Den 17. juli 2012 opplevde mannskapet om bord på Visund-plattformen at kloakk kom opp i 1. etasje i boligkvarteret. Det var kloakkvann på gulv i alle lugarer, i korridorer, i lintøylager og oppholdsrom.
Vannet stod tre til sju centimeter opp på veggene, og målinger avdekker fukt i alle vegger og golv, skriver Statoil i en rapport fra hendelsen.
Kloakkproblemene har ført til bortfall av 15 doble lugarer for en lengre tidsperiode, og en reduksjon i bemanningen på plattformen fra 128 til 102 under normal drift.
Lekkasjen førte også til en tvist mellom fagforeningene og Statoil.
Les også: Kloakkutslipp skaper sengekonflikt
Forsinkelse i boring
Men den reduserte bemanningen vil ifølge Statoil være under kritisk minimumskapasitet for å kunne videreføre normal drift, som boring og sikkerhetskritiske aktiviteter.
Den reduserte lugarkapasiteten fører i første omgang til forsinkelse i planlagt boreprogram.
Statoil estimerer et nåverditap på 150 millioner kroner per måned som følge av utsatt produksjon.
Les også: Sikkerhetskritiske problemer med stigerørene
Deler lugar
Statoil ønsker derfor at mannskapet på plattformen skal dele lugar, for å kunne øke bemanningen til mellom 113-122.
På den måten vil verditapene bli langt lavere, og man taper mindre borekontinuitet.
Selskapet frykter også tapte ressurser knyttet til økt trykkfall i reservoaret, dersom de ikke får opprettholdt boreprogrammet.
Stigerørsproblemer
I et møte med Petroleumstilsynet (Ptil) i august viste selskapet et foreløpig estimat på behov for borestans, basert på to scenarier.
Uten lugardeling estimerer Statoil 121 dagers borestans. Med deling av lugar mener Statoil dette vil korte ned borestansen til 42 dager.
– Estimert gjennomføringsplan med og uten lugardeling gir en forskjell i nåverditap på ca 380 millioner kroner, skriver Statoil.
Riving i gang
Petroleumstilsynet ga dispensasjon for lugardeling til Statoil den 24. august i år, da de mente plattformen oppfylte krav om ekstraordinær situasjon.
Den 13. august var det satt i gang rengjøring, desinfeksjon og levert skadeomfangsrapport av hendelsen. Det var også satt i gang riving av lugarer.
To ukers stans
Statoil har nå besluttet å stanse boringen i to uker, noe som tilsvarer et nåverditap på 75 millioner kroner.
– Det er mulig det vil bli behov for en borestans også i førte kvartal neste år, men det vurderer vi senere i år, sier pressetalsmann Ola Anders Skauby i Statoil.
Les også:
Ikke falske materialsertifikater på stigerøret
Gasslekkasje på Visund-plattformen
Yme-partnerne kan bli fratatt lisensen