KLIMA

– Styrer oss mot 4 graders global oppvarming

Stor skuffelse blant miljøforkjempere etter klimavedtak.

Mange slitne delegater ble til slutt enige om et sluttdokument på klimamøtet i Lima, 30 timer på overtid. Forhandlingene var nær ved å bryte sammen noen timer tidligere som følge av stor avstand mellom blant annet USA og Kina.
Mange slitne delegater ble til slutt enige om et sluttdokument på klimamøtet i Lima, 30 timer på overtid. Forhandlingene var nær ved å bryte sammen noen timer tidligere som følge av stor avstand mellom blant annet USA og Kina. Bilde: Reuters
14. des. 2014 - 11:30
Vis mer

Skuffelsen blant miljøaktivister er stor over vedtaket på FNs klimakonferanse i Lima. – Med dette er vi på vei mot 4 graders oppvarming, ifølge Bellona.

Klimavedtaket i Peru klarer ikke styre verden mot 2-gradersmålet, mener Bellonas leder Frederic Hauge.

– Toppmøtet i Lima burde blitt en vitamininnsprøyting i den globale klimakampen, men styrer oss i stedet mot 4 graders global oppvarming, sier Hauge.

Han får følge av en rekke andre miljøforkjempere, fra Naturvernforbundet til CARE International og WWF.

Les også: Norge dobler pengestøtten til klimafond

Fornøyd minister

Klima- og miljøminister Tine Sundtoft (H) er imidlertid fornøyd.

– Jeg er fornøyd med at vi nå klarer å holde tidsplanen som kan lede fram til en internasjonal klimaavtale i Paris. Vi ønsket i utgangspunktet flere krav til informasjon om målene landene melder inn, men er godt fornøyd med kompromisset, sier Sundtoft, som forteller om en svært spennende avslutning.

– Etter at teksten lå på bordet, var det noen nervepirrende minutter. Men jeg skjønte at det hadde gått veien da flere kom bort til meg for å gratulere, sier hun.

Les også: Fersk rapport: Dette betyr klimaendringene for Europa

– Tynn te

John Nordbo, klima- og miljøsjef i WWF, kaller avtalen for «en kopp med tynn te», mens generalsekretær i CARE International, Robert Glasser sier at avtalen er en skam og sender feil signal til millioner av fattige og sårbare mennesker verden over.

– Dette er å regne for museskritt og vil ikke bidra til store utslippskutt, konkluderer Naturvernforbundet.

– Med den knappe tiden vi har igjen til Paris-toppmøtet i 2015, frykter vi en svak avtale som verken løser klimatrusselen eller bidrar til en rettferdig fordeling av kostnadene knyttet til utslippskutt, sier leder Lars Haltbrekken.

Les også: FN: Nivået av tre klimagasser høyere enn på 800.000 år

På overtid

Det var søndag morgen norsk tid at meldingen kom om at de nærmere 200 landene var blitt enige om et dokument som skal legge grunnlaget for den globale klimaavtalen som skal framforhandles av verdens ledere i Paris om ett år. Det skjedde etter to ukers forhandlinger og 30 timer på overtid.

– Dokumentet er vedtatt, erklærte Perus miljøvernminister Manuel Pulgar-Vidal, hvorpå delegatene svarte med glade tilrop og applaus.

I dokumentet, som har navnet Lima Call for Climate Action, fremgår det en rekke ulike muligheter for hvordan verdens ledere kan nå fram til en global klimaavtale når de møtes i Paris om ett år.

Det beskriver også hvordan hvert enkelt land skal redegjøre for hvordan de skal bremse den globale oppvarmingen i første halvdel av 2015.

Les også: Det blir mye dårlig vær i tiårene fremover

Fryktet kollaps

Bare få timer før var stemningen så laber og avstanden så stor mellom blant annet USA og Kina at det var frykt for et totalt sammenbrudd.

Uenigheten går på hvor mye ansvar rike land skal ta for å kutte CO2-utslippene sammenlignet med utviklingsland.

Etter at avtalen var på plass, sa Indias miljøvernminister Prakash Javedekar seg fornøyd med at teksten fastslår at det er rike land som må gå i front for klimakuttene og gi økonomisk støtte til utslippskutt i utviklingsland.

– Vi fikk det vi ønsket, konstaterte han.

Målet med avtalen som skal forhandles fram neste år, er å sørge for at den globale oppvarmingen ikke blir på mer enn 2 grader sammenlignet med førindustrielt nivå.

Den skal først tre i kraft fra 2020.

Les også:

Verdens første fullskala CO2-renseanlegg er i gang

88 prosent av havoverflaten er forurenset av plast

Her er regnestykket som viser at elektrifisering ER et klimatiltak  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.