OLJE OG GASS

– Styrk Ptil før ulykkene skjer

Maiken Ree
21. des. 2010 - 14:49

Professor og ekspert på samfunnssikkerhet Preben Hempel Lindøe ved Universitetet i Stavanger (UiS) mener myndighetene må være forsiktig med å innskrenke midlene til tilsynsorganer som Petroleumstilsynet (Ptil).

Les også:

Paradoks

Han referer til hendelsen i Mexicogolfen, hvor riggen Deepwater Horizon eksploderte og elleve personer mistet livet.

– Det er et paradoks. Så lenge tilsynsorganer klarer å holde de uønskede hendelsene borte, vil myndighetene si at en ikke trenger flere ressurser. Dermed kan en stramme inn såpass mye at det kan gå ut over tilsynsoppgavene. Skal vi vente til det skjer noe før myndighetene ser behovet for økte ressurser, sier Lindøe til Teknisk Ukeblad.

Lindøe forteller om en tøff debatt i USA i forhold til kostnadsreduksjoner i forvaltningen. Innskrenkningene var mange, helt til Deepwater Horizon-ulykken snudde debatten på hodet.

Les også: LEDER: Ulykken som forandrer oljeindustrien

Hvor mye vil vi betale?

Professor Preben Lindøe ved Universitetet i Stavanger.
Professor Preben Lindøe stiller spørsmål til prioritering av ressurser. Universitetet i Stavanger
Han stiller spørsmål til norske myndigheters prioritering av ressurser.

– I dag har vi mange gode historier å vise til fra norsk sokkel, men samtidig skjer det hendelser som viser at dette ikke holder seg ved like av seg selv. Spørsmålet er hvor mye samfunnet er villig til å betale for et aktivt tilsyn, spør professoren.

Tilsynet bør styrkes

Lindøe mener den siste tidens hendelser, med tre iverksatte granskninger av Ptil, er bevis nok for at en trenger å styrke Ptil.

– Det kan lett tenkes at Ptils fokus på Statoil i forbindelse med Gullfaks C-granskningen har ført til at andre ting har blitt bortprioritert. Det er ikke lett å vite uten å se de interne prioriteringene. Jeg har likevel ikke noe problem med å følge Ptils argumentasjon, med de hendelsene som har vært, for at tilsynet må styrkes, sier Lindøe.

Les også: Ptil: – Sjelden så tett mellom granskninger

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.