- Det er en dødslinje, mener både Norsk Industri og LO-forbundet Industri Energi.
– Rygg Johnsen vil avindustrialisere Norge. Jeg kan ikke skjønne at norske ingeniører har nytte av det, tordner forbundsleder Leif Sande i Industri Energi.
I et innlegg i Dagens Næringsliv skriver Rygg Johnsen at vi ikke nødvendigvis behøver å gå veien om metaller for å selge kraft, men heller kan selge kraften til markedspris direkte inn på kraftnettet.
Høy pris gir utvikling
Teknas generalsekretær mener høyere kraftpriser vil stimulere industrien og forskningsmiljøene til å satse på mer fornybar energi.
– Vi må innse at de industrikraftregimene vi har hatt vil forsvinne, og må tilpasse oss den nye virkeligheten gjennom å satse på teknologiutvikling for å redusere forurensning og utvikle fornybar energi, sier Rygg Johnsen til Teknisk Ukeblad.
Han viser til en rapport Vista Analyse har gjennomført for Tekna, der det kommer fram at det vil være god samfunnsøkonomi at alle forbrukere av energi, inkludert industrien, betaler markedspris på kraft.
– Med riktig prising av dyrebar energi vil behovet for kostbare støtteordninger til fjernvarmeanlegg, vindmøller og annen fornybar energi falle bort, skriver Rygg Johnsen.
– Norge har moderne industri
Hans utspill får Leif Sande til å se rødt:
– Rygg Johnsen vil selge kraften direkte i stedet for å videreforedle den i industrien. Jeg kan ikke skjønne at dette er i hans medlemmers interesse. Vi vil ikke få erstattet verdiskapningen metallproduksjonen gjør ved å eksportere strøm til utlandet, sier Sande.
Han viser til at Norge har svært moderne industri. – Industrien i Norge skaper arbeidsplasser, bygdesamfunn og miljøer. Den gir grunnlag for å opprettholde Norge som et vidstrakt samfunn. Ingen andre næringer kunne gjort det samme. I tillegg får vi eksportinntekter fra industrien som vi kan kjøpe utenlandske varer med, sier Sande.
Vil ha langsiktige kontrakter
Også Norsk Industri reagerer kraftig på Teknas utspill. – Dette er basert på sviktende forutsetninger. Kåre Rygg Johnsen opererer i en virkelighet vi andre ikke er i, sier kommunikasjonsdirektør Finn Langeland.
Han viser til at industrien ikke ber om subsidiert kraft, men om langsiktige kontrakter på linje med det andre EU-land som Frankrike og Finland har fått på plass. Heller ikke Langeland tror Teknas medlemmer i industrien er særlig glad for generalsekretærens utspill.
– Hans metode synes å være å avindustrialisere Norge. Det er ikke norsk industri eller Norge som nasjon tjent med, sier Langeland.