På helgens landsmøte vedtok SV en uttalelse som står i sterk kontrast til den rødgrønne regjeringens energipolitikk.
Partiet mener at den gjeldende energiloven fra 1991 har svekket fellesskapets mulighet og evne til å styre energipolitikken.
“Den rød-grønne regjeringen bør snarest sette ned et offentlig utvalg som skal evaluere energiloven og foreslå endringer, inkludert forslag til en egen nasjonal energiplan”, heter det i uttalelsen.
Les også: Utsetter pumpekraft-planer
Direkte politisk styring
“SV krever at energisektoren underlegges direkte politisk styring, slik at norsk kraftforsyning først og fremst sikrer rimelige og stabile priser for norske forbrukere og norsk industri. Mer politisk styring er nødvendig for å sikre befolkningen en forutsigbar og trygg tilgang på miljøvennlig energi”, heter det i uttalelsen.
Les også:
Vil styre magasinene
SV krever også at forsyningssikkerheten evalueres i utredningen, spesielt med tanke på manøvreringsreglement.
“En ny energilov må sikre myndighetene langt større muligheter for å styre energiselskapene, spesielt når det gjelder størrelsen på reserver og omsetningstidspunkt for energi”, heter det i uttalelsen.
Les også:
Økt offentlig eierskap
Parallelt med en ny energilov bør regjeringen legge fram en strategi for hvordan stat, fylkeskommuner og kommuner kan øke sine eierandeler i energiselskapene og slik både skaffe seg flere styringsverktøy og sikre at mer av overskuddene kommer fellesskapet til gode, ifølge SV.
Målet er offentlig heleide energiselskaper.
– Positive signaler
Industri Energi er positiv til uttalelsen, spesielt til at forbrukerne og industrien skal sikres rimelige og stabile priser.
– Dette er positive signaler fra SV, et parti som de senere år har vist liten forståelse for verdens reneste verdiskapende industri i norske distriktene, sier forbundsleder Leif Sande i en pressemelding.
SV tar også til orde for restriksjoner på utbygging av vannkraft, og det er Sande mindre begeistret for.
–Vi trenger å la døren stå åpen for nye vannkraftprosjekter i fremtiden, skal vi kunne sikre miljøvennlig produksjon, miljøvennlig energi og stabile og rimelige kraftpriser, sier Sande.