OLJE OG GASS

Streikende kalt inn til Riksmeklingsmannen

Myndighetene har ingen planer om å gripe inn i streiken, og fagforeningene fortsetter så lenge de må. Stridens kjerne, Statoil, er stille som mus.

Arbeidsdepartementet vil ikke gripe inn i striken. I dag møtes partene igjen for å finne en løsning.
Arbeidsdepartementet vil ikke gripe inn i striken. I dag møtes partene igjen for å finne en løsning.
4. juli 2012 - 11:47

Fagforeningene Safe, Industri Energi og Lederne leder an den pågående streiken, hvor 708 medlemmer på Skarv, Oseberg, Heidrun og Floatel Superior er i streik. De kjemper en kamp for å beholde fremforhandlede pensjonsrettigheter som sikrer en avgang ved 62 år med et samlet pensjonsnivå på 66 prosent av grunnlaget. Denne ordningen vil Statoil fjerne.  

OLF forhandler på vegne av oljeselskapene, men sier at de ikke har mandat til å forhandle tariffestet pensjon. Ifølge OLF koster streiken over 200 millioner kroner per dag, i form av tapte inntekter og økte prosjektkostnader.

Klokken 15.00 i dag skal partene i streiken til Riksmekleren for å se på mulighetene for å finne en løsning på den pågående streiken.

Les også: Tjener én månedslønn på to døgn

Vil ikke gripe inn

Streiken medfører et tap av oljeproduksjon på 179.000 fat olje og 11,9 millioner standard kubikkmeter gass per dag. Det tilsvarer rundt 11 prosent av norsk produksjon.

Arbeidsdepartementet kan gripe inn i streiken i form av tvungen lønnsnemd. For å bruke tvungen lønnsnemd må det være fare for liv eller helse, noe departementet mener ikke er tilfellet.

– Dette er en lovlig streik, men vi følger situasjonen fortløpende, opplyser Arbeidsdepartementets pressetalsmann.

– Fullstendig umuralsk

Leder i fagforeningen IndustriEnergi, Leif Sande, sier de er villig til å streike frem til de får gjennom kravene om pensjon. Det som provoserer fagforeningene mest, er at Statoil-ledelsen beholder sine egne gunstige ordninger, mens de kutter i sine ansattes pensjon.

– Det er fullstendig umoralsk av Statoil-ledelsen, sier Sande.

Les også: Taper 150 000 kroner i året

Provoserer mye

– Hadde dere godtatt den nye ordningen dersom ledelsen også kuttet i sine egne pensjonsordninger?

– Vi hadde protestert uansett, men det provoserer ekstra mye at ledelsen beholder sine egne, sier Sande.

Han mener Statoil praktisk talt raner sine ansatte for oppsparte midler.

Fastlåst situasjon

– Fagforeningene har en ordning som dekker helsesertifikat, hvor arbeidsgiverne har betalt inn penger. Vi kunne tenke oss å bruke overskuddet her ti lå etablere en gavepensjonsordning, men arbeidsgiverne stritter i mot. Det dreier seg om å bruke egne midler.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
Tre tips til deg som er ny i lederrollen
Tre tips til deg som er ny i lederrollen

OLF sier at situasjonen er fastlåst, siden de ikke har mandat til å forhandle tariffestet pensjon på vegne av oljeselskapene. Forhandlingsleder i OLF, Jan Hodneland, sier dette må avgjøres på bedriftsnivå.

Statoil er stille

Statoil ønsker ikke å kommentere saken, og henviser til OLF som forhandler på vegne av dem.

Kommunikasjonssjef i Statoil, Bård Glad Pedersen, har tidligere sagt til Teknisk Ukeblad at de mener pensjonsreformen er gunstig.

– Vi har som andre bedrifter fulgt opp pensjonsreformen ved å fjerne den generelle tidligpensjonsordningen i Statoil. Vi kan ikke premiere tidlig avgang når pensjonsreformens mål er å stimulere flere til å stå lenger i jobb, sier Glad Pedersen.

Les også: Tynnslitt tillit til Statoil-ledelsen

– Streik mot Helge Lund

– Statoil er drivkraften i konflikten, så jeg vet ikke hvorfor de er så stille. De har satt seg tvert på bakbena, sier Sande.

Som Teknisk Ukeblad tidligere har skrevet, sier tillitsvalg i Industri Energi Statoil, at streiken er rettet mot Statoil-ledelsen.

– Du kan godt si at dette er en streik mot Statoil. Helge Lund har fjernet et gode som ble fremforhandlet under tariffoppgjøret i 1998. Og ledelsen visste at dette ville bli en del av sokkeloppgjøret dersom den ikke ville forhandle om en løsning, sa tillitsvalgt Per Martin Labråthen til TU.

– Kan ikke endre for alle

På spørsmål om hvorfor Statoil-ledelsen beholder sin egen pensjon svarer selskapet:

– Endringene gjelder for alle i Statoil. Men cirka 900 medarbeidere har individuelt avtalefestede ordninger som vi ikke kan endre ensidig. Vi inngår ikke nye slike avtaler.

Det er også sterke indikasjoner om at årsaken til sokkelstreiken er at fagforeningene vil kvitte seg med Helge Lund.

 

Les også: – Ikke en rød alarmknapp, men et blinkende diskotek

Les også: Ingen finner mer olje og gass enn Norge

Les også: – Statoil bløffer om oljesand og klima

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.