KLIMA

Suger opp oljesøl

Tore Stensvold
22. juni 2010 - 15:50

Et ti år gammelt arbeidsbåtkonsept, en svensk pumpe, tørr mose, oljelenser, Teknisk Ukeblad og litt rødvin. Det var ingrediensene som resulterte i et nytt, norsk oljevernutstyr.

Etter Full City-ulykken-ulykken der noen tonn bunkersolje havnet på strendene og hundrevis av frivillige slet med skjeer, bøtter og spader mot oljesølet, gikk det et lys opp for Rune Rørstad i Bodø Industri.

TU og vin

Han hadde lest i Teknisk Ukeblad om svenskepumpa Sala Rollpump som sugde opp olje på strendene.

– Litt rødvin, gode samarbeidspartnere og idédrodling endte opp i konseptet ISO3 Shore liner, sier Rørstad.

Suger BP-søl

Med hjelp fra blant annet Innovasjon Norge og generalkonsulatet i Houston, Texas, har han lykkes å få kontakt med en amerikansk leverandør av beredskapsutstyr til skip.

Utstyret vil derfor bli testet på BP-utslippet fra MC252-brønnen.

Mor med motor

En moderbåt med motor brukes til å flytte rundt på to andre båtenheter som kobles av og settes igjen på strender eller i fjæra med utstyr og mannskap.

Moderenheten kan deretter hente andre båter med utstyr som plasseres ut på andre uveisomme og vanskelig tilgjengelige strender.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

50-2

En båt med pumpe og tank kan betjenes av to personer. De kan renske minst like mye som 50 personer klarer i dag.

– Dette er helt fantastisk. To personer med dette utstyret kan erstatte 50 frivillige. Det er langt tryggere med tanke på miljøet for dem som jobber med dette, sier Knut Frederik Horn, seniorrådgiver i World Wildlife Fund (WWF).

TØRRSKODD: Mannskap og utstyr kan gå tørrskodd i land. Tankene har plass til 2.000 liter, det skal være nok for en dags oppsamling. Sala Rollpump står rett foran tankene. Den kan også bæres i land.
TØRRSKODD: Mannskap og utstyr kan gå tørrskodd i land. Tankene har plass til 2.000 liter, det skal være nok for en dags oppsamling. Sala Rollpump står rett foran tankene. Den kan også bæres i land.

Dyrt

WWF har utdannet 320 frivillige strandrenskere. Verktøyet de i dag bruker er bøtter, murskjeer og spader. Arbeidet er tungt og ineffektivt. Det er også kostbart å utdanne strandrenskere. Hvert kurs med 25-35 personer koster ca. 200.000 kroner. WWF ser derfor på ISO3 Shore liner-konseptet som et svært verdifullt skritt framover.

Den svenske pumpen Sala Rollpump viste seg å være svært effektiv til å suge opp olje. Nå har tester vist at pumpen også er effektiv til å sprute ut tørr mose.

Suger ikke vann

Mosen har langt bedre evner enn bark til å suge opp olje.

Oljen legger seg bare utenpå bark, som deretter suger vann og etter hvert synker. Med svenskepumpa kan oljefylt mose suges opp og over i en tank på båtenheten.

Pumpa kan ha slange på ca. 15 meter. Det gir lang nok rekkevidde til å dekke så langt oljen har rukket å spre seg.

Arbeidsbåt

Konseptet bygger på en rundstøpt arbeidsbåt i plast, Nordic Seahunter, utviklet av Bodø industri for 10 år siden. Den er mye brukt på anlegg og for etater som krever utstyr som tåler røff behandling. Hovedbåten med en 25 hk påhengsmotor er nok til å skyve to motorløse båtenheter – prammer.

Prammene kan ha ulike typer utstyr, alt fra tanker, pumper og lenser til å frakte folk og forsyninger. Med enkle plugger kan prammene hektes i hverandre og i moderbåten. Tore Håkonsrud i Oslo friluftsetat har testet båtkonseptet og er veldig fornøyd.

Flere bruksområder

– Den oppfører seg som en skøyte. Forutsigbar å manøvrerer og enkel å bruke, sier han. ISO3-enheten kan ha andre bruksområder når utstyret ikke skal renske opp i olje.

– Vi har god bruk for dette i det daglige arbeidet i havna og på øyene, sier Håkonsrud.

Til bortgjemte plasser

Brigadesjef Erik Andersen i Oslo brann- og redningsetat tror også at det er mer aktuelt å kjøpe inn slit utstyr når det har et anvendelsesområde utenom oljeopprydding.

– Det er et spennende konsept. Den kan brukes på områder hvor større ferjer med sugebiler ikke kan komme til, sier brigadesjefen.

Håper på Kystverket

Rune Rørstad fra Bodø industri mener ett sett med ISO3, pumpe og oppsamlingstank vil koste rundt 1 million kroner.

– Utviklingen er bekostet av selskapene som er involvert. Vi håper Kystverket og norske myndigheter vil være med og bidra videre, sier Rørstad.

ENKELT: Sala Rollpumper - også kjent som svenskepumpa, er nøkkelen for å suge opp mest mulig olje fra strender. Sprøytes mose ut over, med pumpa vil den suge opp igjen mosen som da er full av olje. Mose egner seg bedre enn bar ka de kun suger olje og ikke vann. Bark suger vann og ikke oljen. Den klistrer seg bare  til barken som vil  synke fordi den suger vann.
– Utviklingen er bekostet av selskapene som er involvert. Vi håper Kystverket og norske myndigheter vil være med og bidra videre, sier Rørstad. ENKELT: Sala Rollpumper - også kjent som svenskepumpa, er nøkkelen for å suge opp mest mulig olje fra strender. Sprøytes mose ut over, med pumpa vil den suge opp igjen mosen som da er full av olje. Mose egner seg bedre enn bar ka de kun suger olje og ikke vann. Bark suger vann og ikke oljen. Den klistrer seg bare til barken som vil synke fordi den suger vann. Tore Stensvold

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.