IT

– Telenor misbruker sin markedsmakt

FRYKTER MANNEFALL: Hovedtillitsvalgt i Relacom, Sissel Hallem (t.h.), mener Telenor misbruker sin dominerende posisjon i det norske telemarkedet. Her sammen med klubbsekretær Anita Bødtger og klubbnestleder Øivind Juul Schjetne.
FRYKTER MANNEFALL: Hovedtillitsvalgt i Relacom, Sissel Hallem (t.h.), mener Telenor misbruker sin dominerende posisjon i det norske telemarkedet. Her sammen med klubbsekretær Anita Bødtger og klubbnestleder Øivind Juul Schjetne. Bilde: Leif Hamnes
Leif Hamnes
13. nov. 2009 - 12:43
Vis mer

EL & IT Forbundets fagorganiserte i Relacom AS, Sønnico AS og Eltel Networks AS reiser samlet bust mot Telenor.

– Telenor bruker sin markedsmakt på en måte som på kort sikt truer arbeidsplasser, og på langt sikt kompetansemiljøene hos underentreprenørene, sier hovedtillitsvalgt Sissel Hallem i Relacom AS til Teknisk Ukeblad.



Fylkeskontrakter

Den felles fronten skyldes et varsel om ny anbudsordning fra Telenor Installation, servert under de pågående forhandlingene om kontrakter for den neste femårsperioden.

Tidligere har trekløveret konkurrert etter anbudsprinsippet om ulike typer Telenor-oppdrag over hele landet.

Nå varsler Telenor at samtlige oppdrag innenfor samme fylke heretter vil gå til én totaltilbyder – for hele femårsperioden.

Nedrykk ved tap

De EL & IT-organiserte frykter nå at selskapene som taper, kan måtte legge ned hele fylkesavdelinger.

– Selskapene har hver for seg gjort store investeringer for å bygge opp tilnærmet landsdekkende organisasjon og kapasitet, møte Telenors krav og dermed bli prekvalifisert. Når Telenor eier så mye av infrastrukturen som de gjør, blir slike grep dramatiske. Resultatet av et tapt anbud kan bli at grunnlaget for drift ryker i et fylke, sier Hallem.

Kjeledressbytte

En del arbeidsplasser kan reddes ved at anbudsvinneren overtar personell fra «taperne» for å øke egen kapasitet. Et sannsynlig scenario, mener hovedtillitsvalgt i Sønnico, Torstein Kiland.

– Her skapes det et jobbmarked der mange må bytte kjeledress temmelig ofte, sier Kiland.

Han ser også signaler om at Telenor ønsker å redusere antallet prekvaliserte aktører fra tre til to.

– Dette svekker konkurransen. Om ikke i første runde, så etter fem år med én enerådende leverandør, mener Kiland.



– Kjent problemstilling

Hos Konkurransetilsynet vil man ikke gjøre noen vurdering av den konkrete saken.

På generelt grunnlag er derimot fenomenet langt fra uvanlig, mener seksjonsleder for IKT, Henrik Magnus Lande.

– Det er en velkjent problemstilling, spesielt fra offentlige anskaffelser: Konkurransen lever på kort sikt, men svekkes over tid ved at én aktør bygger opp dominans på avtaler med en viss varighet, sier Lande.



Vil ha styresak

Sissel Hallem mener Telenor-styret burde grepet fatt i saken.

– Så vidt vi har skjønt, er dette et rent operativt strategivalg. Vi håper saken løftes opp på et høyere nivå, sier hun.

Det vil ikke skje med det første, ifølge Telenor Operations-direktør Ingrid Lorange.

– Det er ikke naturlig å kommentere innholdet og eventuelle konsekvenser av forhandlingene så lenge de fortsatt pågår. På samme måte er det heller ikke naturlig å legge saken fram for styret før det foreligger et eventuelt vedtak, sier Lorange.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.