Lisbeth Kjøpstad Sørgård jobber vegg i vegg med ektemannen og ingeniøren Svein Arne Sørgård (44) i Hønefoss.
Hver eneste dag hører hun lydene av rolige, lette skritt fra hans kontor. Lydene er vedvarende, de slutter ikke når Sørgård har hentet det han skulle.
Han skal nemlig ikke hente noe.
Les også: Slik velger du rett GPS-pulsklokke
Fornøyd med mølla
– Jeg var uvøren i mine yngre dager og fikk en prolaps i ryggen. Men når du driver egen bedrift, har du ikke råd til å være sykmeldt, sier Svein Arne Sørgård.
Nå lener han seg rakrygget bakover på stolen sin. Det ene beinet krysser det andre.
For ett og et halvt år siden fortalte legene ham at en ryggoperasjon var uunngåelig. I slutten av august i år ble den omfattende operasjonen gjennomført, og fire uker senere var Sørgård tilbake i jobb på kontoret.
– Alle bør ha en møllepark på kontoret sitt. Tredemølla har hjulpet meg veldig mye disse månedene jeg har hatt den, sier Sørgård.
Han reiser seg opp og stiller seg på tredemølla. I 2,2 km/t går han mellom 30 og 45 minutter hver dag, to til tre ganger om dagen.
– Det er minst 10 år siden sist jeg var i så god form. Jeg stresser også mye mindre, sier Sørgård.
Les også: Denne gir deg full oversikt over kaloriene
Sunn butikk
Det Stavanger-baserte selskapet Kontormølla står bak den kontorvennlige tredemølla som nå skal testes i en studie ved det Karolinska institutet i Stockholm.
Studiet går over tre måneder, og deltakerne skal sitte, stå og gå foran datamaskinen i en måned hver.
– Her vil vi se på hvordan tredemølla hjelper mennesker med muskler og skjelettplager. Jobbfraværet skal vi også måle, sier Anders Aasen, fysioterapeuten som står bak produktet.
15 000 kroner pluss moms må man ut med for å få en tredemølle under kontorpulten. Siden oppstarten i januar har Kontormølla solgt rundt 65 slike apparater.
Tror ikke tredemølla vil bli brukt
Leder i Allmennlegeforeningen Trond Egil Hansen er ikke i tvil om at fysisk aktivitet gir store helsegevinster. Han savner likevel kunnskap om hva som er effektive tiltak for å få økt aktiviteten hos de inaktive.
– Vi vet at de tusen hjem er fylt av treningsapparater som ikke blir brukt. Tror vi egentlig at Kontormølla i det lange løp vil få en bedre skjebne? spør han.
– Det å gå er en lavterskel-øvelse fysisk. Med tredemølla vår trenger ikke de inaktive å sette av tid til aktivitet, de kan jo gå mens de jobber, svarer Aasen.
Les også: TEST: Nike+ FuelBand
Vurderer lydløs motor
Sørgård er godt i gang med å vise oss hvordan han går på maskinen. Han henter opp en powerpoint-presentasjon og forteller med stor entusiasme om høyttalerene bedriften hans lager.
Ifølge Kontormølla støyer tredemøllen om lag 35 dB ved vanlig bruk.
Mølla produserer også en ganske godt merkbar lyd med en høy frekvens. Den er likevel ikke så merkbar at Sørgård selv hører lyden før han blir gjort oppmerksom på den.
Kontormølla ser på muligheten for å sette inn en lydløs motor i tredemølla, slik at produktet blir attraktivt for bedrifter som allerede har hevet seg på en annen trend: åpent kontorlandskap.
Les også:
«Kostnaden per time i Norge er høy, men vi er også ekstremt effektive»
Disse studiene garanterer jobb