OLJE OG GASS

Subsea-selskapet skal åttedoble antall ansatte de neste årene

Utnytter nedgangstidene.

Fuglesangs subsea har utviklet verdens første subsea prosesspumpe uten tetninger, en teknologi som kan spare oljeselskaper for store kostnader. Mens andre subseaselskaper må ta store kutt, ruster Fuglesangs opp.
Fuglesangs subsea har utviklet verdens første subsea prosesspumpe uten tetninger, en teknologi som kan spare oljeselskaper for store kostnader. Mens andre subseaselskaper må ta store kutt, ruster Fuglesangs opp. Bilde: Fuglesangs subsea
Ina AndersenIna AndersenJournalist
16. sep. 2015 - 06:00

Fuglesangs subsea har utviklet verdens første subsea prosesspumpe uten tetninger. En teknologi som kan spare oljeselskaper for store kostnader.

Like utenfor døren venter flere selskaper som er interessert i å skrive kontrakt om ferdigutvikling og leveranser.

Så mens andre subseaselskap må gjennom omfattende kuttrunder, gjør Fuglesangs subsea seg klar for en real opprustning.

I løpet av det neste året planlegger selskapet å ansette fem personer. I løpet av en fireårsperiode tror daglig leder Alexander Fuglesang at dagens syv ansatte har vokst til 57.

1 uke overtid i Nordsjøen: 1 uke overtid i Nordsjøen: 82.362 kroner

– Unik teknologi

Teknologien til Fuglesangs subsea kan etter egne overslag redusere kostnadene på pumpeanlegg med 50 til 70 prosent. I tillegg er det en rekke følgekostnader og systemkostnader som reduseres.

Ettersom pumpene er uten tetninger, de bruker i stedet magnetisme i koblingene, er de langt rimeligere, men også langt mer pålitelige. 

– Dagens prosesspumper har mekaniske tetninger, som er det svake leddet i pumpen og kan føre til lekkasjer. Når det er problemer med pumper handler det som oftest om ødelagte tetninger. Det problemet er borte med vår teknologi, sier Fuglesang til Teknisk Ukeblad.

Pumpene til Fuglesangs subsea krever heller ikke særlig med plass topside.

– En av de store problemstillingene i dag er at subseapumper til permanent bruk krever en umbilical-kabel med hydraulikk. Dette krever masse plass topside. Siden vår pumpe er tetningsfri trenger den ikke væskeførsel. Dermed blir umbilical-en mindre og billigere. I tillegg trenger den minimalt med plass topside, forklarer han.

Teknologi for å regulere hastigheten og ytelsen på pumpen jobber Fuglesangs subsea dessuten med å få lagt inn i selve pumpen. Dermed kan også utstyret som dette vanligvis kreves topside fjernes. Det eneste pumpen trenger er strømtilførsel.

– Det er disse tingene vi mener gjør vår teknologi unik, understreker Fuglesang.

Bli med inn: Slik bor offshorearbeiderne på Norges største boligrigg 

20 år på havbunnen

Undervanns prosesspumpen skal kunne stå på havbunnen i 20 år, uten særlig behov for vedlikehold.

Per i dag er pumpen i seg selv kvalifisert til bruk subsea, men ikke hele systemet. Det er et pågående prosjekt.

Teknisk Ukeblad var til stede da den aller første pumpen ble senket ned i sjøen.

Den er en del av en undervanns gasskjøler fra Kongsberg Oil and Gas, som i fjor ble senket ned på ti meters dyp i havnebassenget like ved Hydros fabrikk i Holmestrand for å klokke timer og vise at den fungerer.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

Ut med norsk, inn med svensk: Statoil dropper kjente norske matvarer for å spare penger

Utvikler kjent teknologi

Fuglesangs subsea har ikke funnet opp kruttet på nytt i utviklingen av subseapumpene sine. I stedet har de tatt utgangspunkt i kjent teknologi.

– Vi har sett til teknologi brukt i gruvebransjen og i avansert prosessindustri, der det er høye trykk og temperaturer og aggressive kjemikalier, og så har vi marinisert den, forklarer Fuglesang.

Med det mener han at de har sett på hvilke deler av teknologien som ikke fungerer på havbunnen og forsterket de delene.

– Det er spesielt fire områder vi har tatt lærdom fra landindustrier: Tetningen, lagrene rundt den roterende akslingen, systemet som trykkompenserer og kjøler og materialteknologi. Så har vi forsterket der det trengs. Da er det ikke så dyrt å få en pumpe til å fungere, selv om den skal kunne leve i 20 år på havbunnen, sier han.

Han ba kompisene i oljebransjen om en gründer-idé: Han ba kompisene i oljebransjen om en gründer-idé. Dette ble resultatet

Skal standardiseres

Fuglesang ser også muligheter for å standardisere pumpesystemene etter hvert. Han tror standardisering er nøkkelen til å få bukt med høye kostnader.

– Fra et konseptdesign til pumpesystemet står i havet går det fort tre år. Kanskje ett til to år dersom det er en enkel versjon. Målet vårt er å få standardisert noen størrelser, slik at ikke går mer enn ett år etter hvert, påpeker han.

Det vil de gjøre ved å lage standard løsninger basert på trykk og væskemengder, som man skal kunne velge fra en katalog.

– Vi må få et enklere og mer modulært system.

Bekymret for kompetansen: – Ikke overrasket om vi om to år har knapphet på arbeidskraft igjen

Nye kontrakter

Selskapet har nylig skrevet under en global avtale med pumpeprodusenten Ruhrpumpen.

I tillegg forhandler de med to større kunder, om å være med å finansiere den videre utviklingen av undervanns prosesspumper, og om leveranser av pumpene.

Fuglesang regner med å ha en av dem i boks før jul.

Fra før leverer de pumper til mer midlertidige applikasjoner, med lavere krav.

I alt er 30 pumper installert rundt omkring på havbunnen, til bruk i subseaboring, mudring og ROV-er.

Har jobbet med teknologien i 10 år: Har jobbet med teknologien i 10 år - nå lykkes endelig gründerne

– Store ting på gang

Fuglesangs subsea har i dag syv ansatte som jobber fulltid med subseapumper. I tillegg deler selskapet en del administrative funksjoner med søsterselskapet.

Med nye kontrakter vil de snart få behov for flere.

– Det er store ting på gang, og det ligger an til å bli en bra vekst for selskapet framover. Jeg tror vi er fem flere ansatte innen ett år. Allerede nå ser vi at vi vil trenge en prosjektleder og mer ressurser på analyse, sier Fuglesang.

Han anslår at de vil trenge ganske mange flere i løpet av de neste årene, men vil ikke være for frampå med anslagene.

– Men innen tre-fire år, i hvert fall, så tror jeg at vi er 50 flere ansatte.

Norsk teknologi i oljens «hall of fame»: Prosjektet ble lagt dødt - nå får norske oppfinnere plass i oljens «Hall of Fame»

– Vi har bygget stein for stein

Ikke alle norske subseaselskaper er i samme posisjon. Både FMC Kongsberg Subsea, Akers Solutions subsea-avdeling og Subsea7 er blant selskapene som har meldt at de må ta store kutt i antall ansatte.

– Hva er det som gjør at dere kan ansette, samtidig som store subsea-selskaper må si opp flere hundre personer?

Fuglesangs subsea har i noen år levert subseapumper, som Mudrise på bildet, til bruk i subseaboring, mudring og ROV-er. Fuglesangs subsea
– Noe av det tror jeg handler om at vi er et lite selskap. Vi har ikke ansatt 500 mann og tatt på oss mye arbeid. Vi bygger stein på stein og har kultur for det, sier Fuglesang.

I tillegg mener han kundene deres ser at teknologien til Fuglesangs kan føre til konkrete kostnadsreduksjoner.

– Jeg har tro på det. Og det ser vi også ved at kundene er med og utvikler teknologi sammen med oss. De står for brorparten av utviklingskostnaden, påpeker han.

Han legger til at flere av kundene deres også har god likviditet, og dermed bruker nedgangsperioden i til å være offensive.

– De utnytter at markedet er som det er nå til å utvikle ny teknologi. Dermed står de klar når det etter hvert snur og de nye feltutviklingene kommer, understreker Fuglesang.

Fuglesangs subsea gikk med nærmere to millioner kroner i minus i 2014, etter å ha gått så vidt i pluss året før. Selskapet økte inntektene sine i fjor, men tok nedskrivinger på 5,7 millioner kroner, som gjør at det likevel får et negativt resultat.

Fikk dårlig samvittighet: Nå røkter den tidligere plattformsjefen bier

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.