I krisetider blir offentlig sektor gjerne sett på som en ”frihavn”, et sted hvor jobbene er sikre selv om tidene er dårlige.
Mangel på lærere
I mange offentlige yrker er det også stor mangel på folk. De siste årene har det vært altfor lav rekruttering til læreryrket.
– Det er et faktum at våre lærere blir eldre og eldre, samtidig som det utdannes for få fra høyskolene. Dessuten blir det flere og flere elever i Oslo. Vi forventer at Oslo-skolen vil få 10.000 nye elever de neste ti årene, sier assisterende direktør Kjell Richard Andersen i Utdanningsetaten til Dagsavisen.
Det er i ungdomstrinnet det er størst mangel.
– Læreryrket vil være attraktivt i mange år, og ikke minst i Oslo, mener Andersen.
Hjelpepleier og sykepleier
Det begynner også å bli mangel på helsearbeidere.
– De siste årene har det vært liten tilstrømning til hjelpepleieryrket. Det blir et klart behov for flere hjelpepleiere fordi befolkningen generelt blir eldre, samtidig som de helsearbeiderne som er i jobb nå begynner å gå av med pensjon, sier arbeidsmarkedsforsker Nils Martin Stølen i SSB.
Han tror flere blir fristet til hjelpepleier- og sykepleierutdanning når de vet at de er sikret jobb etter tre års utdannelse.
Ingeniører og tannleger
Gisle Hellsten ved Karrieresenteret ved Universitetet i Oslo tror det fortsatt vil være gode tider for ingeniørene.
– Det har vært lettest å få jobb innenfor odontologi og medisin. Norge har en skrikende mangel på realister, sier han.
– Velg med hjertet
Hellsten mener likevel det er hjertet som bør velge, ikke nødvendigvis hjernen.
– Vet du hva du vil er det kjempefint, men hvis du ikke gjør det så se på dine verdier, interesser og hva du kan tenke deg å jobbe med om noen år. Det beste rådet er å velge 80 prosent med hjertet og 20 prosent med hodet, sier han.