– Norge kommer til å få et kraftoverskudd når det bygges ut 29 TWh med vindkraft og finsk atomkraft kommer inn i det nordiske kraftnettet. Dette kraftoverskuddet vil presse prisene nedover, noe som er kontraproduktivt for fornybar energi og vindkraft. Skal vi holde et prisnivå som gjør fornybarsatsingen lønnsom må vi ha en grunnlast som sikrer et bærekraftig nivå på kraftprisen. Det kan kun oppnås med langsiktige kontrakter med kraftkrevende industri, sier Svein Richard Brandtzæg.
2Sparer 15 millioner tonn CO
Brandtzæg sa i i august at dersom Hydro får langsiktige kraftkontrakter til akseptable priser, så vil de investere i ny produksjonskapsitet på sine aluminiumsverk.
– Norge har verdens reneste produksjon av aluminium. Dersom vår produksjon av aluminium skulle vært gjennomført i Kina, så hadde ytterligere 15 millioner tonn CO 2 blitt sluppet ut i atmosfæren, sier Brandtzæg.
Les også: EU-avklaring kan gi Hydro-investeringer
– Å øke norsk aluminiumsproduskjon er derfor et stort bidrag for å nå klimamålene som togradersmålet i 2050. Å se sammenhengen mellom norsk industri som i mange tilfeller er basert på vannkraftressursene, med energipolitikken og klimapolitikken er nødvendig, sier Brandtzæg.
IEA: IEA: – Vi når ikke togradersmålet
Trenger store fleksible forbrukere
I 2015 - 2016 vil Norge få et kraftoverskudd. Det vil gi lave kraftpriser i det nordiske kraftmarkedet.
Skal prisen på kraften bli så høye at den massive utbyggingen av fornybar energi, vind og vannkraft, skal bli lønnsom, må det inn noen nye store forbrukere.
Regjeringen ser for seg at deler oljebransjen i form av en elektrifisert sokkel, vil forbruke en del av denne kraften, men ikke nok til at det vil bli et betydelig kraftoverskudd.
TU mener: Nordsjøen kan elektrifiseres
I dag er en del av grunnlasten i det norske kraftnettet kraftkrevende industri.
Dersom det blir mangel på kraft på grunn av streng kulde, finnes en avtale om at kraftkrevende industri stenger ned i kortere perioder på to til tre timer om dagen for å sikre husholdningene nok kraft.
Dette er ikke mulig å gjøre for oljeindustrien. Til det vil tap i produksjon bli alt for store.
– Det er kun kraftkrevende industri som kan bidra med slike avtaler. Annen prosessindustri kan ikke gjøre dette, sier professor Ånund Killiningtveit.
Les også: Varsler klimakamp for industrien
100-årig tradisjon og kompetanse
Norsk kraftkrevende industri er blant verdens mest ettertraktede. Den over 100 årige kunnskap og kompetanse som er bygget opp her i landet, er attraktiv for utlendinger. Derfor er store deler av ferrolegeringsindustrien kjøpt opp av utenlandske selskaper.
Dr. ing. Håvard Tveit fra Elkem undertreker at det er nødvending å opprettholde denne industrien i Norge, skal kompetansen vedlikeholdes.
– Norges industri er bygget ut på grunn av våre store vannkraftressurser. I over 100 år har vi utviklet teknologi og kompetanse innen ferrolegeringer og aluminium. Vi er verdensledende med verdens fremste og mest effektive teknologi, sier han.
Les også: – Samarbeid hindrer industridød
Kineserne sikrer ressurser
Tveit legger til at denne kompetansen er ettertraktet og det er derfor utenlandkse selskaper har kjøpt opp store deler av ferrolegeringindustrien, med Bluestars oppkjøp av Elkem som det største oppkjøpet.
– Med disse oppkjøpene har utlendingene sikret seg kompetanse og ikke minst tilgang til energi og ressurser. For kineserne er det siste viktigst. De er helt avhengig av råstofftilgang til sin egen industri, sier Tveit.
Les også: