Hvert solcellepanel består av flere rekker med solceller. Det hender imidlertid ofte at celler ikke produserer optimal strøm, for eksempel hvis det faller skygge på dem, av piper, flaggstenger og lignende.
Dessuten er det gjerne mye fugl på panelene, som etterlater seg møkk.
– En helt perfekt firkantet fugleskitt er det verste du kan ha, sier produksjonsdirektør Tommy Strömberg i Innotech Solar til Teknisk Ukeblad.
Selskapet har som forretningsmodell å kjøpe solceller som ikke fungerer, reparere dem, bygge dem inn i en modul og selge den videre. De har fabrikker i Tyskland og Sverige.
Hvis en av cellene ikke produserer, vil det redusere totaleffekten, siden cellene er seriekoblet. Normalt vil en diode koble bort hele rekken. Om produksjon ikke hadde blitt justert ned, hadde cellene blitt for varme slik at de kunne blitt ødelagt.
Les også: Gjennomsiktig solcelle lager strøm av usynlig lys
Smartere håndtering
Innotech Solar har imidlertid utviklet et kort som kan festes direkte på solcellepanelet som gjør at ikke hele rekken strupes ned.
– Den nye chipen registrerer hvor mye nedstruping det er rom for, slik at ikke produksjonen blir lavere enn nødvendig. På denne måten kan vi produsere opptil 20 prosent mer energi enn om man ikke hadde hatt chipen, sier Strömberg.
Tidligere har den samme jobben blitt gjort i vekselretteren bak hvert enkelt solcellepanel.
– Før baserte man seg på å seriekoble masse dumme moduler med en stor vekselretter som forsøker å styre forholdet mellom volt og ampere for å håndtere skyggen. Men her gjøres dette ved chipen, som sitter inne i modulen.
Bedre utnyttelse
Teknologien gjør ifølge Strømberg også planleggingen av solsystemer på vanlige hustak, som har mye skygge, veldig mye enklere.
– Takene utnyttes bedre, og planleggingen blir mye mindre komplisert. Alt dette bidrar til å få ned kostnadene, sier Stömberg.
Han presenterte den nye teknologien på messen Intersolar i München i sommer.
Les også:
Verdens største solvarme-kraftverk griller fugler i luften
Her kan du ta førerløs elbil til sentrum
Silisiumbaserte solceller har aldri hatt høyere virkningsgrad