Ordningen innebærer at en energirådgiver kommer hjem til folk når de planlegger rehabilitering eller nybygg, sier SVs næringspolitiske talsperson Alf Holmelid.
– I dag kan man få råd på internett og på telefon, men hvis enøkrådgiverne kommer hjem til folk blir det mye mer effektivt, sier Holmelid.
Asker kommune har innført en slik ordning SV vil ha for hele landet.
Les også:
Bedre enn internett
Holmelid var med da enøkrådgiveren var hjemme hos en familie som bodde i et gammelt hus som skulle pusses opp.
– Det er utrolig hvor effektivt det er med en person på stedet som kan komme med forslag. Folk tenker ofte på varmepumper og andre fancy ting. Men kanskje vil isolasjon på gulvet ved et kaldt loft, eller andre banale ting være langt mer kostnadseffektivt.
Dette er ekstremt mye enklere å finne ut av for et trent øye som ser bygningen som helhet enn om man selv skal forsøke å lete seg fram på internett eller på andre måter, sier Holmelid.
Hvis kommunene støtter folk til å gjøre de riktige enøk-grepene, tror Holmelid det vil presse seg fram rimeligere energieffektive standardløsninger.
Samtidig er det viktig å sikre håndverkerne etterutdanning som gjør at de får god nok kompetanse i nye enøk-løsninger.
Les også: – Byggebransjen må bli grundigere
Vil bruke vindmøllepenger
Enova skal fra nå av ikke lenger støtte utbygging av vindkraft, siden Norge skal med i svenskenes elsertifikatmarked. Regjeringen skal i høst forhandle med Envoa for å finne fram til hva det statseide foretaket skal bruke pengene sine på.
Holemlid og SV mener Enova bør bruke av de frigitte midlene til å støtte energieffektivisering.
Gratis Enøk-rådgivning må ifølge SV følges opp med bedre støtte- og låneordninger. Støtte og rimelige lån bør gis etter en helhetlig energiplan for bygget.
– Støtten bør ikke begrenses til enkelttiltak, slik at det noen år er lønnsomt å installere pelletskamin, mens det andre år er lønnsomt å kjøpe varmepumpe. Det bør gis støtte for å gjennomføre en godkjent plan for hvert enkelt hus, med fire-fem tiltak som rådgiverne har funnet fram til, sier Holmelid.
Les også: Ny rapport: Klimaarbeidet går i sneglefart
Hindrer fremmedgjøring
Han mener klimadebatten nå har dabbet litt av.
– Det kan ha å gjøre med at spørsmålene er så store og avanserte at kun eksperter kan ha noen mening om dem. De spektakulære tingene fører til fremmedgjøring.
Men tiltaket vi foreslår er relativt håndgripelig og lite fremmedgjørende, og vil ha en årlig besparelse på seks-sju TWh, sier Holmelid og viser til en rapport fra Kommunal- og regionaldepartementet.
– Det er ikke mye annet vi kan gjøre med fornybar energi som er større enn det. Det har voldsomme dimensjoner, samtidig som hver enkelt er med og kan se sammenhengene i tiltakene og får lavere strømregning, sier Holmelid.
Bedre rådgivning vil også bidra til innovasjon i byggenæringen og skape arbeidsplasser i distriktene.
Les også: Fantastisk strømsparing i papirfabrikken
Lite prestisje
Likevel er det et ubestridelig faktum at det for energifolk er langt mer prestisje knyttet til å få bygget et nytt, stort kraftverk enn å sørge for en tilsvarende energibesparelse.
– Det er ingen tvil om at det er gjevere å klippe snora på store anlegg enn å gjøre en masse små tiltak. Men det blir ikke førstesideoppslag av det, sier Holmelid.