T2

Test: POLAR LOOP

Aktivitetstrackeren for deg som trener mye

TEST: Polar Loop.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
16. des. 2013 - 19:39
Vis mer

Foreløpig ser det ut til å være Jawbone, Fitbit og Withings som har lagt seg i front i kampen om å registrere all din fysiske aktivitet, men nå vil også treningsgadgetkjempen Polar ha en del av kaka.

Loop lanseres ikke endelig før i januar, men vi har allerede hatt det til test i cirka en måned.

Større treningsfokus

Loop likner på de øvrige i funksjonalitet, men dropper den detaljerte søvnregistreringen til fordel for (ikke overraskende) integrasjon med selskapets pulsbelter.

Har du et kompatibelt pulsbelte (Polar H6 eller H7) kan du trådløst koble det til Loop når du skal trene, som så holder styr på pulsinformasjonen din samtidig som den fortsetter å registrere steg og aktivitet. Mer om det senere.

Loop er en del større enn Jawbone Up, Fitbit Flex (og snart nye Force) og Withings Pulse, og likner mer på en typisk klokke enn et armbånd. Materialet er myk gummi med en stålbøyle, og før du kan ta Loop i bruk må du klippe vekk overflødig gummi så den passer rundt håndleddet ditt.

Det følger med et målebånd som forteller hvor mye du skal kutte, men det kan være enkelt å kutte bort litt for mye eller for lite, så det er lurt å være ekstra nøyaktig. Heldigvis har Polar også lagt inn en ekstra mekanisme som kan finjustere passformen om ingen av hakkene i gummien passer for deg.

Konseptet betyr også at Loop blir relativt "personlig" - du kan ikke låne det bort med mindre mottakeren har eksakt samme håndleddstørrelse som deg selv.

TEST: Jawbone Up: Denne gir deg kontroll på aktivitet og søvn

Før du tar båndet i bruk må du kutte vekk et antall
Før du tar båndet i bruk må du kutte vekk et antall

Klokkeerstatter

Loop er pen å se på, om enn relativt «maskulint» designet. Om du vil vanlig bruker klokke kan du erstatte denne med Loop, eller du kan velge å bruke den på den andre armen (for mest nøyaktig tracking anbefaler Polar at du bærer båndet på venstre om du er høyrehendt og motsatt).

Uansett vil den gli relativt sømløst inn med de fleste klesstiler, selv om den nok vil virke noe mer påtrengende om sommeren med litt tynnere bekledning enn nå på vinteren.

Polar har valgt å gå for en kapasitiv touchsensor ved siden av det lille displayet, så du kan ikke sjekke dataene på Loop med hansker på.

«Knappen» kan også være litt vanskelig å få til å reagere selv uten hansker, så det er mulig Polar burde justert opp sensitiviteten noe.

Selve displayet er veldig enkelt, og når du trykker på knappen hopper den mellom å vise tiden, antall steg du har tilbakelagt i dag, antall kalorier du har forbrent og en stolpe som forteller deg hvor mye du har igjen for å nå dagens mål, i tillegg til hvor mye du eventuelt må bevege deg resten av dagen for å komme dit.

Dataene er enkle nok å ha med å gjøre, men om du vil erstatte en vanlig klokke er det litt irriterende å måtte trykke på knappen for å få se hva tiden er.

Bluetooth-synk

Polar Loop har trådløs synkronisering via bluetooth, noe vi savnet i vår test av nevnte Jawbone Up (som riktignok nå har kommet i en ny utgave med bluetooth).

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

Om du har oppe Polar Flow-appen på mobilen og trykker på knappen på Loop-båndet, overføres dine aktivitetsdata automatisk. Båndet har minne til 12 dager med tracking, så selv om du er litt sløv med synkroniseringen iblant bør det holde.

Synkroniseringen er også brukbart kjapp, selv om det kan ta noe tid om du har mange dager med data å overføre. Dataene overføres så umiddelbart til Polars nettjeneste om du er tilkoblet wifi eller mobilnettet.

Selve registreringen ser ut til å fungere sånn noenlunde bra, og Loop ser ut til å plassere oss i området der vi har vært vant til å havne basert på erfaringene med de andre trackerne med skritteller.

Der vi lurer litt på om Loop-appen overdriver er i beregningen av kalorier forbrent i løpet av en treningsøkt.

Undertegnede er relativt gjennomsnittlig høy og tung med mine 1,83 og 68 kilo, og tredemølla beregner jevnt over flere hundre kalorier mindre på en times treningsøkt enn hva Loop gjør – selv med pulsbeltet i sving og dataene mine registrert i systemet.

TEST: Fitbit Zip: Denne gir deg full oversikt over kaloriene

Flow-appen er særdeles ivrig hva gjelder effekten av treningsøktene dine. Men vi liker likevel disse oppsummeringene.
Flow-appen er særdeles ivrig hva gjelder effekten av treningsøktene dine. Men vi liker likevel disse oppsummeringene.

Enkelheten selv

Selve tilkoblingen av pulsbeltet er fantastisk enkel. Du holder sensoren opp mot Loop-båndet, trykker på knappen på båndet, og vips er de koblet sammen og treningsøkten din i gang.

Underveis forteller Loop deg hva pulsen din er og hvorvidt intensiteten på treningen din hovedsaklig brenner fett eller styrker hjertet.

Både båndet og pulsbeltene til Polar er vanntette og kan også brukes til å registrere svømmeøkter. Vi skulle kanskje ønske Polar Flow-appen hadde litt flere muligheter til å registrere data. Slik det er i dag kan du kun registrere at du har trent, men ikke hva du har gjort, hvor langt du har løpt eller svømt.

Det hadde også vært greit for kalibreringsformål, slik Nike gjorde med Nike+ før GPS-appen overtok for sensorene du puttet i skoene – en form for sammenlikning mellom hva båndet har registrert og hva du faktisk har løpt hadde sannsynligvis økt nøyaktigheten i fremtidige treningsøkter.

Optimistisk

Noe vi liker med Flow-appen er at du får en god oversikt over hva du har bedrevet i løpet av en dag. Loop kategoriserer aktiviteten din i fem bolker etter intensitet: Liggende/sovende, sittende, stående, gående og løpende/i trening.

Har du hatt på deg båndet i ti timer eller mer får du også tilbakemelding på hva dagens aktivitet gjør med helsa di. Polar er dog litt mer spisset enn for eksempel tilfellet er med Fitbit og Jawbone i og med at du ikke kan registrere hva du har spist, og vi synes også tilbakemeldingene vi får i mange tilfeller er litt vel optimistiske.

Etter en timeslang løpsøkt med brukbar intensitet mente den for eksempel at vi i tillegg til å ha forbedret nervesystemet i musklene og økt kondisjonen også hadde økt spurt-hastigheten.

Undertegnede skal ikke skryte på seg noen utpreget kompetanse på treningsfeltet, men det høres merkelig ut.

Les også: Slik velger du rett GPS-pulsklokke

Dags-, ukes- og månedsoversiktene fra Polars Flow-app.
Dags-, ukes- og månedsoversiktene fra Polars Flow-app.

Fem dagers batteri

Batterilevetiden er også ganske mager. Polar hevder at Loop skal holde fem dager med kontinuerlig registrering før du må lade batteriet, og det ser ut til å stemme relativt godt.

Samtidig begynner båndet å klage over lite batteri allerede ved 20 prosent, og da er det jo fortsatt et helt døgn igjen. Hver gang du vil sjekke tiden eller se på dagens data på skjermen får du først opp «Battery low», og det er smått irriterende.

Noen funksjoner vi likte godt på Jawbone Up savner vi også her. Polar Loop har først og fremst ingen innebygget vibrasjonsmotor. Det var praktisk av to årsaker: Båndet vibrerte hver gang du oppholdt deg i ro for lenge, noe som var en god påminnelse om å komme seg opp og bevege litt på seg.

Loop har riktignok en varsling som spretter opp på mobilen, men det fordrer at du alltid har bluetooth aktivert (og lyden på om du ikke har skjermen innenfor synsrekkevidde).

For det andre savnet vi muligheten for å bli vekket av vibrasjonen, noe som gjør det mulig å våkne uten at partneren våkner eller uten alarm om du sover med øreplugger og uansett ikke hører den.

Skjermen er enkel, men leverer det viktigste av informasjon. Knappen til høyre kan dog være litt vanskelig å operere.
Skjermen er enkel, men leverer det viktigste av informasjon. Knappen til høyre kan dog være litt vanskelig å operere.

Konklusjon

Alt i alt synes vi Polar har levert et helt greit produkt i Loop, men den gjør litt for lite. Søvntrackingen til Fitbit, Jawbone og Withings er kanskje mer morsom enn den er veldig nyttig, men vi savnet den likevel.

Om formålet er å gå ned i vekt gir også konkurrentene et mer helhetlig produkt i og med at du kan registrere mat- og kaloriinntak direkte i de respektive appene.

Det Polar gjør, er dog å integrere puls- og treningsinformasjonen på en god måte, og om du heller vil ha en tracker enn en typisk GPS-klokke til treningen din er dette et godt alternativ.

Men har den fått meg til å bevege meg mer? Tja, vil jeg vel si.

Jeg tar kanskje trappa noe oftere enn før, men det gjorde jeg også med både Jawbone Up og den lille Fitbit-skrittelleren, så det er ikke nødvendigvis Polars fortjeneste.

Les også:

Nå skal du ha teknologien på kroppen  

Her er brillene som skal fjerne jetlag

Snart kan du trene fra lenestolen  

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.