Statnett og Svenska Kraftnät arbeidet med en ny kraftforbindelse fra Øst-Norge til Syd-Sverige, kalt SydVest-linken.
Protesterer
Nå protesterer 12 svenske kommuner mot de tre alternativene Svenska Kraftnät har lagt frem i for strekningene Trollhätten -Norge. Dette kommer frem i et åpent brev som ordførerne har sendt til det svenske nettselskapet.
– Luftledningen krever at skog på ca. 50 til 70 meters bredde må avvikles og ingen ny skog kan heller plantes. Ressursene jord og skog bør håndteres med varsomhet, sier ordfører i Strömstad Ronnie Brorsson.
Han understreker at det ikke er sikkert at Strømstad vil bli berørt av kraftledningen.
Krav om sjøkabel
De svenske kommunene krever at Svenska Kräftnät gjør nye forstudier hvor både jord og sjøkabel utredes seriøst.
– De bør utrede et sjøkabelalternativ lagt ut i havet, sier Brorsson.
Kommunene mener at Svenska Kraftnät og Trafikverket bør samarbeide om infrastrukturprosjekt, og at behovet for et bedre veinett samt jernbane bør samordnes med arbeidet med kraftledningen.
Svenska Kraftnät har vist til at luftledning er et billigere alternativ enn jordledning, men ordføreren mener at nettselskapet ser alt for snevert på kostnadene og at ulempene for kommunene og jordeierne ikke er tatt med i regnestykket.
– Bedre og billigere
Thomas Benselfelt leder arbeidet med en luftledning på svensk side. Han bekrefter at motstanden enkelte steder er stor:
– Ja, svenskene protesterer. De ønsker at kraftlinjen skal graves ned, men det går ikke, sier han til Teknisk Ukeblad. Han forteller at en gammel ledning vil bli tatt ned og erstattet av den nye linjen.
– Det er både bedre og billigere enn å grave den ned, men det møter mange protester.
Forhandler
Statnett skulle før sommeren levere en melding til NVE om mulige trasevalg på norsk side. Denne meldingen har nå blitt utsatt til oktober, ifølge Statnett. Ifølge Benselfelt foregår det når forhandlinger mellom Svenska Kraftnät og Statnett om hvor kraftledningen bør gå:
– Vi forsøker å komme frem til et alternativ som er minst mulig dårlig for begge land. Det er som er bra på norsk side er mindre bra på svensk side, sier han.
Ordfører i Strømstad Ronnie Brorsson stusser over at norske kolleger ikke vet noe som helst om denne saken.
– Jeg har vært i kontakt med flere kommuner som ikke kjenner noe til denne kraftledningen.