Fra lørdag ettermiddag til tirsdag kveld var strømforsyningen til gassprosesseringsanlegget på Nyhamna redusert fra 180 MW til 50 MW, skriver bransjemediet Montel. Årsaken var feil på den ene linjen som leverer strøm til gassprosesseringsanlegget.
Dermed ble også gasseksporten til Storbritannia redusert med 37 millioner kubikkmeter daglig.
Årsaken til forsyningsproblemene var at topplinjen røk og kortsluttet kraftledningen. Statnett var ifølge Montel klare til å rykke ut fra lørdag, men dårlig vær førte til at det gikk flere dager før de kunne inspisere linjen med helikopter og reparere linjen.
Doblet gasspris
Den reduserte gasseksporten fra Nyhamna bidro til at gassprisene i Storbritannia mandag mer enn doblet seg, ifølge meglere Montel har snakket med.
Det er akkurat slike problemer Statnett har advart mot i et brev til Shell som Teknisk Ukeblad omtalte for noen uker siden:
«Vi kan ikke utelukke at Ormen Lange vil oppleve langvarige havarier på forbindelsen Viklandet–Fræna i de topografisk og klimatisk mest utfordrende fjellområdene med tilhørende avbrudd i kraftleveransene», skrev Statnett.
Reservekraftverket sto ubrukt
Statnett har tilbudt seg å bygge en ny linje, for at gassprosesseringsanlegget på Nyhamna skal få strøm fra to linjer og være mindre sårbar for strømbrudd. Men både Shell og tidligere operatør Norsk Hydro har nektet å betale for dette.
Rett ved siden av gassprosesseringanlegget har Statnett et reservegasskraftverk på 150 MW. Men det får ikke Statnett og Shell lov til å bruke for å sikre gasseksporten.
Den rødgrønne regjeringen, med SV i bresjen, har nemlig bestemt at det kun brukes når det er fare for strømrasjonering i Midt-Norge, for å hindre unødvendige CO2-utslipp.
Som Teknisk Ukeblad nylig omtalte, er Frp, Høyre og Venstre kritiske til dette.
Les også: