T2

Test: FITBIT FLEX

Aktivitetsarmbåndet for deg som liker tall og statistikk

TEST: Fitbit Flex.

Fitbit Flex gir deg et vell av data å leke med. Hvor mye du får ut av den avhenger dermed mye av hvor mye innsats du legger inn.
Fitbit Flex gir deg et vell av data å leke med. Hvor mye du får ut av den avhenger dermed mye av hvor mye innsats du legger inn. Bilde: Eirik Helland Urke
Stein Jarle OlsenTestansvarlig
3. apr. 2014 - 19:07
Vis mer

Vi har tidligere vært gjennom aktivitetsarmbåndene fra Jawbone (nå relansert i ny utgave med trådløs synkronisering), Polar og Nike, i tillegg til trackeren Withings Pulse, som stort sett har samme funksjonalitet, bare ikke i form av et armbånd.

Vi har også sett på Fitbits egen Zip, som i praksis er en litt avansert skritteller, men hvor nettportalen gir mange muligheter i seg selv.

Løs sensor

Nå er turen kommet til Flex, som er Fitbits mellom-modell av trackere, og som allerede selger godt, skal vi tro tilbudsmail som renner inn i undertegnes innboks flere ganger i uken.

Fitbit-båndet er tynnere, mykere og mer komfortabelt enn Polar- og Nike-variantene, og har selve sensoren som en avtagbar liten pinne.

Det følger med armbånd i to forskjellige størrelser, og båndene er justerbare på samme måte som en klokke.

Det gjør at du kan få båndet til å sitte tett eller litt løsere etter eget ønske, og de to båndene bør dekke de aller fleste håndleddsstørrelser. Du får dem også i flere farger. Selve sensoren stikkes inn under "panseret" på båndet.

Flex har ingen ordentlig skjerm, bare fem bittesmå LED-lamper som forteller deg hvor stor andel av dagens mål du har oppnådd. Det er en liten nedtur etter å ha brukt Loop og Fuelband, som begge kan fungere som klokker om du ikke ønsker å bruke dobbelt opp.

Fuelband ladet også via en innebygget USB-plugg, mens Flex er avhengig av en egen, proprietær lader. Det er mer et pluss for Nike enn et stort minus for Flex, ettersom proprietære ladere ser ut til å være standarden.

Flex har strengt tatt heller ikke plass til noen USB-plugg i den nåværende utformingen.

TEST: Monster iSport Victory: Sitter som støpt mens du trener

Selve trackeren er ikke spesielt stor.
Selve trackeren er ikke spesielt stor.

Vekker deg stille

Båndet har dog vibrasjonsmotor, slik at det kan vekke deg om morgenen.

Det er spesielt praktisk om du sover ved siden av en partner som ikke skal opp til samme tidspunkt som deg, og noe vi savnet både i Nike- og Polar-båndene.

Det Flex dessverre ikke har, er noen form for bevegelsespåminnelser annet enn dem du eventuelt legger inn til faste tider på dagen.

Vi hadde foretrukket Jawbone-løsningen, som vibrerer hver gang du har sittet i ro i en time, men både Nike og Polar gjør også dette greit.

Nøyaktig

Sensorene i Flex er etter vår erfaring relativt nøyaktige, med et snitt på 190 registrerte skritt på to påfølgende runder i vår 200-skritts-test.

Samtidig ser det ut til å registrere noen skritt som ikke er der, for eksempel mens vi sitter foran PC-en eller gestikulerer med armene, så totalanslaget for skritt er muligens akkurat litt høyere enn det som er korrekt.

Likevel er dette fint akseptabelt fra et bånd som sitter rundt i armen og ikke rundt livet.

Flex registrerer også søvnmønsteret ditt, men denne delen er på et relativt grunnleggende nivå. Du kan sette i gang søvnregistreringen idet du går og legger deg, men du kan også legge inn når du la deg og når du våknet i etterkant.

Det du får ut er en oversikt over natten, hvor tiden tilbrakt i sengen er delt i tre deler: Søvn, rastløs og våken. Vi liker kanskje modellen med "dyp" og "lett" søvn bedre, men Fitbit-modellen gir også grei oversikt.

Hvorvidt den er veldig nøyaktig er ikke så lett å si, men vi føler at den stort sett får med seg hva som skjer.

TEST: Tomtom Runner: Enkel og brukervennlig GPS-pulsklokke

Flex er vannresistent, slik at du kan dusje og svømme med det.
Flex er vannresistent, slik at du kan dusje og svømme med det.

Enkel synkronisering

Synkroniseringen skjer i likhet med de andre via bluetooth 4.0 (også kalt smart eller low energy).

Med undertegnedes iPhone 5 fungerte synkroniseringen i all hovedsak problemfritt, men det var noen anledninger der vi ikke fant båndet og måtte restarte appen eller skru bluetooth av og på.

Om du vil, kan båndet også synkronisere med telefonen i bakgrunnen uten at du trenger å åpne appen. Fitbit har app-støtte både for iPhone (fra 4S og oppover), iPad og de fleste Android-telefoner med bluetooth smart-støtte. Listen kan du se her.

Det følger også med en liten bluetooth-pinne du plugger i PC-en for å sette opp produktet eller om du ikke har en smarttelefon å synkronisere via.

Holistisk

Fitbit har en mer helhetlig tilnærming til helse enn de øvrige. I appen kan du registrere både dataene fra båndet i tillegg til alt av mat- og væskeinntak.

Matdatabasen er riktignok kun amerikansk foreløpig, men du vil i de fleste tilfeller kunne finne noe som minner om det du faktisk har spist. Du kan også legge til egne matvarer og måltider, for eksempel om du inntar en fast salat til lunsj flere ganger i uken.

Du kan sette deg et vektmål og la appen justere hvor mye du kan spise hver dag for å nå det innen en gitt tidsramme, men la det være sagt: Du skal være ganske strukturert og rigid for å få registrert alt.

Du kan også sette individuelle mål for steg, distanse, kalorier og "aktive minutter", slik at du kan tilpasse alle disse tingene til deg og ditt aktivitetsnivå.

Mange nye bånd ble lansert på CES: Denne lager tidslinje av livet ditt

Fitbit-appen. Fra venstre hovedmenyen, stegoversikten og søvnoppsummeringen.
Fitbit-appen. Fra venstre hovedmenyen, stegoversikten og søvnoppsummeringen.

Ikke spesielt treningsvennlig

Treningsfokuset er mindre her enn hos Polar og Nike, og disse er nok bedre alternativer om du ønsker å konkurrere mot deg selv fra dag til dag.

Du kan registrere ulike former for aktiviteter i appen, men den logger ingen informasjon om hvor langt eller fort du har løpt eller svømt. En egen betal-tjeneste gir deg dog en egen digital treningsveileder, flere analyseverktøy for dataene du legger inn og en rekke andre ting.

Batterilevetiden er cirka fem dager med tracking, noe som er helt likt de øvrige vi har testet. Nikes Fuelband SE holder riktignok en uke om du velger medium- eller large-størrelsen.

Konklusjon

Jevnt over synes vi Fitbit Flex er et mer gjennomarbeidet produkt enn konkurrentene fra Polar og Fitbit, og særlig om du allerede har en app du bruker til treningsøktene.

Du får ikke pulsbeltestøtten til Polar eller de sosiale funksjonene til Nike, men dette er produktet vi ville valgt å bruke etter at testen er over.

Vi skulle gjerne sett at Flex hadde en egen skjerm og klokke, men da må du opp til modellen Force, som foreløpig ikke er lansert i Norge (og som nylig er trukket tilbake grunnet problemer med utslett hos mange brukere).

Les også:

TEST: Nike+ Fuelband SE: Slik er Nikes nye forsøk på treningsarmbånd

TEST: Polar Loop: Aktivitetstrackeren for deg som trener mye

TEST: Withings Pulse: Denne måler alt du gjør

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.