Göteborg: Mange anser kjernekraften for å være inne i varmen igjen i Sverige, etter at Riksdagen i fjor bestemte seg for å si ja til bygging av nye reaktorer.
Men den svenske miljøvernministeren utstrålte ikke stor begeistring på kjernekraftens vegne under Energimyndighetens nye energimesse, Energiutblick 2011 i Göteborg i går.
Les også: Vil lagre kjernefysisk avfall i Sverige
En parentes
– Jeg vurderer det ikke slik at kjernekraften står for en ny, stor era. For Sveriges del er kjernekraften en parentes i vår energihistorie, sa Andreas Carlgren til forsamlingen.
Nå forbereder miljøvernministeren seg på ny debatt om kjernekraften i vårt naboland.
– Hendelsen i Japan stiller øyeblikkelig spørsmålstegn ved sikkerheten til kjernekraftverk verden over. Også i Sverige, sa Carlgren.
Les også: Ny framtid for svensk kjernekraft
Demonstrerer i Europa
I helgen demonstrerte 60 000 kjernekraftmotstandere ved det sørtyske kjernekraftverket Neckarwestheim. 100 000 demonstranter i 450 byer fortsatte mandag, før Angela Merkel kunngjorde midlertidig å stenge alle Tysklands sju kjernekraftverk.
I Sveits besluttet regjeringen også mandag å stoppe planleggingen av tre nye kjernekraftverk som skulle erstatte gamle reaktorer.
Les også: Fukushima tvinger fram nye krav
Omkamp
Også i Italia, Østerrike, Nederland og Estland lukter miljøaktivister og kjernekraftmotstandere muligheten for omkamp om satsing på kjernekraft som et middel i klimaarbeidet.
I Sverige har det svenske Miljøpartiet tatt initiativ til en debatt i Riksdagen om "kjernekraftens framtid og risiko".
Men ellers er det lite som foreløpig tyder på at svenskene vil møte umiddelbare krav om å stenge svenske reaktorer, eller kaste om på egen politikk.
Klarer seg ikke uten
– Det finnes ingen partier som vil avvikle kjernekraften i dag, eller som tror at vi klarer oss uten. Det gjør at vi har et spesielt ansvar for sikkerheten, sa Carlgren.
Sverige har i dag ti kjernekraftreaktorer fordelt på tre kjernekraftverk: Forsmark, Oskarshamn og Ringhals.
– Sveriges kjernekraftverk er aldrende og vi har satt ut en omfattende utredning for å analysere hva slags forutsetninger som skal være til stede for å eventuelt forlenge levetiden til disse reaktorene.
IAEA: IAEA: Japan bekymret for brukte brenselstaver
Vil lære av Japan
Carlgren varslet i går at Sverige skal analysere det som skjer i Japan nøye og bake inn lærdommen i sikkerhetsarbeidet for svensk kjernekraft.
– Vi må se på hva som skjer dersom vi opplever fullstendig bortfall av eltilførsel ved verkene og hvordan vi kan unngå det. Vi må også se på vannivået ved Østersjøen og mulighetene for oversvømmelse på land, sa Carlgren.
INNSIKT: Slik oppstår nedsmelting
Ingen nye reaktorplaner
Kriteriene for å bygge nye kjernekraftreaktorer i Sverige som ble vedtatt i fjor, er at de skal erstatte gamle, og settes opp på samme sted.
De store kraftselskapene har så langt ikke flagget planer for å bygge nye reaktorer, ifølge Carlgren.
– I dag finnes det ingen søknader om dette. Jeg kan tenke meg at interessen for å legge inn en søknad i øyeblikket er relativt liten.
Svenske kjernekraftaktører har allerede startet forberedelsene til en ny debattrunde om kjernekraftens sikkerhetsutfordringer.
Professor: – Helt utenkelig med et nytt Tsjernobyl
Har svarene klare
Alle informasjonsansatte i det tyske energiselskapet E. On er blitt utrustet med et eget Q&A, oversikt over hyppig stilte spørsmål og ferdigsydde svar på spørsmål om sikkerheten ved svenske kjernekraftanlegg.
Her står det svarsetninger som "Svensk kärnkraft är mycket säker och tillförlitlig" og "en liknande naturkatastrof som den är Japan med dess följder är (...) inte trolig i Sverige".
– Bedre sikkerhet
Det skinner også gjennom i svarene at selskapet mener den tekniske standarden til reaktorene på Ringhals og Oskarshamn, samt detaljene i sikkerhetssystemene er bedre enn på de havarerte reaktorene i Japan.
Salgssjef Magnus Andersson i E. On har imidlertid ikke møtt negative holdninger til selskapets kjernekraftanlegg etter at reaktorkrisen i Japan begynte natt til lørdag.
– Jeg har ikke fått noen kommentarer fra mine kunder, det er ingen som sier de ikke vil ha kjernekraften vår, sier Andersson.
Les også: Jodlagre utgått på dato
Mer forståelse
Kollega Magnus Andersson sier svenske kjernekraftverk forholder seg til svært strenge sikkerhetskrav, og mener reaktorhavariene i Japan kan føre til mer forståelse for kjernekraftselskapene når de må stenge kraftverkene for å gjennomføre kontroller, reparasjoner og utbedringer.
– Mange roper høyt når vi må stenge reaktorene, men dette kan kanskje gi en påminnelse om hvor viktig det er å ivareta sikkerheten, sier Andersson, og viser til den tunge tiden for svensk kjernekraft i fjor vinter, da halvparten av svensk kjernekapasitet var ute av drift.
Les også: En kartlagt katastrofe
Forberedt på det verste
Den svenske miljøvernministeren mener ingen foreløpig kan danne seg et fullt bilde av det som skjer i Japan.
– Vi innser at dette er en hendelse i katastrofale dimensjoner som vi først vil innse trinn for trinn. Den fulle rekkevidden får vi ikke før vi ser hele bildet. Vi vet at det finnes mørkere scenarier enn det som hittil har skjedd, og jeg er forberedt på det verste. Det er sannsynligvis informasjon vi av ulike grunner ikke har fått ennå, sier Carlgren.
Les også: Tyskland stenger sju kjernekraftverk