De siste ukene har forskjellene i strømpriser mellom Nord- og Sør-Norge gått mot nye rekorder.
Les også: Strømprisforskjeller nekter å avta
I uke 25 var prisene på 27 øre per kWh i Sør-Norge, mens de var på 43 øre i Nord-Norge.
– Fortsatt stor forskjell
Konsernsjef i Troms Kraft, Oddbjørn Schei sa i gårsdagens utgave av Dagens Næringsliv, at strømprisene mellom Nord- og Sør-Norge begynner å jevne seg ut. Krafthandler Roger Lie i Hafslund avviser dette.
– Strømprisene vil stige kraftig utover høsten når oppvarmingsbehovet stiger, men de store forskjellene vil holde seg, mener Lie.
Et halvt år til
– Prisene vil begynne å nærme seg hverandre om to til tre måneder, men det vil ta et halvt år før en får like strømpriser mellom Sør- og Nord-Norge. Med normal nedbør vil prisene i snitt ligge på 40 øre i Sør-Norge og 50 øre i Nord-Norge herfra og ut året, sier Lie til TU.no.
Nedbørsmengden har vært langt større enn normalt i Sør-Norge de to siste årene. Overskuddet av vann blir bare liggende, og vi får ikke ut nok kraft.
Dersom den store nedbørsmengden fortsetter i Sør-Norge kan prisforskjellene bli enda større. Ved 10 til 20 prosent mer nedbør enn normalt i sommer vil Oslo-prisen kunne synke ned mot 10 øre per kWh.
Sprengt kapasitet
Problemet er at kraftlinjene ut fra Sør-Norge går fulle. Kraftprodusenter får ikke solgt ut all den kraften de ønsker. Det gir lave priser.
– Dersom det var dobbelt så mange linjer ut fra Sør-Norge hadde det vært like strømpriser i hele Norden, mener Lie.
Problemer med flere overføringskabler har forverret situasjonen. Overføringskabelen Skagerak 3 til Danmark er nede. Det er også problemer med en kabel i Oslofjorden som gir lavere overføringskapasitet til Sverige. Når alt dette er oppe og går i løpet av oktober, vil strømprisen i Sør-Norge i større grad nærme seg prisene i resten av Norden.
– Vi er avhengig av at ikke flere strømkabler faller ut for å få en normalisering av situasjonen, sier Lie.
Les også: Etterlyser flere kraftlinjer
Stort utfallsrom
Utfallsrommet når det gjelder strømpriser er enormt for øyeblikket, på grunn av ekstremt høye priser på kullkraft. Prisen på kullkraft er retningsgivende i Norden fordi dette er den dyreste kraften. Behovet i Norden er på 400 TWh totalt. 360 TWh av disse dekkes med billig strøm som vann, vind og kjernekraft. Så lenge vi er avhengig av kullkraft for å dekke resten vil prisen på denne være markedsbestemmende.
På 90-tallet var prisen på kullkraft nede på 15 til 20 øre per kWh. CO2-kvoter og dyrere kullpriser har gjort at denne nå er oppe på 60 øre/kWh.
Dersom det regner 10 prosent mer enn normalt vil vi ikke ha behov for kullkraft, og prisene blir lavere.
Eller likt i september
Ved mindre nedbør enn normalt vil prisene gå fortere mot normalen og vi vil kunne få en lik pris mellom Sør- og Nord-Norge allerede i september. Dersom det regner ti til tjue prosent mindre enn normalt, vil prisene kunne ligge opp mot 6j0 til 70 øre per kWh over hele landet.