KARRIERE

Tekna: – Den første bølgen av ingeniører har nå gått så lenge arbeidsledige at de mister retten til dagpenger

Krever større innsats mot arbeidsledigheten.

Ved utgangen av april var 7797 innen ingeniør- og ikt-fag registrert som arbeidsledige hos Nav. Flere av dem har nå vært ledige i to år og mister retten til dagpenger, melder Tekna. Derfor etterlyser fagforeningen større innsats fra regjeringen.
Ved utgangen av april var 7797 innen ingeniør- og ikt-fag registrert som arbeidsledige hos Nav. Flere av dem har nå vært ledige i to år og mister retten til dagpenger, melder Tekna. Derfor etterlyser fagforeningen større innsats fra regjeringen.
Ina AndersenIna AndersenJournalist
11. mai 2016 - 13:27

Regjeringen la i dag frem sitt reviderte statsbudsjett, hvor det var satt av 900 millioner kroner til tiltak mot økende arbeidsledighet, spesielt på Sør- og Vestlandet. Det kommer i tillegg til krisepakken på fire milliarder som lå inne i budsjettet fra før av.

Men Tekna påpeker at mange av de tiltakene som var inne i den opprinnelige tiltakspakken fortsatt ikke er igangsatt.

–  Overraskende mye av det som regjeringen varslet i tiltakspakken er fremdeles under planlegging og utredning, sier Tekna-president Lise Lyngsnes Randeberg i en pressemelding.

– De som mistet jobben da ledigheten begynte å stige for to år siden, mister nå retten til dagpenger. Dette er svært alvorlig for de som rammes.

Arbeidsledige i to år

I desember i fjor skrev Teknisk Ukeblad at mer enn 1000 ingeniører sto i fare for å miste retten på dagpenger dersom de ikke kom seg i jobb, fordi de nærmet seg toårsgrensen som ledige. 

Nå melder Tekna at de ser at flere av medlemmene deres er i nettopp denne situasjonen, den første bølgen av ingeniører har gått så lenge arbeidsledige at de mister retten til dagpenger.

– Vi etterlyser derfor en tydelig ordre om å iverksette tiltakene fra regjeringen, påpeker Randeberg. 

 

Vil ha mer teknologioverføring

Høsten 2015 la Tekna fram et forslag til tiltakspakke for å kunne redusere arbeidsledigheten og styrke norsk konkurranseevne.

Fagforeningen etterlyser blant annet en sterkere satsing på målrettede tiltak for teknologioverføring.

– Vi er overrasket over at regjeringen ikke møter de grunnleggende behovene Norge har for å overføre kunnskap fra olje og gass til andre sektorer mer offensivt. Teknas forslag om et teknologioverføringsprogram er nå inne i statsbudsjettet, men kun med 10 millioner for 2016. Vi mener bevilgningen til dette tiltaket burde vært skalert opp i revidert til 120 millioner kroner, poengterer Tekna-presidenten. 

900 millioner

Regjeringen foreslår i det reviderte budsjettet nye tiltak på over 900 millioner kroner for å støtte opp under sysselsetting på Sør- og Vestlandet.

Det foreslås blant annet økte midler til kommunalt vedlikehold, vedlikehold og investeringer i veg og bane, vedlikehold av sykehusbygg og satsing på grønn skipsfart.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Tiltakene: 

  • Et engangstilskudd på 250 millioner kroner til vedlikehold og rehabilitering av kommunale veier, bygg og anlegg på Sør- og Vestlandet. Tilskuddet skal fordeles til kommuner som ligger i dette området og som har høyere andel arbeidsledige enn landsgjennomsnittet.
  • Tiltak innen vedlikehold, fornying og investeringer på veger og jernbane på Sør- og Vestlandet.
  • Opprettelse av ordninger for utvikling og bruk av lav- og nullutslippsteknologi i skipsfarten.
  • Et engangstilskudd på 50 millioner kroner til vedlikeholdstiltak i helseforetakene. Midlene skal fordeles mellom Helse Vest, Helse Sør-Øst(for å treffe Agderfylkene) og Helse Midt-Norge (for å treffe Møre og Romsdal).
  • Økte midler til DEMO 2000 med 50 millioner kroner. Programmet støtter prosjekter i petroleumssektoren, og retter seg spesielt mot leverandørindustrien.
  • 1 000 flere tiltaksplasser for ledige i andre halvår.

Usikker på om det treffer

President i Nito, Trond Markussen, mener det er mye bra i det reviderte statsbudsjettet, men er likevel litt spørrende til om tiltakene treffer ingeniørgruppen i Rogaland – som er hardest rammet – godt nok.

Han påpeker at det nå er en arbeidsledighet på 6,7 prosent blant fagforeningens medlemmer i oljefylket.

– Treffer tiltakene arbeidsledigheten i Rogaland? Er det nok? Jeg er litt spørrende til om vi klarer å gjøre noe med arbeidsledigheten i Rogaland med disse tiltakene, sier han til Teknisk Ukeblad.

Han understreker at Norge ikke har råd til å la så mange ingeniører gå arbeidsledige.

– Det er ingeniørene som er katalysatorene for å skape noe, for innovasjon, for arbeidsplasser, påpeker Markussen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.