November neste år innfører Sverige fire prisområder. Men både nå og forrige vinter var hele Sverige ett eneste stort prisområde.
I høylastperiodene går kraftflyten generelt fra nord til sør i Sverige. Siden landet ikke har prisområder, er det blitt håndtert ved å stenge overføringskapasitet mot utlandet og ved å bruke intern mothandel (se faktaboks). Men når Sverige deles opp i fire prisområder neste høst, vil det gi lavere pris nord i Sverige og høyre pris i sør.
Les også: – Nettkapasiteten bør utnyttes bedre
– Går mot importrekord av strøm
Billigere i Midt-Norge
Dette vil også medføre endringer i prisene på norsk side, ifølge direktør ved Statnetts avdeling for systemdrift, Tom Tellefsen.
– Med lavere priser i Nord-Sverige, får vi også lavere priser i Midt- og Nord-Norge i perioder hvor det ikke er flaskehalser mellom områdene, sier Tellefsen til Teknisk Ukeblad.
Mindre prisforskjeller
Senioranalytiker Olav Botnen i Markedskraft er enig i at prisforskjellene mellom Midt-Norge og Sør-Norge vil bli mindre som følge av de svenske prisområdene. Men den vil ikke være noen garanti mot ekstrempriser i Midt-Norge, siden dette fortsatt vil være et underskuddsområde.
– Midt- og Nord-Norge vil fra november neste år bli koblet til de to nordlige overskuddsområdene i Sverige. Sterke prisutslag ved kulde og/eller kjernekraftproblemer i de sørlige svenske underskuddsområdene vil dermed bli dempet av flaskehalser på veien mot Midt- og Nord-Norge, sier Botnen.
Dyrt i Oslo
Fra november neste år kan det bli perioder med dyr strøm i Oslo.
– De pristoppene som Midt-Norge opplever nå, vil fra neste vinter lettere forplante seg til Sør-Norge isteden, og i mye mindre grad til Midt- og Nord-Norge, sier Botnen.
Han sier videre at prisområdet på Østlandet, NO1, vil merke påvirkning fra høye svenske priser i større grad enn prisområdet på Sørlandet, NO2.
Lav sannsynlighet
Akkurat hvor høye prisene kan bli, kan ikke Botnen si.
– De siste to vintrenes erfaring med kombinasjonen av større kjernekraftproblemer og sterk kulde, har lav sannsynlighet for å inntreffe. De representerer derfor neppe noen referanse for de neste vintrene, sier Botnen.
Han understreker at utbygging av nye kraftlinjer også vil bidra til en utjevning av prisforskjellene mellom regionene.
Les også: – Markedet kan oversvømmes
– Lavere priser
Administrerende direktør Harald A. Lein i NTE Marked er spent på hvordan prisene vil bli i Midt-Norge neste vinter.
– Sannsynligvis blir det på lang sikt lavere priser i Midt-Norge enn i dag. Men prisene blir nok ikke lavere enn i resten av landet, sier Lein.
– Jeg vil tro at neste vinter vil prisen i Sør-Norge stige, at Midt-Norge kommer på samme nivå som i dag på grunn av at landsdelen er et underskuddsområde, i alle fall fram til 2016. Men prisen blir kanskje noe høyere enn i Nord-Norge, sier han.
– Positivt
Selv om endringen vil forandre prisbildet mellom landsdelene, mener Lein at utviklingen er bra. Det store prisskillet vi opplever i dag mellom Sør-Norge og landet nord for Dovre, vil sannsynligvis bli mindre.
– Det er bra for forbrukerne nord for Dovre og ikke minst for konkurranseevnen til trøndersk og nordnorsk næringsliv fordi det på lang sikt trolig blir mer like priser mellom dagens prisområder enn det er i dag. Vi i NTE vil ha lik pris på elektrisk kraft for alle i Norge, sier Lein.
Les også: Tidenes dyreste strøm