Det er ikke mange ukene siden Telenor lanserte LTE. Tre år etter konkurrenten Netcom. Nå tar de innersvingen på dem med å være først ute med såkalt CS Fallback.
For de uinnvidde betyr det at du kan ha en superrask internettforbindelse i gang og samtidig ringe og motta samtaler med den.
Uten en slik mekanisme som Telenor nå har implementert i LTE-nettet er det ikke mulig å bruke LTE-telefoner til samtaler.
Når de brukes til data vil de ikke kunne benyttes som telefon. Derfor er det nå bare nettbrett og PC-er har kunnet bruke det lynraske nettet til nå.
Ikke tale
Problemet har vært at LTE-nettet ikke har noen telefonitjeneste ennå. Det vil ta et år eller to før vi får det som går under betegnelsen VoLTE - Voice over LTE.
I mellomtiden må telefonen kunne ta samtaler over 3G selv om den brukes til LTE. Løsningen er Circuit Switch Fallback, eller telefoni over 4G, som Telenor kaller det.
– LTE er rundt tigangeren raskere enn på 3G og vi ser en datavekst på rundt 40 prosent årlig. Derfor er det viktig både for oss og mobilbrukerne at vi får nytte av det mye raskere nettet. CS Fallback gjør at LTE når får med seg telefonene også. Allerede nå ser vi at to prosent av pakkedata går på LTE-nettet. En av tre vil ha LTE-dekning allerede i år og i 2015 vil det være ni av ti, sier sjefen for Telenor Norge, Berit Svendsen.
Foreløpig er det bare Sony Xperia V og Nokia Lumia 920 som har full støtte for de europeiske LTE-frekvensene. Men allerede i neste uke kommer Samsungs nye Galaxy SIII 4G.
Det kommer flere i januar og Telenor vil understøtte iPhone 5 når Apple oppgraderer operativsystemet og der de vil bygge ut LTE på 1800-båndet. Det er den neste av de tre LTE-frekvensene som Apple støtter i Europa på LTE.
Les også:
Dette bør du vite om Windows Phone 8
Vill vekst i mobil datatrafikk
Tilbakefall
Kjernenettet til Telenor vet at en telefon er på LTE-nettet. Når det kommer et anrop så går det ut på dette nettet. Men siden LTE ikke kan formidle tale får telefonen beskjed om å svitsje til 3G og både for å ta samtalen og ta med dataforbindelsen.
Så lenge man snakker er man på 3G og så går den automatisk tilbake til LTE i løpet av noen sekunder. Det betyr at brukeren ikke trenger å tenke på noe som helst.
Nettet tar seg av alt. Når LTE kommer på 1800 og 800 MHz vil vi svitsje til 2G. Når man sender en SMS så svitsjer man ikke. Den går over LTE.
– Det er veldig viktig for oss å flytte trafikken over på LTE for å holde unna for den store dataveksten. Det vi ser er at 3G vil være på topp om fire år og deretter er det LTE som vil ta det meste av trafikken. På sikt vil 2G fases ut, men vi har garantert at det ikke vil skjer før i 2025, sier teknologidirektør i Telenor, Frode Stølsdal.
Les hos Mobili: Disse mobilene har 4G
Batterilevetid
Det er ikke sikkert at LTE er noen vinner for mobilbatteriet.
LTE krever mer når telefonen bruker flere bånd enn dagens mobiltelefoner.
Det er selvfølgelig avhengig av hvordan man bruker telefonen, men med tung databruk er det nok fornuftig å ha en lader i nærheten.
Les også:
Skal klare 1000 ganger mer datatrafikk
Gjør nettet tregt for piratene