.
Deres kommentar til det er at i petroleumssektoren finnes sterke bedriftsgrupper som ivaretar rettighetene til ansatte.
– Det har betydning at det er fagforeninger til stede for å forhindre diskriminering, sier Strøm.
Klikk her for større versjon av tabellen.
Likestilling
Ingrid di Valerio er medlem av Teknas hovedstyre og konserntillitsvalgt i Statoil. Hun bruker Statoils retningslinjer for hele selskapet som eksempel.
– Vi er opptatt av likestilling og lik lønn i Statoil, derfor bruker vi mye tid på å gjennom lønnsdata og kjønnsforskjeller. Vi ser på hvor lang tid det tar å klatre i karrierestigen, og for kvinner blir det ca. ett års forsinkelse i forhold til menn. Lønn henger sammen med stillingsnivå, så ett års senere opprykk i karrieren betyr også lønnsforsinkelse, sier di Valerio.
Di Valerio sier at ut ifra utdanning, stilling og ansvar så er det 1,5 prosent forskjell i lønn mellom kvinner og menn i Statoil.
Lik lønn er lik likestilling?
Lønn for petroleumsingeniører er tilnærmet lik for begge kjønn, men betyr det at kvinner i oljebransjen er likestilte?
– Vi kjører også statistikker for å se hva kvinneandelen er på ulike nivåer i bedriften, fra konsernledelse og nedover. Det er viktig for oss hvor mange kvinner som er med på hvert nivå, og det siste året har kvinneandelen på ledernivå økt, noe vi synes er svært positivt, sier di Valerio.
Ifølge di Valerio får de som går ut i permisjon en vurdering underveis når de er borte, og på grunn av en særavtale blir lønn justert som om de ville vært i arbeid. Det bidrar også positivt til å opprettholde lønnsbalansen mellom kjønnene.