INDUSTRI

Supermaktene bruker opp atmosfæren: Norge må ha nullutslipp i 2030

Ny rapport fra Cicero om klimautslipp.

 Grafen viser utslippsløftene til landene, samt hva som må til for å nå 2-gradersmålet.
Grafen viser utslippsløftene til landene, samt hva som må til for å nå 2-gradersmålet. Bilde: Tore Stensvold
15. okt. 2015 - 16:15

EU, USA og Kina planlegger å slippe ut så mye klimagasser at resten av verden omtrent ikke kan slippe ut noe i 2030, ifølge ny Cicero-rapport.

I forkant av klimakonferansen i Paris (COP21) i desember har en rekke land lagt fram løfter om hvor store kutt de skal gjøre i sine CO2-utslipp.

Målet er å hindre klimaendringer, og medlemslandene i FN har fremdeles ikke gitt opp målet om at temperaturene på kloden i gjennomsnitt ikke skal øke mer enn 2°C sammenlignet med førindustriell tid.

Dette var tross alt en av de få tingene man ble enige om under den famøse Københavnkonferansen i 2009.

Eierne flytter halve maskinparken: Eierne flytter halve maskinparken - resten kan bli starten på et norsk industrieventyr

«Rettferdige» mål?

Landene er nå bedt om å presentere mål som både er «rettferdige og ambisiøse».  

En ny studie ledet av Cicero-forsker Glen Peters konkluderer med at de tre største utslippslandene gir svært lite rom for at andre land kan slippe ut noe som helst CO2 etter 2030 om det såkalte 2-gradersmålet skal nås.

– Alle landene hevder at løftene deres er rettferdige og ambisiøse, men løftene fra Kina, USA og Europa bruker mesteparten av det gjenværende CO2-budsjettet, slik at det så å si ikke blir noen mulighet til utslipp for andre land, sier Peters i en pressemelding.

Han kalles «Notoddens Reodor Felgen»: Han kalles «Notoddens Reodor Felgen». Nå vil han ut i verden med teknologien

Gigatonngapet

Det har ikke blitt gitt noen retningslinjer for hva “rettferdig og ambisiøs” skulle innebære.

For at 2-gradersmålet skal kunne nås, må det ifølge Cicero-rapporten kun slippes ut om lag 800 gigatonn CO2 resten av dette århundret. Men med dagens utslippstakt vil det bare ta 25 år før budsjettet er brukt opp.

USA, EU og Kina ønsker å slippe ut mer enn både deres andel av CO2-utslippene i dag skulle tilsi, og en mye større andel enn landenes andel av verdens befolkning tilsier.

For at EU og USAs utslippsløfter skal bli mer rettferdig, må de ifølge Cicero-rapporten kutte mer i utslippene, mens Kina må stoppe utslippsveksten og begynne prosessen med å omstille forbruket bort fra teknologi som slipper ut CO2.

NLink: Norsk robot løser en av de tyngste jobbene for bygningsarbeidere

India og Kina

Hvis man legger til India, vil alle andre land måtte ha null CO2-utslipp i 2030, sier Peters til Teknisk Ukeblad.

Han påpeker at EU og USA allerede er i ferd med å redusere sine utslipp. Disse landene trenger bare en liten reduksjon i utslippene for å kunne gjøre sin jobb med tanke på at verden skal nå 2-gradersmålet. India og Kina har derimot en langt tøffere utfordring.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
NITO
7 grunner til at du bør være fagorganisert
7 grunner til at du bør være fagorganisert

– Kina og India øker sine utslipp. Kina har antydet en utslippsstopp rundt 2030, mens India ikke har nevnt noen utslippsstopp. Deres utslippsforpliktelser fører til en rask økning i utslipp til 2030.

Hvis Kina, India, EU og USA slipper ut som planlagt må resten av verden ha null utslipp i 2030, for at man skal kunne nå 2-gradersmålet.
Hvis Kina, India, EU og USA slipper ut som planlagt må resten av verden ha null utslipp i 2030, for at man skal kunne nå 2-gradersmålet. Cicero

Norsk teknologi: Se hvordan kloakk fra 4,5 millioner amerikanere forvandles til gjødsel og strøm

Krevende kutt

Dersom disse landene skal få et utslippsnivå som ligger i nærheten av det som må til for at verden skal nå 2-gradersmålet, må det kraftig lut til.

– De må stoppe utslippsveksten i løpet av de neste fem til ti årene, og så kutte utslippene like kraftig eller enda kraftigere enn EU og USA gjør, sier Peters.

Verdens evne til å begrense den globale oppvarmingen til to grader er i stor grad avhengig av disse to landenes evne og vilje til å kutte i utslippene.

Ifølge Cicero-forsker Peters har verden nå kun to valg, nemlig å gi slipp på 2-gadersmålet eller styrke utslippsløftene. Peters mener blant annet at landene så snart som mulig må gå sammen for å sikre den nødvendige teknologiutviklingen som skal til for å begrense klimaendringene.

Hexagon Regasco: De mener de er Norges smarteste bedrift

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.