KRAFT

Svenskene vil legge ned reaktorer

Kan gi dyrere strøm i Norge.

Hvis Rinhals 1 og 2 (BILDET) og Oskarshamn 1 og 2 legges ned i 2018, ville det ifølge Markedskraft øke de norske kraftprisene med om lag 3 øre/kWh.
Hvis Rinhals 1 og 2 (BILDET) og Oskarshamn 1 og 2 legges ned i 2018, ville det ifølge Markedskraft øke de norske kraftprisene med om lag 3 øre/kWh. Bilde: Øyvind Lie
Øyvind LieØyvind LieJournalist
2. okt. 2014 - 16:18

Etter valgseieren forhandler Socialdemokraterne og Miljöpartiet om en ny regjeringsavtale. De har nå blitt enige om energipolitikken, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.

Kjernekraftprodusentene betaler i dag 2,2 svenske øre/kWh i avgift til et fond som skal brukes til å dekke kjernekraftens fremtidige avviklingskostnader. Avtalen innebærer at denne avgiften skal økes til 3,8 øre/kWh.

Et slikt forslag om avgiftsøkning er allerede ute til høring fra Strålsäkerhetsmyndigheten, og skal snart behandles av den svenske regjeringen.

Ifølge Miljøpartiets talskvinne Åsa Romson vil avgiftsøkningen innebære at flere reaktorer skal stenges.

Les også: – Haldenreaktoren er ikke så viktig for norsk forskning

Fornybar erstatning

Miljöpartiet gikk til valg på at to reaktorer skal stenges i løpet av regjeringsperioden. Det løftet lover Romson å holde. Ikke gjennom en lov om atomnedstengning, men altså gjennom å øke avgiftene for å få kjernekraften til å betale «sine fulle kostnader» for dekommisjoneringen.

De to partiene er også enige om at «kjernekraften skal erstattes med fornybar energi og energieffektivisering». Ett av virkemidlene blir å øke utbyggingen av fornybar energi ved å øke kvotene i elsertifikatmarkedet.

Partiene er også enige om å ta «et helhetsgrep» om det statlig eide selskapet Vattenfall for at de skal satse mer på fornybar energi. Enigheten innebærer også at Vattenfalls planer om å bygge nye reaktorer stoppes.

Tidligere i uken meldte SVT at kjernekraftverket i Oskarshamn har tapt 2,5 milliarder kroner de to siste årene.

Les også: Socialdemokraterna kan tette svensk vind-smutthull

Lave kraftpriser

Senioranalytiker Olav Botnen i Markedskraft sier til Teknisk Ukeblad at framtiden til de eldste reaktorene i Sverige, Oscarshamn 1 og 2 og Ringhals 1 og 2, i stor grad avhenger av hvordan den svenske Strålsäkerhetsmyndigheten velger å implementere det nye sikkerhetsdirektivet i EU som ble innført i august.

De eldste reaktorene søker alle om å få utvidet levetidslisensen, som i dag er satt til 40 år. Alle reaktorene er nå oppgradert til en forlenget teknisk levetid til 50-60 år. Oskarshamn 1 søker om tillatelse til å drive til 2022, ti år før den tekniske levetiden går ut. Ringhals 1 og 2 søker derimot om å få tillatelse til å drive ut hele sin tekniske levetid, til 2026. Det gjør også Oskarsham 2, som i tilfelle ville kunne drives til 2034.

– Men om betingelsene for videre drift blir strenge, blir sikkerhetsoppgraderingene for dyre til at de vil lønne seg å gjennomføre, sier Botnen. For det blir vanskelig å tjene inn igjen store investeringer når de nordiske kraftprisene ligger an til å bli så lave som markedet nå tror.

Les også: IEA: Solenergi kan bli energikilde nr. 1

Dyrere i Norge

Botnen understreker at avtalen mellom Socialdemokratene og Miljöpartiet ikke er konkret nok til å være for bastant om den svenske kjernekraftens framtid.

Hvis svenskene virkelig strammer skatte- og avgiftsskruen til overfor svenske kjernekrafteiere eller innfører krav om store sikkerhetsoppgraderinger, kan det bety nedleggelser, noe som vil ha en god del å si for norske strømpriser.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Hvis alle disse fire reaktorene ble stengt så tidlig som i 2018, ville det ifølge våre beregninger øke kraftprisen med om lag 3 øre/kWh i Norge og 4-5 øre/kWh i Sverige, sier Botnen.

Les også:

Finland sier ja til ny russiskdesignet atomreaktor

Norges eneste atomreaktorer kan bli lagt ned  

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.