MOBIL

Test: null

5 ting vi elsker med Android, iOS og Windows

Lurer du på å skifte side? Her er fem ting vi setter stor pris på alle de tre store plattformene.

Marius ValleMarius ValleJournalist
21. okt. 2013 - 13:11

Har du iPhone og lurer på om du skal ta steget over til Android? Eller har du Android og lurer på om iPhone er veien å gå nå som iOS 7 er ute og iPhone 5S snart kommer i salg? Blir du fristet av monsterkameraet på Nokia Lumia 1020?

Vi får stadig spørsmål fra medlemmer av den ene eller den andre leiren om den nye modellen med Android er verdt steget over, om den nyeste iPhone-modellen er så bra at det nå er på tide å hoppe på iOS-toget, eller om den nye Nokia-modellen er god nok til at det er verdt å skifte.

Det finnes ikke noe enkelt svar på hva som er best eller hva du skal velge. Alle plattformer har sine fordeler og ulemper, og ingen av dem er dårlige. For å synliggjøre noen av forskjellene på de to største operativsystemene har vi derfor trukket frem noen de fordelene vi liker best hos alle tre.



iOS 7.

Det beste med iOS

Det er mye å like med iOS. Spesielt at det er så mange apputviklere som først og fremst fokuserer på denne plattformen betyr at det er et svært levende og rikt utvalg i appbutikken.

Apper

Uansett hvor mange apper som finnes i Google Play er den harde realiteten at kvaliteten på apper i App Store jevnt over oppleves som høyere. Det har mye å gjøre med at Apple selv siler ut appene som publiseres. Nå er det ikke slik at du ikke kan finne skrot i App Store, men du finner mange godt designede og nyskapende apper som aldri dukker opp på Android.

Noen av våre iOS-eksklusive favoritter er treningsappen Polar Beat, musikkappen Figure og ikke minst en mengde spill vi gjerne åpner lommeboka for.

Dette betyr selvsagt ikke at det ikke finnes mange gode apper og spill til Android, men realiteten er fortsatt at mye kommer først til iOS, og i en del tilfeller bare til iOS. Og i motsetning til på Android kjenner vi sjeldent at vi sitter med hjertet i halsen når vi laster ned en app vi er litt usikre på. Muligheten for å komme over apper som gjør ugagn på telefonen din er veldig mye mindre på iOS enn på Android, siden Apple godkjenner hver eneste app som publiseres i App Store.

LES OGSÅ: Omtaler av iOS-apper

Konsistent brukeropplevelse

Apple er flinke på brukeropplevelse. Det meste fungerer likt over hele linja, og de har tydelige retningslinjer for apputviklere. Dette er gjerne et litt svakt argument nå som iOS 7 har blitt rullet ut. Svært mange apper i App Store er tross alt laget for iOS 6 og tidligere.

Det viktigste er at du alltid får den samme brukeropplevelsen selv om du kjøper ny telefon. Og selv om det er gjort en del endringer i iOS 7, er det i det store og hele likt i bruk som forrige versjon av iOS. 

I Android-verdenen er grunnprinsippene de samme, men forskjellige mobilprodusenter legger forskjellige brukergrensesnitt på toppen. Det er derfor ikke gitt at alt vil fungere likt på din neste telefon.



iOS 7 har flere nyhter, som et kontrollsenter. 

AirDrop

Det er ikke den største nyheten i iOS 7, men AirDrop er en svært enkel og nyttig metode for deling. Så lenge andre iOS 7-brukere i nærheten har aktivert AirDrop er det veldig enkelt å dele alt fra bilder til lenker med et par trykk. Vi liker det veldig godt.

Android-folket vil antakelig protestere, og innvende at de kan NFC til deling. Det er forsåvidt sant, men realiteten er at ikke alle telefoner har NFC. Det krever også at enhetene berører hverandre.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Økosystemet

Det er på ingen måte mangel på tilbehør til iPhone. Mye av dette fungerer (i utgangspunktet) kun med iPhone. Vi tenker på dokkinghøyttalere, AirPlay-tilbehør, tilkobling av instrumenter og en rekke deksler og annet mer eller mindre nyttig tilbehør.

I tillegg kommer Apples egne Apple TV og andre Apple-enheter som snakker sømløst med hverandre. Det gir en enkel og grei hverdag for den som investerer sine dingsekroner i Apple-utstyr,

Gode små telefoner

Vi hører det ofte: iPhone har for liten skjerm. Men har den egentlig det? Vi skal saktens være enige i at det var på tide at Apple tok steget opp fra 3,5 tommer med iPhone 5. Selv om denne firetommerskjermen er klart mindre enn på de fleste Android-toppmodellene behøver ikke det være noen ulempe. 

Det er tross alt noe mer lommevennlig med en liten og tynn iPhone 5S enn en diger Samsung Galaxy Note 3. Det er også verdt å merke seg at små Android-telefoner ytterst sjeldent er spesielt spreke eller godt spesifiserte. Skal du ha en liten og god telefon er iPhone nesten å betrakte som standarden.

Det skader selvsagt ikke at iPhone-modellene kommer med skarpe og gode skjermer, og at maskinvaren ikke er et tema når det kommer til hvilke apper du kan kjøre og ikke. Ikke i stor grad i alle fall.

LES OGSÅ: Slik måler iPhone 5S seg med konkurransen



På Android får du et stort utvalg av telefoner og løsninger. Her er LG G2.

Det beste med Android

En av de store fordelene med Android er at det er en svært åpen plattform. Det gir en lang rekke muligheter som enkelt og greit ikke finnes på iOS. Vi laget nylig en oversikt over apper som viser noen av disse unike mulighetene. Vi kunne ganske enkelt laget en lang liste over ting Android kan som iOS ikke kan, men vi har valgt å fokusere på noen av punktene vi holder høyest.

Integrasjon med plattformen

Da Apple integrerte Facebook i iOS 6 var det trolig mange Android-brukere som trakk på skuldrene. Nå var det mulig å dele for eksempel bilder rett til Facebook uten å gå via appen. Dette har vært mulig i Android siden tidenes morgen, og det er ikke forbeholdt Facebook heller. En hvilken som helst app kan integreres på en slik måte at innhold kan deles direkte gjennom den. Så om du vil dele et bilde fra bildegalleriet ditt til Instagram trenger du ikke vente på at Google skal legge til støtte for dette. Det er allerede en del av plattformen.

På samme måte kan også systemfunksjoner erstattes med tredjepartsapper. Liker du ikke tastaturet? Ingen problem - bare last ned et nytt. Vil du ha nytt menysystem? Heller ikke et problem. Alt fra smått til stort kan endres på. Og siden Android er en åpen plattform er det i stor grad fritt fram for utviklere å lage nye og smarte løsninger. For eksempel finnes det en rekke tjenester som kan brukes til å spore mobilen din hvis den blir borte.

Vi liker også svært godt at apper kan settes til å være standard app for gitte funksjoner. På iOS er det mulig å installere nye nettlesere, men Safari vil alltid være standardnettleser. På Android kan du sette favorittnettleseren din til å håndtere lenker, og dermed erstatte den originale nettleseren. Det samme gjelder de fleste andre funksjoner, som e-postklient, SMS-klient, musikkspiller og så videre.

LES OGSÅ: Apper som gjør deg glad for å ha Android

Bakgrunnsprosesser

Ekte bakgrunnsprosesser får du bare på Android. Dette innebærer at apper kan ligge i bakgrunnen og utføre nyttige operasjoner. Eksempler er Spotify eller Dropbox, som på iOS må være åpne for å laste ned eller opp større datamengder. På Android kan du på samme måte velge å laste ned en stor spilleliste i Spotify og så legge appen i bakgrunnen. Eller du kan aktivere automatisk opplasting av bilder til Dropbox, slik at dette skjer uten at du trenger å åpne appen.

Et annet godt eksempel er vekkerklokkeapper. For at disse skal fungere på iOS må de faktisk være aktive for å vekke deg. På Android kan de vekke telefonen og aktiveres når tiden er inne.

Det finnes dessuten apper som kan automatisere oppgaver på telefonen din. Vi kunne fortsatt en god stund til, men poenget er altså enkelt og greit at Android-apper har en rekke muligheter iOS-apper ikke har.

LES OGSÅ: Disse vekkerklokkene gjør det enkelt å komme seg opp

Widgeter

Widgeter er små apper som ligger på startskjermen. På noen telefoner kan de også kjøres i egne vinduer eller på låseskjermen. Disse kan gjøre alt fra å fungere som brytere for for eksempel Wi-Fi eller GPS, eller de kan vise deg nyttig informasjon, som neste oppføring i kalenderen, værmeldingen for kommende døgn, eller om det er mye trafikk på veien til jobb.

De kan ha omfattende eller enkel funksjonalitet, og er smarte om du vil ha kjapp tilgang, bedre oversikt eller mer effektiv mobilbruk.



Et lite utvalg Android-telefoner.

Angrerett i appbutikken

En liten, men viktig detalj. Kjøper du en app i Google Play har du et kvarter på å teste ut appen. Om den viser seg å ikke være det du trodde den skulle være, kan du enkelt og greit gå tilbake til Google Play og refundere kjøpet.

Det som i praksis skjer er at Google ikke trekker penger fra kortet ditt før det har gått et kvarter. Om du innenfor denne fristen angerer, vil ikke pengene trekkes. Veldig smart, og absolutt en god måte å få et inntrykk av appen uten å tråle nettet etter omtaler.

LES OGSÅ: Google Play-triksene du burde kunne

Alltid nyeste teknologi

Det siste og beste av tekniske finesser kommer i hovedsak på Android først. Du får de høyeste skjermoppløsningene, bøyde telefoner, kraftige flerkjerneprosessorer, og en rekke andre godbiter for den som vil leve på "the bleeding edge". For mange vil dette være grunn god nok til å gå for Android.

Dette er en av fordelene ved at flere produsenter bruker samme plattform. De er nødt til å gjøre seg lekre for å hanke inn kunder. Om alle telefonen var like, så hadde det ikke vært mange tungtveiende grunner til å gå for den ene fremfor den andre. Her gjelder det altså å overgå konkurrentene hver gang en ny toppmodell lanseres.

Det kommer deg til gode. Ikke bare fordi du får tilgang til det nyeste, men også fordi det som nettopp var det nyeste fort faller i pris. Du kan gjøre et godt kjøp ved å gå for forrige generasjon.



Windows Phone er likt uansett hvilken produsent som lager telefonen.

Windows Phone

Microsoft har gått en bratt bakke med sin Windows Phone-plattform. De har forsøkt å kombinere det beste med iOS-stategien med det beste med Android. Altså å beholde full kontroll over både plattformen og dens funksjoner, og hvilken maskinvare den kjører på, og samtidig lisensiert den ut slik at alle kan lage Windows-telefoner. Det har de nok lykkes bare delvis med, da tall tyder på at Nokia i praksis er den eneste aktøren på plattformen.

Fliser

Windows Phone er bygget opp på en noe annerledes måte enn Android og iOS. I stedet for enkel appikoner eller widgeter på startskjermen benytter Windows Phone fliser. Dette er en slags blanding av snarveier og widgeter, som også kan vise informasjon fra appen den peker til. Dermed kan for eksempel værmeldingsappen vise været, eller musikkappen vise hva som spilles.

Vi elsker måten disse flisene kan organiseres på. De viktigste kan gjøres store og vise deg mye informasjon, mens de du bare vil ha kjapp tilgang til kan gjøres små for å spare på plassen.

LES OGSÅ: Slik fungerer Windows Phone

Alltid likt

Om du velger en Android-telefon fra Nokia, HTC, Samsung eller Huawei får du alltid forskjellige brukeropplevelser. De putter egne menysystemer på telefonene, og modifiserer dem i større eller mindre grad. På Windows Phone er det alltid likt. Uansett produsent fungerer alt på samme måte.

De største forskjellene ligger i utformingen av selve telefonen, og hvilke apper som følger med. Du vet altså hva du får, men du kan selv velge hvordan du vil bli servert.

Aldri tregt

Uansett om du velger den billigste eller den dyreste Windows-telefonen kan du være sikker på at du får en jevn og fin brukeropplevelse. Her kommer fordelen med at Microsoft dikterer maskinvaren som kan brukes, og selv har full kontroll over operativsystemet.

Det betyr i praksis at du ikke får den samme kjipe opplevelsen som når du kjøper den billigste Android-telefonen du får tak i, med lugging i menyer og hakkete surfing.

Full Office-pakke

Microsoft har sørget for at Office er inkludert på alle Windows-telefoner. Det betyr at alle snakker med Exchange- og Office-tjenestene du bruker på jobben eller i skolen. Du kan vise og redigere Office-filene dine, slik at du kan gjøre den siste finpussen på Powerpointen din på vei til møtet. Alt sykroniseres via SkyDrive, slik at du jobber med det samme dokumentet på PC-en og på mobilen.



Nokia Lumia 1020 er en av de beste telefonene på markedet.

Nokia

En kan nesten ikke snakke om Windows Phone uten å snakke om Nokia. De lager tross alt de aller fleste Windows-telefonene. Og godt er det. Siden Nokia fokuserer utelukkende på denne plattformen betyr det at telefonene kommer med en mengde apper og tjenester vi kan plassere i kategorien for svært nyttige apper.

Vi tenker på den fullverdige navigasjonsløsningen Drive+, som har nedlastbare kart. Vi tenker på deres mange smarte kameraapper, som Pro Camera, hvor du kan ta nesten full manuell kontroll over kameraet med fokus og slikt. Og vi tenker ikke minst på Mix Radio, som er en gratis strømmetjeneste med et stort utvalg spillelister for enhver smak. 

Nokia er for øvrig i ferd med å selge mobil- og tjenestedivisjonen sin til Microsoft. At Nokia kommer til å ha en nøkkelrolle i Windows Phone er altså helt sikkert.

LES OGSÅ: Test av flaggskipet Nokia Lumia 1020

Hva mener du?

Hva mener du er de største fordelene med de forskjellige plattformene? Del dine tanker med oss i kommentarfeltet under!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.