I skrivende øyeblikk borer Statoil en undersøkelsesbrønn på Peregrino-feltets sørflanke. Når denne er fullført skal selskapet i gang med nok en brønn i området.
Forventninger
Første fase av Peregrino-utbyggingen består av to bore- og brønnhodeplattformer, og et flytende produksjonsskip (FPSO). Statoil har store forventninger om å finne ytterligere ressurser i Peregrino-området.
Hva som blir en eventuell fase to-utbygging gjenstår å se når resultatene fra brønnene er klare.
– Finner vi et godt ressursgrunnlag kan feltet bli bygd ut med en tilsvarende løsning som i dag. En minimumsløsning vil være en undervannsutbygging knyttet til den eksisterende installasjonen, sier Statoils direktør for internasjonal utvikling og produksjon, Peter Mellbye, til Teknisk Ukeblad.
Les også: Produksjonen i gang på Peregrino
20 prosent
Statoil har allerede påvist ressurser på rundt 100 millioner fat oljeekvivalenter sørvest for Peregrino.
Peregrino-feltet startet produksjonen av olje forrige uke, og i dag meldte Statoil om at de var i gang med produksjonen fra sitt største utenlandske egenopererte felt.
– Ambisjonen er å ha 20 prosent utvinningsgrad fra feltet, ved hjelp fra vanninjeksjon. Vi håper på å kunne få den høyere, men å tallfeste dette vil være feil, sier Mellbye.
Les også: Klar for Peregrinos utfordringer
Horisontale brønner
Oppsidepotensialet ligger i måten Statoil borer brønnene på, ved hjelp av avansert horisontal brønnteknologi. Feltet inneholder 300 til 600 millioner fat utvinnbare ressurser, men oljen er av veldig tung og viskøs kvalitet.
I tillegg til vanninjeksjon har Statoil også klargjort for injeksjon av polymerer, som kan gi ytterligere økt utvinning.
– Vi må nå se hvordan reservoaret responderer på produksjonen før vi tar videre beslutninger om metoder for økt utvinning, sier Mellbye.
Les også: Statoil selger 40 prosent av oljefelt i Brasil
Kake og lunsj
I dag produserer Peregrino-feltet 5.000 fat olje her dag, men i løpet av 12 måneder har Statoil som ambisjon å komme på et produksjonsnivå på 100.000 fat per dag.
– Denne uken feirer vi med kake og lunsj for de ansatte, mens det blir en større markering i mai i Brasil, sier Mellbye.
Peregrino-feltet ligger 85 kilometer utenfor kysten av Brasil, i Campos-bassenget. Feltet planlegges utbygd med 37 brønner, hvorav fem er vanninjektorer. Feltet ble funnet i 1994, og Statoil har 60 prosent eierskap mens partner Sinochem har 40 prosent.
Les også: Peregrino blir Statoils eksamen