OLJE OG GASS

Strid mellom Ptil og Statoil

Etter hendelsene på Gullfaks-feltet, har Ptil bedt Statoil om en uavhengig studie av selskapets virksomhet. Det har ført til murringer mellom de to partene.
Etter hendelsene på Gullfaks-feltet, har Ptil bedt Statoil om en uavhengig studie av selskapets virksomhet. Det har ført til murringer mellom de to partene.
Maiken Ree
28. juli 2011 - 08:21

Petroleumstilsynet (Ptil) har pålagt Statoil å gjennomføre en uavhengig granskning av forholdene rundt Gullfaks B-lekkasjen i desember i fjor. Det er forskningsinstituttet Iris som gjennomfører studien på vegne av Statoil.

I granskningen har Iris gjennomført en rekke intervjuer med ansatte på ulike nivåer i Statoil. Ifølge et brev fra Iris til Ptil har det kommet frem opplysninger i intervjuene om Ptil sin rolle og relasjonen mellom Statoil og Ptil.

Ptil kan stenge Gullfaksfeltet

Ptil nekter

Det skal være etter at Ptil kalte Statoil-direktør Øystein Michelsen inn på teppet at det skal ha oppstått konflikt mellom de to partene.

Må redegjøre for Gullfaks-lekkasje

Iris ønsket derfor å gjennomføre intervjuer med utvalgte personer i Ptil, for å få vite Ptils perspektiver i saken.

Men Ptil vil ikke gå med på å la seg intervjue om Gullfaks B-granskningen.

Direktør i Petroleumstilsynet, Magne Ognedal, er ikke fornøyd med næringens evne til å lære av egne og andres feil.
Ptil, med direktør Magne Ognedal i spissen, ønsker ikke å la seg intervjue av Iris. Scanpix

Unaturlig

– Ptil finner det unaturlig at vi skal intervjues, siden det er vi som sendte ut dette pålegget til Statoil. Det er ikke naturlig at arbeidet som Statoil har iverksatt skal gå tilbake til oss. Det er ikke det saken dreier seg om. Men vi har sagt til Statoil at vi er mer enn villig til å diskutere alle mulige forhold i tilsynet og regelverket som de måtte ha, sier pressetalskvinne i Ptil, Inger Anda.

Etter Gullfaks-hendelsene i fjor har Ptil sagt at de har brukt for mye tid på å følge opp Statoil. Dette kan ha ført til frustrasjon for tilsynsorganet.

Vurderer selv

Statoil svarer knapt på spørsmål fra Teknisk Ukeblad om bakgrunnen for ønsket om å intervjue Ptil.

– Iris gjennomfører en uavhengig gjennomgang og vurderer selv på fritt grunnlag hvilke informanter de ønsker å snakke med for å besvare sitt oppdrag, skriver informasjonssjef Bård Glad Pedersen i en epost til TU.

Tar selvkritikk i Ptil-brev

Oppfordrer til å dele

Han sier at selskapet oppfordrer sine medarbeidere og leverandører til å dele sin kunnskap og erfaring med forskerne fra Iris.

– Iris har på eget initiativ ønsket å snakke også med Ptil. Statoil har videreformidlet denne henvendelsen, men siden dette er en uavhengig studie har vi ikke gjort noen vurdering av behovet for dette, sier Glad Pedersen.

Statoil hadde flere uønskede hendelser på Gullfaks-feltet i fjor. Blant annet en nesten-utblåsning på Gullfaks C. Statoil

Følte behov

Også Iris ønsker å avdramatisere saken.

– Det er ikke noe dramatikk i dette. Bakgrunnen for henvendelsen er at vi følte behov for å snakke med noen i Ptil for å høre deres versjon. De har takket nei, og vi skjønner og respekterer at de ønsker å beholde sin integritet og holde rollene separate, sier prosjektleder og forskningssjef i Iris, Kåre Hansen.

– Bellona vet ikke hva de snakker om

Hold sjefen ansvarlig

Da Ptil lanserte sin granskningsrapport fra gasslekkasjen på Gullfaks B tidligere i år, ble en ny metode tatt i bruk. Tilsynsorganet rettet pekefingeren mot Statoils konserndirektør for utvikling og produksjon, Øystein Michelsen, og holdt han ansvarlig for hendelsene.

– Vi har valgt denne tilnærmingen for å peke på det ansvaret som direktøren for daglig drift i Statoil sitter med. Kanskje dette vil bidra til at ting blir gjort annerledes i Statoil enn det som vanligvis blir iverksatt etter at vi har kommet med granskingsrapporter, sa pressetalskvinne i Ptil Inger Anda til Teknisk Ukeblad i mars i år.

Endret tone

Tonen ser tilsynelatende ut til å være endret, etter at Ptil har gjennomført to tilsyn med Statoils anlegg på Melkøya i Hammerfest og på Åsgard B-innretningen. I begge tilsynsrapportene skriver Ptil:

"Tilsynsaktiviteten var godt tilrettelagt av Statoil, og involvert personell bidro på en konstruktiv og positiv måte", til tross for at avvik er identifisert begge steder. Normalt sett kommenterer ikke Ptil på tilretteleggelse eller samarbeid fra selskapene.

Ser på mennesklige aspekter

Iris vil levere rapporten til Statoil innen 15. september i år. Deretter skal den presenteres internt i Statoil, før den endelig offentliggjøres mot slutten av året.

Har ikke oversikt over kompetansen

Studiet tar for seg de bakenforliggende årsakene til hendelsene på Gullfaks-feltet, med vekt på ledelse og organisatoriske forhold.

Statoil hadde også en gasslekkasje på Gullfaks C i mai i fjor, som blant annet har ført til at 20 brønner på Gullfaksfeltet er stengt.

Statoil brøt regelverket på Gullfaks

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.