Norge og Sverige har en avtale om at 26,4 TWh ny fornybar energi skal bygges i de to landene mellom 2012 og 2020 (se faktaboks).
Den nye rødgrønne regjeringen i Sverige ønsker imidlertid å heve elsertifikatmålet med 5 TWh innen 2020, og utvide ordningen til 55 TWh i 2030.
Den svenske Energimyndigheten analyserer nå hvordan dette kan gjøres innenfor det felles norsk-svenske elsertifikatmarkedet, fortalte Energimyndighetens generaldirektør Erik Brandsma på en konferanse i Stockholm onsdag, skriver bransjemediet Montel.
Les også: Skattekutt kun for vind kan bryte statsstøttereglene
– Finner løsning
Ifølge Brandsma diskuterer partene om man kan få en svensk måløkning inn i forbindelse med kvotejusteringene som skal tre i kraft fra 2016.
På spørsmål fra Montel om hvordan responsen har vært fra Norges side, svarer Brandsma:
– Responsen er vel at dette skal vi se på, og se hvilke konsekvenser det har, og at vi kommer til å finne en løsning.
– Er det riktig oppfattet at Sverige må forhandle med Norge for å endre det svenske elsertifikatmålet?
– Vi ser på muligheten for hvordan vi kan implementere denne økningen i målsetningen uten at vi må gjøre drastiske endringer i systemet, svarer Brandsma, som har tro på at det skal gå greit å få gjennom endringen.
Les også: Denne flytende havvindmøllen kan bli sjøsatt i Norge
–Ingen diskusjoner
Men det ser ut til at det norske Olje- og energidepartementet (OED) har en annen forståelse av saken enn den svenske Energimyndigheten.
På spørsmål fra Teknisk Ukeblad om Norge kommer til å gå med på å øke det felles elsertifikatmålet med 5 TWh i 2020, og om norske strømkunder i tilfelle må betale for det, svarer kommunikasjonsrådgiver Ella E. Bye Mørland i OED følgende:
«Svenske myndigheter har orientert Olje- og energidepartementet om den nye regjeringens uttalelser om elsertifikatordningen. Det pågår imidlertid ingen diskusjoner mellom norske og svenske myndigheter om hvordan Sverige eventuelt kan heve elsertifikatmålet med 5 TWh innen 2020, slik Montel refererer».
Les også: Elektrifisering kan likevel være mer klimavennlig enn gassturbiner på sokkelen
Traktat
Mørland viser til at elsertifikatmarkedet er regulert av en traktat mellom Norge og Sverige, hvor det heter:
«Om noen av partene ønsker å innføre nytt mål for økning av den fornybare elproduksjonen etter 2020 innenfor det felles elsertifikatmarkedet, skal parten konsultere den annen part, hvor blant annet virkninger for markedsaktører og kvotefastsettelse skal vurderes. Parten kan deretter treffe beslutning om innføring av nytt mål forutsatt at endringen ikke gir urimelige konsekvenser for den annen part.”
«I spørsmål om evt. endringer i ordningen, forholder Olje- og energidepartementet seg til dette», svarer Mørland.
– Men ønsker Norge å heve målet til 5 TWh?
– Det er det for tidlig å uttale seg om, sier Mørland til Teknisk Ukeblad.
Les også:
Kraftselskapene advarer mot å la plusskunder få redusert nettleie