De nye såkalt grønne datasentrene sliter i konkurransen om de internasjonale kundene.
Årsaken er blant annet mangel på tilgang til såkalt mørk fiber, ifølge Norsk Fiberforening.
Mørk eller svart fiber er høyhastighets datakabler der leverandøren ikke har regulert trafikken med transmisjonsutstyr.
Populæruttrykket for "trafikkregulering" er å sette farget lys på fiberen. Fagbetegnelsen er WDM, Wavelength-division Multiplexing, der bruk av ulike bølgelengder på samme fiberpar par gjør det mulig å slippe flere brukere til samtidig.
- Flere globale selskaper vil ha tilgang til svart fiber for å ha kontroll med hele verdikjeden. Men det vil ikke leverandørene gi dem, og da utelukker de Norge, sier generalsekretær Bjørn Rønning i Fiberforeningen.
Les også: Verdens raskeste bredbånd for privatpersoner
To bestemmer alt
Et annet forhold er prisnivået.
I Norge er det to selskaper som har landsdekkende kjernenett, Telenor og Broadnet.
Alle som skal ha nettforbindelse mellom landsdelene er avhengig av å leie kapasitet i et av deres nasjonale stamnett.
Med kun to aktører blir prisen så høy at datasentrene ikke klarer å konkurrere om kunder som fritt kan velge hvilket land de vil leie kapasitet i.
Da hjelper det ikke at Norges grønne datasentra kan skilte med miljøvennlig kjøling, lave strømpriser og rimelig nivå på leie av areal.
- Hvis en stor nettskyaktør med mye datatrafikk vurderer å etablere seg i våre områder, blir totalkostnaden så høy på grunn av fiberprisene at Norge havner i disfavør av Sverige og Finland, sier Rønning til Teknisk Ukeblad.
Les mer: – Regler for billigere bredbånd null verdt
Taper kontrakter
Nyetablerte Green Mountain Data Centre på Rennesøy nord for Stavanger er ett av selskapene som sliter med fiberkostnadene.
- Dessverre har Norge tilnærmet monopol på fiberinfrastruktur på nasjonalt nivå. Det gir et kunstig høyt prisbilde, sier operations manager Tor Kristian Gyland hos Green Mountain.
Han forstår at Telenor og Broadnet vil ha mest mulig ut av sine investeringer, men ser at resten av Europa ligger lavere i pris enn Norge.
- Hvilke konsekvenser får det?
- Vi har gått glipp av store kontrakter fordi kostnadene ligger høyere her, svarer Gyland.
Mer om Green Mountain: Starten på en ny industri
Hellig gral
Lenger nord langs kysten er Norwegian Datacentre Group i Måløy i ferd med å etablere sitt grønne datasenter i Lefdal Gruver.
Her ser Sindre Kvalheim behovet for mørk fiber, men at den er vanskelig å oppdrive.
- Den mørke fiberen er en hellig gral. Aktørene ønsker å styre trafikken selv. Det er imidlertid lite utbredt i Norge, fordi du uansett må koble deg på kjernenett hos Telenor eller Broadnet, sier Kvalheim. Han er en av gründerne bak datasenteret og administrerende direktør i Local Host som er største eier i prosjektet.
Norwegian Datacentre Group har sikret seg tilgang til 120 kilometer med mørk fiber, men det er bare innenfor regionen Nordfjord i Sogn og Fjordane. Oppskriften var å være med på etableringen av dette fibernettet.
Les også: Så mye koster superbredbånd til alle
Naivt
Telenor avviser at selskapet bidrar til å undergrave rammebetingelsene for den nye datasenterindustrien i Norge.
- For meg er det en naiv og ineffektiv tanke at mørk fiber vil være billigere. Det er trangt i nettet, og det blir plass til færre kunder hvis vi ikke benytter WDM. Da blir det dyrere, sier divisjonsdirektør Harald Krohg hos Telenor Norge. Han har ansvaret for videresalg og regulatoriske forhold i selskapet.
Telenor leier ut mørk fiber på kortere strekninger hvor det større kapasitet. Og der er prisen lavere fordi transmisjonsutstyr ikke er en del av pakken.
- Det er kostbart å bygge fiber i Norge. Post- og teletilsynet har sjekket oss og konkludert med at det er konkurranse i kjernenettmarkedet. Vi holder kostnadene så lave som mulig. Men når det er trangt om plassen i de nasjonale nettene, må vi benytte WDM-utstyr for å få plass nok, poengterer Krohg.
Les også: