– Sintef NBL er på kritisk masse nå. Dette gir oss muligheter, sier en strålende fornøyd administrerende direktør i Sintef NBL, Paul Halle Zahl Pedersen.
– Vi skal vokse med ti prosent hvert år, og vi er allerede i samtaler med to forskere med doktorgrad.
Han sier at det nye selskapet etter hvert også skal utdanne egne doktorander. Pedersen karakteriserer dagens virksomhet som "mest testing og oppdragsforskning".
Grunnforskning
– Nå skal vi vri oss mer over mot systemnivå, vi skal drive mer grunnforskning og målet er å utvikle det nye selskapet til Europas sterkeste på brannforskning.
Dagens NBL har 35 ansatte, fire av dem forskere med doktorgrad, og SP Sveriges Tekniska Forskningsinstiutts avdeling for brannforskning har 90 ansatte.
Tirsdag 4. mars skjer et navneskifte, og Sintef NBL blir til SP Fire Research AS.
Les også: DSB vil ha umiddelbart forbud mot åpen ild ute
Vekst og investering
Zahl Pedersen vil ikke være med på at salget til Sverige innebærer at Norge nå gir opp egen brannforskning og ikke lenger tar ansvar for å ha tilstrekkelig brannkompetanse.
– Snarere tvert imot. Vi ser dette som en veldig positiv mulighet. Vi får penger til å investere, vi får penger til vekst. Sintef NBL er på kritisk masse nå, dette gir oss muligheten til utvikling. Alle anastte her er begeistret, sier Zahl Pedersen.
Kritisk til norske myndigheter
Han kom fra Statoil for ikke lenge siden, og kjenner derfor ikke forhistorien i detalj. Men likevel sender han en kritisk kommentar til hvordan myndighetene har håndtert norsk brannforskning.
– Myndighetene må øke brannforskningen. I dag er 93 prosent av vår forskning oppdragsforskning. Det betyr at oppdragsgiverne sitter på resultatene. Vi har vært på besøk hos Justisdepartementet og påpekt manglene i norsk brannforskning.
Nå ser det altså ut til at svenskene tar ansvar for å øke norsk brannkompetanse.
Les også: – Dette er fremtidens byggemateriale
Ny svensk kompetanse
– Alliansen med våre svenske eiere gir Norge nye muligheter til å drive brannforskning på områder som er viktige i lys av storbrannene på Frøya og i Flatanger og Lærdal. På laget vårt får vi fagfolk som har forskningsbasert kunnskap om blant annet fasadematerialers brannmotstand og om slokking av skogbranner, sier Zahl Pedersen.
Zahl Pedersen sier det er en fordel for kundene til SINTEF NBL at selskapet nå inngår i et brannteknisk forskningsmiljø som er fire ganger så stort som SINTEF NBL var før oppkjøpet. Han mener at brannlaboratoriene i Borås og i Trondheim utfyller hverandre.
Les også: Dette er røykvarsleren alle ekspertene anbefaler
Simulering og jet-branner
Til tross for at de nye svenske eierne har lovet midler til å styrke kompetansen og bemanningen ser ikke Zahl Pedersen noe umiddelbart behov for å utvide eller finne nye lokaler.
– Vi har allerede en av Europas største haller. Vi har kapasitet i laboratoriene. Først skal vi styrke oss på datasimuleringer av brann, og gjøre noen investeringer. Så skal vi styrke oss på jet-branner.
Les også:
Bruker oksygenfattig luft til å forhindre brann