T2

Tåler skikkelig volum uten å miste kontrollen

TEST: Focal Chorus 836V høyttalere.

FOCAL CHORUS 836V: Egner seg godt hjemme i stua.
FOCAL CHORUS 836V: Egner seg godt hjemme i stua. Bilde: Watt
Håvard Holmedal
11. juli 2012 - 16:37
Vis mer

Noen ganger synes vi det er praktisk å hente frem noen produkter som har vært på markedet en tid, for å sjekke om de fortsatt henger med kvalitetsmessig i strømmen av nye produkter.

Utviklingen i denne bransjen går ganske fort, og det skapes et inntrykk av at alt som er mer enn 6 måneder gammelt er passert med god margin av nye produkter.

Det er muligens sant når det gjelder for eksempel flatskjermer og PC-er, men gjelder kanskje ikke i like høy grad for stereo-produkter og høyttalere?

Din neste musikkavspiller

Høy og flott

Når man skal ha plass til hele tre basser på 16,5cm må nødvendigvis kabinettet få litt høyde. I tillegg kommer det en 16.5 cm mellomtone og en invertert 25mm diskant i frontrekka.

Focal benytter et materiale som de kaller ”Polyglass” i elementene.

Dette lages ved at hule mikroskopiske kuler av silisiumdioksyd (også kalt silica ) fordeles på kontrollert vis på et membran av papp/papir.

Da oppnår man to ting: Den gode lyden fra papp/papir-membranen koblet sammen med økt stivhet, men uten å tilføre vekt av betydning. Dette benyttes både i bassen og mellomtone-elementene.

Følsomheten er hyggelige 92dB, høyttaleren tåler inntil 300Watt (med en god forsterker) og har hyggelig frekvensrespons ned til ca 30Hz i kinoen vår.

Det er litt lavere enn det Focal selv oppgir.

Impedansen er så lav som 3,4 Ohm ved ca 120Hz. Noe som gjør at høyttaleren krever en god og stabil forsterker, og ikke en rimelig surroundreceiver.

Disse får maks lyd ut av din iPhone

Focal holder fortsatt

I mange tilfeller synes jeg høyttalere egner seg best til litt forsiktig musikk som er sparsomt arrangert. Det er ikke tilfelle med 836V.

Den er i stand til å holde orden på overraskende komplekse innspillinger og har en evne til å virke store, tunge og dynamiske som få andre høyttalere i prisklassen.

All musikken vi spilte på Chorus ble underholdende og morsomt gjengitt med flott rytmikk og glimrende tempo. Det å lytte til tyngre rock og forskjellige former for techno, gjerne med seriøse mengde bass, er rett og slett gøy. Stemmer, enten de er mannlige eller kvinnelige fungerer flott. De blir troverdige og direkte, og det er faktisk meget vanskelig å ikke la seg fange av det som blir gjengitt.

Kun sekunder ut i Eva Cassidy sin nydelige What a Wonderful World er jeg hinsides virkeligheten og svært vanskelig, om ikke umulig, å få noe som helst kontakt med. Chorus 836V har en lyd det er svært lett å like!

På den annen side kan de virke litt farget i bassen og mellombassen, og kan på den måten låte litt for fett og svært på enkelte typer musikk.

Det er ikke slik at den blir slapp og ukontrollert. Bare at den klangmessig er litt ”stor”. I tillegg merker vi oss at diskanten kanskje står litt ut i lydbildet og at det lages høyttalere i denne prisklassen som har bedre oppløsning.

Jeg merker ikke noen ting til at de er en smule vanskelige å drive underveis, og det kommer ikke de som kjøper den til å gjøre, heller. I hvert fall ikke før de skulle finne på å spille litt høyt. Da krever denne høyttaleren en forsterker med mye krefter for blant annet å kontrollere oppførselen til de tre bassene.

Perfekt for flyturen

Konklusjon

Det er ingen grunn til å stryke denne høyttlaleren fra ønskelista fordi den har dratt på seg litt alder.

Focal Chorus 836V henger fortsatt godt med, tilbyr en type lyd som er lett å like, og har en klangkarakter som egner seg godt hjemme i en vanlig stua.

Høyttalerne mangler litt raffinement, men er morsomme og dynamiske, og de tåler imponerende mengder volum uten å miste kontrollen.

FOCAL CHORUS 836V: Egner seg godt hjemme i stua.
FOCAL CHORUS 836V: Gammel, men god. Watt
Denne saken er levert av lyd-, bilde- og hjemmekinomagasinet Watt.

Sjekk også ut våre hodetelefon-tester:

Philips frir til entusiastene

BOSE QUIETCOMFORT 15: Markedets beste støykansellering

DENON AH-D5000: Hodetelefoner i tre

SHURE SRH440: Store og tunge, men åh, som de låter

BOSE MIE2i: Sitter som støpt i øret

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.