Super-wifi utnytter ledige TV-frekvenser og har en rekkevidde på flere kilometer.
Teknologien blir brukt flere steder i USA, melder Ingeniøren.
Post- og teletilsynet i Norge venter de første søknadene.
160 kilometer rekkevidde
I teorien har super-wifi en rekkevidde på opptil 160 kilometer, ifølge AFP. I praksis vil rekkevidden være begrenset til et par kilometer.
Dette gjør det til en billig måte å sikre datadekning til store amerikanske landområder. I prinsippet gjør teknologien også det mulig å sette opp wifi-nettverk hjemme, som man kan bruke selv om man befinner seg flere kilometer unna hjemmet.
Til tross for navnet, så har super-wifi ingenting å gjøre med wifi slik vi kjenner det idag. Teknologien krever eget utstyr og den opererer på helt andre frekvenser.
Les også: Slik får du bedre mottak på hytta
TV-frekvenser
Super-wifi bruker den delen av frekvensbåndet som normalt brukes til å sende TV-signaler på - under 1 GHz. Dette gjør at signalene får større rekkevidde og lettere trenger gjennom hindringer.
Super-wifi kalles også "white space"-teknologi, fordi det utnytter deler av frekvensbåndet som ikke blir brukt.
De såkalte hvite områdene er ledige deler av frekvensbåndet som TV-selskapene bruker. De ledige områdene varierer ut fra geografisk plassering.
Tillatt i USA og Storbritannia
Det amerikanske teletilsynet (Federal Communications Commission) tillot bruk av hvite områder til trådløst bredbånd i 2010. Da døpte de også teknologien til "Super Wi-Fi" i 2010.
I 2011 tillot det britiske teletilsynet Ofcom bruk av "white space"-teknologi uten konsesjon, så lenge utstyret ikke forstyrrer andre brukere av nettet.
Les også: Ny digital motorvei fra Trondheim til Oslo
Trenger tillatelse i Norge
Bruk av super-wifi i Norge vil være avhengig av tillatelse fra Post- og teletilsynet (PT).
De følger nøye med på utviklingen av super-wifi eller såkalt "white space"-teknologi. Tilsynet har fremdeles ikke fått noen søknader om bruk av frekvenser under 1 GHz til bredbånd fra kommersielle aktører.
– Det er et interessant konsept, teknologien åpner for bruk av ubrukte frekvenser til nyttige formål. Samtidig er det mange hensyn å ta. Det er for eksempel et viktig poeng at andre frekvensinnehavere ikke må bli forstyrret, sier John-Eivind Velure, underdirektør i frekvensavdelingen i PT.
Venter søknader
Velure regner med at PT i fremtiden kommer til å få søknader om bruk av såkalte hvite områder eller "white spaces" på sikt.
– Det kommer til å bli et ønske om, og det blir trolig også nødvendig, å dele mer på frekvensressursene i fremtiden for at det skal bli nok frekvenser til alle som etterspør, sier Velure.
Les også:
Har du sikret deg mot Java-hullet?
Fjerner forsinkelser på nettet