T2

TEST: Acer Iconia A500

Når du kommer så lenge etter iPad, må du nesten gjøre noe bedre.

Stein Jarle Olsen
26. mai 2011 - 10:13
Vis mer

Med tanke på at det snart er halvannet år siden Apple lanserte sin iPad, begynner det virkelig å bli på tide at noen klarer å vippe eplebrettet av pinnen som det beste på markedet.

Skyter med hagle

Som Samsung, hopper Acer i det med brett både i lite og stort format – ett Android-brett på sju tommer, ett på ti tommer og også et Windows-brett i det største formatet.

Brettet vi har lekt med i en drøy uke nå, er Iconia A500, det største av Acers Android-brett.

Acer har valgt bakdeksel i aluminium, og ellers en relativt klumpete formfaktor. Vekten er også på 700 gram, som ikke akkurat gjør dette til et brett du holder med én hånd.

Acer: – Apple er ikke fra en annen planet

TU20110526TU20110518IMG_740419013_08_2319610_00_10 1105260918.jpg

Blank, blankere, blankest

Det er lite oppsiktsvekkende ved Acers designvalg, men før vi nevner noe annet må vi komme med noen halvfrustrerte bemerkninger om skjermen. Acer har nemlig utstyrt Iconia A500 med den blankeste skjermen vi noen gang har sett.

Det gjør det nærmest plent umulig å bruke brettet på en god måte om du befinner deg i nærheten av et vindu eller annen lyskilde, og i fullt dagslys utendørs er det bare å gi opp.

Den blanke skjermen er også svært utsatt for fingermerker, noe det gjerne blir ganske mye av ved touch-styring.

Lysstyrken er heller ikke voldsomt imponerende, og den automatiske lysstyringen har en tendens til alltid å dimme ned litt for mye etter vår smak.

Fargeintensitet, sortnivå og innsynsvinkel er imidlertid bra, og 1280x800 passer bra til størrelsen, så det er litt synd at Acer har gått i fella med så ekstremt blank skjerm.

TEST: Samsung 9 Series

TEST: Bose Around Ear 2

Tilkoblingsrik

Ellers finner vi volumtaster, knott for rotasjonslås, en vanlig USB- og en miniUSB-port, plass for microSD-kort og en egen proprietær port for tastaturdockingen du kan velge å kjøpe til brettet.

USB-port er bra, det samme er HDMI-støtte, men det hadde vært fordelaktig med en “ekte” HDMI-port. Mini-HDMI uten medfølgende adapter er ikke særlig praktisk, og det er også litt underlig, da det åpenbart er plass til en vanlig HDMI-port på brettet.

Rotasjonslås-knotten er også veldig liten, og krever fort bruk av neglen for å flytte på, i tillegg til at volumtastene er litt for flate etter vår smak.

TU20110518IMG_740718913_07_21 1105181226.jpg

Nyeste Android

Acer-brettet har en kraftig Tegra 250-prosessor, i tillegg til 1 GB RAM og 16 eller 32 GB lagring. Operativsystemet er nyeste variant av Android, altså 3.0, også kalt Honeycomb. Vi synes Acer-brettet gir en svært responsiv og kjapp brukeropplevelse, men må anføre at selv den nyeste utgaven av Android har sine utfordringer på brukervennlighet og intuitiv bruk sammenlignet med Apples ekstremt strømlinjeformede iOS.

Acer har riktignok modifisert standardvarianten av Android noe. Du kan organisere applikasjonene dine på de vanlige hjemmeskjermene, i tillegg til under ulike kategorier som “multimedia”, “spill”, “sosial” og så videre. Det fungerer stort sett bra, men er ikke like umiddelbart tilgjengelig som Apples mappesystem.

I tillegg opplevde vi Iconia-brettet som direkte buggy til tider. Applikasjoner kræsjet i hytt og vær, det hele gikk i sirup og av og til måtte vi rett og slett ty til en restart for å få brettet til å fungere normalt igjen. Ikke bra, men vi gjetter at det blir bedre når Honeycomb får litt mer finpuss.

Spiller høyt

Programvaren som er preinstallert er heller ikke mye å skryte av. Nettleseren brukte flere dager på å fungere normalt, og videoavspilleren taklet så vidt noen formater i det store og hele, var vårt inntrykk.

Heldigvis er dette problemer som stort sett kan løses ved hjelp av Android Market. Det finnes både bedre videoavspillere og nettlesere tilgjengelig for gratis nedlasting, så vi noterer bare et lite minus i margen.

Bred Flash-støtte er også en åpenbar fordel sammenliknet med Apples brett, selv om vi gjerne skulle sett støtte for Silverlight også. HTML5 er uansett løsningen på alle slike problemer, og videoavspillingen styrkes noe av greie stereohøyttalere som gir brukbart med både lydkvalitet og volum.

Les også: Her er iPad 2

Sony tar opp tablet-jakten

Strømmer fint

Streamingegenskapene er også særs velkomne – Acers Clear.Fi-applikasjon gir tilgang til alt du deler på hjemmenettverket, og selv om den nevnte formatstøtten ikke er all verden, er det veldig greit å ha tilgang til hele biblioteket ditt hvor som helst i hjemmet. Brettet streamer i brukbar hastighet, og håndterer spoling og hopping på en god måte.

Iconia A500 har ingen andre taster enn power-tasten, som også fungerer til å skru av skjermen. Det betyr at alt håndteres via taster på skjermen, noe som i all hovedsak fungerer greit.

Brettet har såkalt “tactile feedback”, som betyr at alle kommandoer du gir, responderes med en myk vibrasjon. Det gir god respons på tingene du gjør, og fungerer nesten like bra som dedikerte hardwaretaster.

Vi liker også det nye skjermtastaturet til Android. Vi føler nesten at vi trykker på fysiske taster, og opplevde det som både responsivt og nøyaktig. Faktisk vil vi si at det er bedre enn på iPad.

TU20110518IMG_741018813_06_33 1105181227.jpg

Dobbelkamera

Acer har utstyrt A500 med kameraer både foran og bak – på henholdsvis to og fem megapiksler. Kvaliteten må sies å være helt grei, og fullstendig brukbar til Facebook og fremvisning på brettet, såfremt bildene er tatt i godt lys.

Fargedybden er selvfølgelig noe under pari, men bildene blir relativt skarpe til å være tatt med en ikke-dedikert enhet.

Bakkameraet takler til og med nærfotografering relativt godt, og det bidrar til at vi nesten glemmer at formfaktoren er fullstendig ubrukelig til enhver form for fotografering.

Det trekker dessuten ned at brettet ikke har noen form for manuell fokus, men kun auto eller uendelig. Plasseringen av frontkameraet er dessuten ganske tullete – nesten helt ute i kanten av brettet.

Tar du selvportretter må du holde kameraet på en relativt unaturlig måte for å havne midt i bildet, og det vanskeliggjør også videosamtaler en god del.

TEST: Ultimate Ears 700

Styr PC-en med øynene

Middels batteri

Batteritiden er heller ikke fantastisk. Mellom seks og sju timer med lett, kontinuerlig bruk – altså litt surfing, Angry Birds og video – må sies å være helt gjennomsnittlig.

Vi skulle gjerne sett at Iconia holdt ut litt lenger, særlig ettersom det plasserer seg bak både Samsung Galaxy Tab og iPad 2. Vi undrer oss også over at brettets bakside blir en smule varmt når det må jobbe kontinuerlig over en lengre periode.

Prismessig er Acer Iconia A500 omtrent på linje med de øvrige brettene på markedet i dag. Du får en 32 GB-variant uten 3G til snaut 4000 kroner, og når det eneste Iconia-brettet har å skilte med, er et brukbart bakkamera og god streaming, er det ikke særlig lett å anbefale.

Du finner sannsynligvis bedre måter å bruke brettpengene dine på.

 

Tabell_Acer Iconia A500 1105260926.jpg

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.