Milde temperaturer og periodevis mye nedbør over hele landet har preget vintersesongen så langt. Nå, ved inngangen til normalt sett årets kaldeste måneder, viser analyser fra Statnetts at det ser lyst ut for kraftsituasjonen den kommende vinteren. Selv om klimaet plutselig skulle bli veldig tørt og kaldt.
Ifølge markedsanalytiker John Olav Botnen i Markedskraft vil strømprisene til og med synke, til i underkant av 30 EUR/MWh, dersom det milde og våte været holder seg.
– Dersom vinteren fortsetter på samme måte som den har gjort hittil, blir det en svakt fallende strømpris i spot-markedet. Om det blir svært vått og mildt helt fram til mars er over, kan vi komme ned i 25 EUR/MWh i spotmarkedet, sier Botnen til Teknisk Ukeblad.
Statnetts analyser skisserer ulike scenarier for hvordan kraftsituasjonen kan utvikle seg gjennom vinteren, basert på mulig utvikling i de ulike forutsetningene i analysene.
Selv i Statnetts "worst case"-scenarie er det liten sannsynlighet for at kraftsituasjonen skal bli kritisk, opplyser nettoperatøren i en melding.
Ifølge markedsanalytikeren er det imidlertid mange forhold som kan føre til at strømprisene likevel stiger.
Les også: Bjarne Håkon Hanssen innrømmer feil om norske nettselskaper
Dette er risikoen
– Vinterværet kan snu etter jul. Det kan i prinsippet bli veldig tørt og kaldt. Med utgangspunkt i været som eneste risikofaktor vil "worst case" i vinter være en strømpris opp mot 50 euro/MWh, noe som tilsvarer 20-22 øre per kWh i økning på sluttbrukerprisen, sier Botnen, og legger til at økningen er inkludert merverdigavgift.
Når en snakker om verstefallstekning i kraftforsyningen må man imidlertid ta med en rekke andre faktorer enn været.
I de kaldeste vinterperiodene er Norge avhengig av å importere mer kraft fra utlandet for å dekke behovet. Dersom kraftproduksjonen i naboland blir svekket av ulike årsaker, kan det få stor effekt på strømprisen.
Danske kullkraftverk som ligger bak skjema med vedlikeholdsarbeidet er en av risikofaktorene som eventuelt kan øke strømprisene denne vinteren.
Les også: Forskere har satt ny rekord for effektivitet i solceller
Gamle kullkraftverk
– Kullkraftverk i Danmark er ikke vedlikeholdt like godt som tidligere, som følge av lite produksjon de siste årene. Eierne har fått svekket økonomi og dette påvirker vedlikeholdsprogrammene. Dermed øker risikoen for at kullkraftverkene ikke starter opp slik de skal dersom kulden plutselig kommer, sier Botnen.
En annen risikofaktor er utfall av svenske kjernekraftreaktorer. I øyeblikket er både reaktor 2 ved kjernekraftverket i Oskarshamn ute av drift til neste høst, mens Ringhals 2 skal være ute til 20. januar.
– Utfall av enda en reaktor kan alene føre til priser godt over 50 EUR/MWh, hvis det blir kaldt og tørt samtidig. Om det skjer mer kan prisene bli enda høyere, sier Botnen.
Les også: Tysk selskap får sertifikatmillioner etter småkraftkjøp
"Worst case"
Den mest uheldige kraftsituasjonen denne vinteren vil kunne oppstå i en situasjon hvor temperaturen faller under minus 14 grader celsius, samtidig som nok en kjernekraftreaktor faller ut og kullkraftverkene får startproblemer.
Da må de gamle, svenske oljekondensverkene settes i gang.
– Dette er de dyreste ressursene som finnes i kraftsystemet. Starter man opp disse fører det raskt til priser godt over 100 EUR/MWh, selv etter nedgang i oljeprisen. Men disse oljekondensverkene går uansett ikke gjennom hele vinteren, gjerne bare noen få dager eller timer av gangen, sier Botnen.
Les også: Regjeringen vil styrke Statkrafts egenkapital med 10 milliarder
"Svært god magasinsituasjon"
Statnett legger imidlertid vekt på en svært god magasinsituasjon i Sør-Norge, i tillegg til viktige oppgraderinger av nettet i samme område.
Alle månedene i 2014 har hatt middeltemperaturer over det normale, sett hele landet under ett, og vårsesongen er den varmeste som er observert i en måleserie som går helt tilbake til år 1900, melder nettoperatøren.
Beregnet nedbørsenergi ved utgangen av uke 46 er 100,7 TWh, snaut 9 TWh mindre enn normalt.
I tillegg til at Sør-Norge har en meget god magasinsituasjon, har det også vært viktige oppgradering av nettet i området, skriver Statnett.
Les også:
Mandag solgte de småkraftverket. Onsdag kom regjeringens sertifikat-millioner
Regjeringen reduserer risikoen for at norske strømkunder må subsidiere svenskene