Når politikerne kommer tilbake til Stortinget til høsten er det til en langt sikrere bygning enn den de forlot på forsommeren.
Det er nemlig gjort et omfattende arbeid med å sikre stortingsbygningen i løpet av sommeren, ifølge avdelingssjef Terje Olsen i drifts- og serviceavdelingen på Stortinget.
Pullerter foran Løvebakken
Han bekrefter at vinduer blir sikret mot angrep utenfra og at det vil bli begrensninger i kjøring opp Løvebakken.
– Vinduene i Stortinget blir sikret med splintsikker film som skal beskytte mot en eventuell eksplosjon, eller blir sikret mot gjennomtrengning slik at de i praksis blir skuddsikre, sier Olsen til NTB.
I løpet av august og september skal det dessuten installeres pullerter foran Løvebakken.
Dette er hev- og senkbare søyler som gir sikkerhetsavdelingen full kontroll med hvem som skal få kjøre helt opp til porten foran Stortingets hovedinngang.
– Det er først og fremst motorisert ferdsel det blir lagt restriksjoner på. For gående, syklister og andre blir det ingen begrensninger, understreker Olsen.
Les også:
Regjeringskvartalet er fortsatt terrorutsatt
Kan sprenge Y-blokka fra Ring 1
Omfattende sikringsplan
Terrorangrepene 22. juli i fjor avslørte betydelige svakheter i sikkerheten i og rundt bygningen som huser nasjonalforsamlingen, og aktualiserte for alvor behovet for utbedring på en rekke områder. Temaet er også en helt naturlig del av rapporten til 22. juli-kommisjonen, som legges fram 13. august.
I tillegg til tiltakene som blir og er blitt satt inn, jobber administrasjonen på Stortinget med en planer som skal ivareta alle aspekter av sikkerheten til de folkevalgte og folk som har arbeidsplassen sin i bygningen.
– Vi er i en prosess hvor vi setter inn en rekke sikkerhetstiltak, både synlige og usynlige. Og vi kommer til å sette inn nye tiltak fortløpende etter hvert som den helhetlige analysen viser at det er behov for det, sier Olsen.
Trolig kommer blant annet stenging av Akersgata forbi stortingsbygningen til å bli grundig drøftet i arbeidet med denne planen. Det er flere ganger blitt påpekt at denne fasaden, som ligger på baksiden av bygningen, er svært utsatt. Inntil nylig var det mulig å parkere en varebil full av sprengstoff bare et par-tre meter fra fasaden. På andre siden av veggen ligger kontorene til flere av landets toppolitikere.
Vil bevare åpenhet
Slik NTB forstår det kommer også sikkerhetskultur og -bevissthet blant dem som hører til på Stortinget til å være en del av analysen.
Ifølge Bergens Tidende kan det dessuten bli aktuelt å forsterke sikkerhetskontrollen når folk skal inn i bygningen og gjøre mer omfattende bakgrunnssjekk av ansatte i Stortinget.
– Det er svært viktig for oss å ta vare på den åpenheten som ligger naturlig i det norske demokratiet og tilgjengeligheten til de folkevalgte. Derfor kommer ethvert sikkerhetstiltak til å bli veid opp mot ønsket om åpenhet, sier Olsen.
Vanlige folk har tre lovlige muligheter til å komme seg gjennom sikkerhetskontrollen – enten ved å ha avtale med noen «innenfor», ved å delta på en guidet omvisning eller ved å sitte på galleriet og følge debattene i plenumssalen. Alle vil uansett klare å komme seg inn i selve bygningen før de blir utsatt for noen som helst form for kontroll.
Bevæpning av stortingsvaktene er aldri blitt diskutert, hevder Olsen.
Les også:
Regjeringskvartalet ett år etter