OLJE OG GASS

Sverdrup: 51.000 årsverk, 1350 milliarder kroner og 516.000 fat om dagen

– En baby født i dag kan ha hele sin yrkeskarriere på Johan Sverdrup.

Slik har Statoil sett for seg Johan Sverdrup-utbyggingen i Nordsjøen.
Slik har Statoil sett for seg Johan Sverdrup-utbyggingen i Nordsjøen. Bilde: Statoil
Lars TaraldsenLars TaraldsenJournalist
3. nov. 2014 - 08:50

I dag presenterer Statoil konsekvensutredningen for Johan Sverdrup-prosjektet, som blir landets største industriprosjekt på flere tiår.

At Sverdrup blir gedigent er noe selskapet vet å formidle i offentlige sammenhenger – og for å understreke hvor stort feltet vil bli, har det ved ulike anledninger blitt billedliggjort for at alle skal forstå betydningen av dette.

– Dette er mitt favorittprosjekt. En baby født i dag kan planlegge å ha hele sin yrkeskarriere på Johan Sverdrup.

Dette sa finansdirektør for Statoil, Torgrim Reitan, under konferansen Offshore drift og vedlikehold i Bergen tidligere i høst.

Les også: Derfor treffer Lundin dobbelt så ofte som de andre leteselskapene

Over 42.000 liter i minuttet

I dag – i forbindelse med konsekvensutredningen – har Statoil også sendt ut en rekke «fun facts» for å vise hvor digert prosjektet er.

– Utbyggingens første fase kan gi 51.000 årsverk knyttet til norske leveranser. Feltet kan samlet gi 1350 milliarder kroner i inntekter. Prosjektet vil gi ny kunnskap, nye løsninger og nye muligheter, heter det i meldingen.

Teknisk Ukeblad har tidligere også skrevet om hvor mye olje som faktisk kommer til å bli produsert.

Ifølge Rystad Energy vil Sverdrup produsere rundt 516.000 fat olje om dagen i 2025.

Dette tilsvarer over 61,5 millioner liter væske om dagen, 42.727 liter i minuttet, eller 712 liter i sekundet. Dette er over fem ganger så mye som Valhall produserte i sine glansdager. Og betydelig mer enn Ekofisk noensinne har produsert.

Les også: Da Yme allerede var tre år forsinket, manglet over tre MILLIONER timers jobb

Stor usikkerhet

Vi har også skrevet at oljeressursene i Sverdrup-prosjektet er så gedigne at bare usikkerheten i utvinningsgraden – mellom 55 og 70 prosent – ligger det verdier for 400 milliarder kroner.

– Vi snakker om en størrelsesorden på 650 millioner fat olje. Det er mer enn de tre største pågående utbyggingene til sammen, Goliat, Gina Krog og Ivar Aasen, fortalte prosjektleder Harris Utne i Rystad Energy til Teknisk Ukeblad i februar.

Disse tre utbyggingene har selv investeringer på henholdsvis 36,7 milliarder kroner, 29,1 milliarder kroner og 24,9 milliarder kroner.

Sammenligningen Utne kommer med, gjelder dersom man tar med alle ressursene i de tre nevnte feltene, og ikke bare oljen.

– Snakker vi kun om olje, kan vi ta med enda flere felt, som Gudrun og Edvard Grieg også, sier han.

Les også: Så mye koster Yme-skandalen hver nordmann

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Større enn det største hotellet

Under årets ONS kunne Statoil igjen komme med flere drypp rundt hvor stort og viktig Johan Sverdrup er. Mens det er rundt 40 lugarer på Gudrun-prosjektet, vil det bli 450 på Sverdrup. Dette tilsvarer flere sengeplasser enn Stavangers største hotell.

I tillegg blir selve installasjonene på Sverdrup gedigne. Mens en topside (plattformdekk) vanligvis veier fra 4000 tonn og oppover, blir hver topside på Sverdrup på rundt 20.000 tonn. Dette betyr at Sverdrup blir åtte ganger så tung som Gudrun-plattformen.

I pressemeldingen fra i dag, går det også tydelig frem at Statoil er stolte over Sverdrup.

– Johan Sverdrup representerer alt vi står for som industri, og vår tro på fremtiden. Dette blir et gigantprosjekt som vil sikre energiforsyning, arbeidsplasser og gi store ringvirkninger og verdier for det norske samfunnet, industrien og partnerskapet bak utbyggingen, sier Arne Sigve Nylund, konserndirektør for utvikling og produksjon norsk sokkel i Statoil.

Les også: Her slepes en teknisk milliardmaskin på over 1000 tonn

51.000 årsverk

Det som nå skjer er at konsekvensutredningen for feltet og den omstridte kraftløsningen legges ut på høring.

– Utbyggingen av første fase av Johan Sverdrup-feltet er antatt å skape rundt 51.000 årsverk nasjonalt, av dette er hele 22.000 årsverk forventet hos leverandørbedrifter i Norge og om lag 12.000 årsverk i deres underleverandørbedrifter, heter det i meldingen.

I driftsfasen viser beregninger ifølge Statoil at et gjennomsnittsår vil gi 2.700 årsverk, og ved full feltutbygging forventes 3.400 årsverk.

– Estimater fra Agenda Kaupang, viser at norsk leverandørindustri vil kunne oppnå over 50 prosent av oppdragene i byggefasen, og rundt 90 prosent i driftsfasen.

– Det er svært viktig for Johan Sverdrup-utbyggingen at norsk leverandørindustri posisjonerer seg godt for mulighetene som ligger her, sier Nylund.

Statoil skriver videre at et foreløpig anslag viser at den samlede produksjonsinntekten kan bli hele 1350 milliarder kroner over 50 år.

– Av dette vil selskapsskatt alene kunne gi staten 670 milliarder i direkte inntekter. De totale investeringene for første utbyggingsfase er 100 – 120 milliarder kroner og en produksjon i området 315.000 – 380.000 fat per dag, heter det.

Størst mulig verdiskapning

Statoil peker videre på at i et 50-årsperspektiv blir Johan Sverdrup et langtidsprosjekt som flere generasjoner vil modne fram og drifte.

– Det 200 kvadratkilometer store feltet skal bygges ut trinnvis. I dag jobber partnerskapet med ulike scenarier for utbygging av de ulike fasene for å sikre at første byggetrinn gir grunnlag for en helhetlig utbygging.

– Vi legger opp til en trinnvis feltutbygging hvor ulike installasjoner knyttes opp mot et felles feltsenter. Slik sikrer vi kontinuitet og helhetlig ressursutnyttelse. Dette for å generere størst mulig verdiskapning, sier Nylund.

Les også:

«Det er påfallende at Statoils strategiutvikling er lagt til London, med utstrakt bruk av konsulenter»

To dødsfall på Goliat-prosjektet  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.