Skattedirektoratet har skjerpet håndhevingen av regelverket for utenlandske arbeidstakere. Det betyr blant annet at svensker ansatt i Norge må skaffe seg norsk personnummer og melde flytting etter seks måneder. Det såkalte D-nummeret som mange utenlandske arbeidstakere benytter, skal nå kun gjelde for seks måneder.
Men svenskene er lite begeistret over å måtte registrere seg i det norske folkeregisteret. Det innebærer at de mister enkelte rettigheter i Sverige, og det innebærer også at de ikke kan kjøre i Norge med sine svenskregistrerte biler. Biler er som kjent svært mye billigere i Sverige på grunn av lavere avgifter.
Årsaken til skjerpelsen skal være at mange misbruker ordningen til å skaffe seg falsk identitet. Det vil myndighetene nå ha slutt på.
Byggeprosjekter kan stanse
I et brev til finansminister Sigbjørn Johnsen roper nå Byggenæringens Landsforening et kraftig varsku, og skriver blant annet at "den siste rutineendringen fra Skattedirektoratet er i ferd med å få svært alvorlige konsekvenser for bedrifter i byggenæringen. Flere medlemsbedrifter i BNL melder at nøkkelpersonell sier opp sine stillinger, som følge av den måten reglene nå skal praktiseres. Dette er svært uheldig. Arbeidstakere fra de nordiske landene er en vesentlig del av arbeidskraften i byggenæringen i Norge. Det er derfor i samfunnets interesse at disse arbeidstakerne blir i Norge og utfører sitt arbeid for bedriftene i næringen. Dersom ikke Skattedirektoratet umiddelbart legger om sine rutiner, vil flere arbeidstakere reise hjem til Sverige. Framdriften i flere byggeprosjekter vil dermed kunne stå i fare."
Første oppsigelsen levert
Næringspolitisk direktør i BNL, Audun Lågøyr understreker at dette er langt mer enn sabelrasling.
– En av våre medlemsbedrifter har allerede mottatt oppsigelse fra en svensk nøkkelmedarbeider der regelendringene fra Skattedirektoratet var begrunnelsen. Vi har også fått melding fra en rekke bedrifter om at særlig svenske arbeidstakere nå diskuterer om de må slutte, flere har varslet at de vil levere oppsigelse.
Lågøyr anslår er det er et sted mellom 7000 og 8000 svenske bygningsarbeidere i Norge.
– Dette er alvorlig, det skal ikke veldig mange oppsigelser til før det rammer byggeprosjekter. Vi håper finansministeren skjærer gjennom. Skattedirektoratet kaller det nye rutiner, men de har åpenbart ikke vurdert konsekvensene det får for en hel byggenæring, sier Lågøyr.