Tidligere motstandere godtar nå kjernekraft som et tiltak for å få ned utslippene av klimagasser.
Et knapt flertall av riksdagsrepresentantene valgte torsdag å ignorere resultatet av folkeavstemningen i 1980, da svenskene gikk inn for å avvikle kjernekraften.
I stedet blir det nå mulig å bygge nye reaktorer når dagens svenske atomkraftverk er utrangert. Ti reaktorer er i drift per i dag, og Riksdagen slår fast at dette antallet ikke må stige.
Beslutningen ble tatt med knappest mulig margin etter en maratondebatt som varte i åtte timer torsdag. 174 representanter stemte for regjeringens forslag, mens 172 stemte mot.
Les mer: Ny framtid for svensk kjernekraft
Klimavennlig
Atomkraft har tradisjonelt vært oppfattet som en energiform med store negative konsekvenser for miljøet.
Tilhengere av kjernekraften mener imidlertid tvert imot at den er miljøvennlig, siden den ikke fører til store utslipp av klimagassen CO2.
– For noen måneder siden var det klimatrusselen som dominerte miljødebatten. Nå er det oljekatastrofen i Mexicogolfen som fanger verdens oppmerksomhet og sprer frykt. Dette er egentlig to sider av samme sak, nemlig at vi må legge bak oss avhengigheten av olje og fossil energi, sa miljøminister Andreas Carlgren under debatten i Riksdagen.
Ramsalt kritikk
Carlgren tilhører partiet Centern, som i 1980 mente at den svenske kjernekraften burde avvikles. I dag har partiet forandret mening, noe som har ført til anklager om at Centern har opptrådt svikefullt.
To Centern-representanter nektet torsdag å følge partiledelsen, som dessuten fikk ramsalt kritikk fra Miljöpartiets talskvinne Maria Wetterstrand.
– Å stemme for dette forslaget kan bety at Sverige gjør seg avhengig av kjernekraft i hundre år til. Det betyr 100.000 år med konsekvenser for framtidige generasjoner som må ta seg av avfallet, sa Wetterstrand.
Også Socialdemokraterna og Vänsterpartiet er motstandere av kjernekraft, og de rødgrønne partiene lover å gjeninnføre forbudet mot nye reaktorer hvis de vinner riksdagsvalget i september.
Ulykker og våpen
I tillegg til det radioaktive avfallet blir faren for ulykker og bruk av radioaktivt materiale til våpen regnet som betydelige ulemper ved kjernekraft.
Likevel har behovet for klimavennlig energi ført til økt interesse for atomkraft i en lang rekke land de siste årene. I Sverige er atomkraften en del av regjeringens klimaprogram, som tar sikte på at Sverige skal bli karbonnøytralt innen 2050. Dessuten skal halvparten av all energi være fornybar innen 2020.
I dag skjer om lag halvparten av den svenske strømproduksjonen ved landets ti atomreaktorene, som er fordelt på tre kraftverk.
Ved atomkraftverket Forsmark utenfor Stockholm aksjonerte Greenpeace-aktivister tidligere denne uken, uten at det bidro til å stanse vedtaket i Riksdagen.
I folkeavstemningen i 1980 gikk svenskene inn for å avvikle kjernekraften i løpet av 30 år. Det betyr at kraftverkene skulle ha stengt i år, men allerede i 1997 ble det klart at dette målet ikke ville bli nådd. (©NTB)