Skanled, den planlagte gassrørledningen fra Kårstø via Grenland til Sverige og Danmark, møter kraftige protester på den svenske vestkysten.
Et par hundre grunneiere i Varberg kommune har gått sammen i en aksjon mot gassrørplanene. De frykter konsekvenser for det attraktive området, mens kjernekraftverket Ringhals er bekymret for sikkerheten, skriver Ny Teknik.
Separeres på Rafnes
Skanled skal gå med både våtgass og tørrgass i 26-tommers rør fra Kårstø til Rafnes. Her skal våtgassen etan skilles ut som råstoff for fabrikkene i Bamble. Metanet sendes videre til lokalt bruk, og videre gjennom en 22-tommers rørledning.
I Sverige vurderes tre avgreininger, Lysekil, Vallby-Kile og Varberg, før gassen føres videre i et 22-tommers rør til Danmark hvor gassen føres i land ved Frederikshavn.
Det er i Varberg kommune, sør for Göteborg, at gassrørprotestene er størst.
Savner konsekvensanalyse
Informasjonssjef Gösta Larsen i Vattenfalls kjernekraftverk Ringhals forteller at de er redde for at gassledningen kan påvirke havbunnen og kjølevannsinntaket til reaktorene.
– Vi har ikke fått gode nok svar på våre spørsmål når det gjelder risikoen for gasslekkasje og konsekvensene ved en eventuell detonasjon, sier Larsen til Ny Teknik.
Ringhals' fire reaktorer produserer 20 prosent av elektrisiteten som brukes i Sverige.
Traktoraksjon
Oppsitterne blant grunneierne har hittil gjort seg mest bemerket ved å sette opp skilt rundt om i feriebyen Varberg med påskriften "ingen gas i vår oas".
På tomta til et planlagt mottaksanlegg har en grunneier sperret atkomsten med en traktor.
– Naturgass er jo ikke akkurat framtiden, og vi har heller ingen industri som benytter gass. Dessuten er vi i ferd med å starte produksjon av biogass, forklarer kommunalråd Gösta Bergenheim.