Stortinget er i ferd med å flytte bunker av dokumenter og lange talelister over på nettbrett.
Hensikten er å gi de folkevalgte mer fleksibilitet i arbeidsdagen.
De kan selv velge hvilket format de foretrekker, blant Android, IOS og Windows. Og har de et eget brett fra før, er det bare å bruke det i jobben.
For Stortingets it-folk har lagt opp en bevisst strategi for såkalt "bring your own device", forkortet BYOD.
Les også: Vi jobber mer og bedre med private dingser
Brett på talerstolen
Det er gått to år siden Stortingets administrasjon dro på handletur og shoppet 169 Ipad-er. Et par representanter hadde allerede skaffet seg nettbrett på egenhånd.
Og formelt ble markedet sondert gjennom en formell prosess for offentlig anskaffelse.
– Til nå har politikerne brukt brettet for å få rask tilgang til interne dokumenter og eksterne nyhetskilder, og være aktive i sosiale media. Og mange leser sine innlegg i stortingssalen rett fra brettet, sier it-sjef Frode Rein ved Stortinget.
Nå har presidentskapet bedt om en løsning som reduserer distribusjon av sakspapirer.
Slik rutinene er nå, skrives det hver dag ut papirkopier av dagsorden og alle innstillinger som skal debatteres, for at materialet skal være tilgjengelig for alle representantene i stortingssalen.
Se vår interaktive presentasjon av Stortinget og regjeringen
Alt i ett
Svaret er å utvikle Stortingsappen, slik at de folkevalgte allerede kan ha en oversikt med seg i mappen eller lommen.
Her skal politikerne finne en spesialutgave av it-systemet "Stortingets konferansesystem", på stammespråket kalt Storkonf. Her er alle dagens saksdokumenter og oversikt over møtene.
– Nå kan de blant annet følge med på når det nærmer seg deres tur på talerstolen, slik at de ikke er så bundet til en tv-skjerm eller web-tv på pc. Det vil være nyttig for dem når de er andre steder enn på kontoret – som i ulike møter på huset, sier assisterende direktør Brit Brenno.
Dokumentene finnes på nettsidene fra før, men i app-en får de folkevalgte en sortering og en snarvei i forhold til om de selv skulle hentet ut og stablet dem på plass i forkant av et møte.
I tillegg pakkes web-tv fra Stortinget inn i den nye applikasjonen.
Jobben gjøres av Capgemini, som underleverandør til Benum. Lyd- og bildeselskapet har en løpende drifts- og videreutviklingsavtale med Stortinget.
Løsningen bygges på html 5, som åpner for applikasjoner på tvers av plattformer.
Les også: Dette blir årets viktigste teknologitrender
Billigere enn svenskene
– Vi har gjort dette billigere enn om vi skulle laget en app tilpasset hver plattform, sier it-sjef Rein.
Prislappen er omtrent 1 million kroner.
– Svenske Riksdagens tilsvarende løsning "Kammarappen" er laget kun for Apples Ipad og kostet omtrent det samme, illustrerer han.
Capgeminis prosjektansvarlig Per-Henning Wold medgir at det har vært litt trøblete å lage én app for flere plattformer, fremfor skreddersøm til én, såkalt native app.
– Det hadde vært enklere å lage native apps for løsningen enn utvikling i html5. Det har gitt oss mange utfordringer, sier Wold til Teknisk Ukeblad.
Problemene handler om blant annet behandling av pdf-dokumenter, samt skalering og sidebrekking av store dokumenter.
– Men fordelen er jo at it-avdelingen slipper å kjøre vedlikehold på flere plattformer, sier han.
Les også: Vegvesenet hadde opptil tre års ventetid på IT-jobber
BYOD
Med innføring av nettbrett jobbet Stortingets administrasjon også frem en bevisst strategi for å takle at politikerne tar med seg ulike og egne nettbrett på jobben, BYOD.
Her ble både analyseselskapet Gartner og de folkevalgte selv spurt til råds. Konklusjonen var at politikerne kom til å jobbe på nettbrett, uansett.
– Da tenkte vi som så at det er best å være forberedt og ha kontroll. Da kan vi sørge for bedre sikkerhet, bedre løsninger og forhåpentligvis mer fornøyde brukere enn om ting skulle vokse frem helt på egen hånd, sier Rein.
Sikkerheten omfatter flåtestyring. Når noen mister et brett, kan det sperres eller fjernslettes over nettet.
Første innkjøpsrunde i forrige stortingsperiode handlet om Ipad 2.
Det nye Stortinget får mer valgfrihet, der de kan plukke seg et brett fra Apple eller Samsung Android-brett. Fra neste høst kan de også velge et Windows 8 Pro-brett. Eller de kan kjøpe seg noe eget.
– Om de velger å anskaffe brett selv, så kan de det. Men for at de skal få tilgang til våre it-systemer, krever vi at brettet har en viss standard og et av disse tre operativsystemene, understreker it-sjefen.
De første representantene skal få prøve seg på den første utgaven av stortingsappen i begynnelsen av november.
Målet er at de skal få en enklere hverdag. Det blir derimot ikke tilfelle for kontorfolket.
– Vi sparer papir, men ikke arbeidsinnsats. Dette kommer som et tilleggstjeneste, men det skal vi nok takle, sier seksjsonsleder Beate Nygård ved ekspedisjonskontoret på Stortinget.
Les også:
Dette var verdens første elektrofotografiske kopi