Flashminne er uslåelig når det kommer til en kombinasjon av hastighet, størrelse og pris, men har fortsatt en utfordring når det kommer til levetid.
Dagens NAND-flashminne blir nemlig gjerne “slitt ut” etter rundt 10000 lagringssykluser.
Oppvarming
Det kan det bli en endring på med ny teknologi fra taiwanske Macronix, melder IEEE Spectrum.
De har funnet ut at oppvarming kan forlenge levetiden mange, mange ganger. Foreløpig har de sett at flashminnet overlever minst 100 millioner sykluser.
– Vi vet ikke hva som til slutt får enheten til å feile, siden vi ikke har sett noen signaler på endt levetid. Å teste for en milliard sykluser tar flere måneder, sier prosjektdirektør Hang-Ting Lue i Macronix til IEEE Spectrum.
En flashminnecelle inneholder et isolasjonsmateriale som blir forringet av gjentatte skrive-lese-sykluser, og selv om man har vært klar over at oppvarming ville kunne gjenopprette isolasjonen, har man anslått at cellen måtte bli “bakt” i fire timer på rundt 250 grader.
TEST: En helt utrolig kjapp PC
800 grader
Ingeniørene hos Macronix har imidlertid funnet ut at det også fungerer med bittesmå varmeelementer rundt cellene.
Disse genererer varmepulser som er et par millisekunder lange, og hvor temperaturen overstiger 800 grader celsius.
Og dette kan gjøres selv i små enheter som mobiltelefoner, selv om du bør være tilkoblet en strømkilde mens det pågår.
En annen konsekvens av oppvarmingen er at sletteytelsen til flashminnet øker, noe som gjør at det muligens kan overta for PC-RAM litt lenger ned i løypa.
– Flash er ikke random access-minne, så arkitekturen må være helt forskjellig, sier Lue, som også mener det ikke er noe annet nytt i teknologien enn noen visjoner og oppfinnsomhet.
– Det er ingen nye fysiske prinsipper her, vi kunne gjort dette for 10 år siden.
Les også: