Du har sikkert fått med deg at det nå finnes telefoner som støtter trådløs lading. Det er først og fremst Nokia som har omfavnet teknologien, men flere andre produsenter har testet dette, og det vil trolig også komme flere.
Men du trenger faktisk ikke vente på en ny mobiltelefon for å få dette. Det er allerede mulig å legge til slik funksjonalitet på mange eksisterende telefoner.
LES OGSÅ: Test: Denne gir deg 7800 mAh i reserve
Hva er trådløs lading?
Det kan kanskje høres besnærende og mystisk ut å lade telefoen uten en eneste ledning. Det kan jo i utgangspunktet høres ut som om du kjøper en lader, så lades batteriet så lenge du er i samme rom. Endelig frihet fra ledningene, eller?
Fullt så fantastisk er det dessverre ikke. Trådløs lading fungerer nemlig bare over veldig korte avstander, typisk et sted mellom 5 og 40 millimeter. Dette betyr i praksis at du må legge mobilen på en plate for å lade batteriet.
Du slipper imidlertid å knote med å koble til lader, og en hvilken som helst telefon som støtter teknologien kan brukes med alle ladere. Når så «alle» telefoner støtter dette er det ingen behov for å skaffe riktig type lader.
C+P har utviklet en skaphylle med trådløs lading integrert. Den er beregnet på for eksempel garderobeskap på treningssentre. Foto: Wireless Power Consortium
Forskjellige standarder
De fleste som har laget produkter med trådløs lading benytter seg av den såkalte Qi-standarden (uttales «chi»). Dette er en felles standard som mange elektronikkprodusenter støtter. Asus, HTC, Huawei, LG, Motorola, Nokia, Samsung og Sony er alle medlemer av arbeidsgruppen bak Qi, Wirless Power Consortium.
Det skal bemerkes at det eksisterer en konkurrerende standard kalt PMA. Denne har vært tilgjengelig en stund, og vi stiftet nærmere bekjentskap med den i 2010.
Qi og PMA er ikke kompatible. Det er altså en aldri så liten VHS vs Betamax-kamp på gang (eller HD-DVD vs Bluray-kamp om du tilhører den yngre garde). Duracell er en av kreftene bak PMA-standarden.
Hittil ser det imidlertid ut til at i alle fall mobilprodusentene går for Qi.
Skjematisk fremstilling av Qi-lading. Foto: Wireless Power Consortium.
Teknologien bak
Qi-systemet består enkelt forklart av to metallspoler - én i telefonen, og en i laderen. Når det går en strøm i den ene spolen så induseres, det vil si genereres, det en strøm i den andre. Man kan se på slik induksjon som en transformator med to spoler som er delt i to.
Den elektronikken man koblet til nettet går ikke på 230 volt vekselstrøm. Derfor brukes det både transformatorer og likerettere får å få den spenningen man trenger, enten det er i en mobillader eller til en TV. En transformator som brukes i slikt utstyr får 230 volt vekselstrøm inn i den ene spolen.
Da etableres det et elektromagnetisk felt som varierer med frekvensen, som er 50 Hz i Europa. Den andre spolen i transformatoren påvirkes av dette feltet og det induseres en strøm. Poenget i en vanlig transformator er å endre spenningen fra 230 volt, til f. eks, 5 eller 12 volt. Det får man til ved å variere antallet viklinger i primær og sekundærspolen. Ut av transformatoren kommer det vekselstrøm og den likerettes før den benyttes i elektronikken.
Qi-systemet er dog litt mer avansert. Her foregår det nemlig også kommunikasjon mellom laderen og enheten som lades. Om enheten som lades trenger mer strøm, ber den laderen guffe på, og motsatt når den ikke trenger like mye strøm. Denne kommunikasjonen foregår veldig enkelt sagt ved at signalene kodes inn i induksjonen.
Eksisterende systemer leverer opp til 5 Watt, noe som gjør at lading i praksis er en del tregere enn med den tradsisjonelle ladekabelen. Det jobbes imidlertid med å utvikle løsninger som kan levere mellom 10 og 15 Watt.
Nokia Lumia 920, som har trådløs lading innebygget, tar opp mot tre timer å lade helt opp. Denne tiden kan halveres med ny teknologi.
LES MER: Sony skal levere raskere trådløs lading
JBLs Bluetooth-høyttaler med trådløs lading innebygget. Foto: Nokia
Kan bygges inn i det meste
Selv om teknologien i praksis ikke er så effektiv enda, har den mange nyttige bruksområder. Vi har allerede testet en trådløs høyttaler som har Qi og NFC innebygget. Det betyr at du bare trenger å legge telefonen på høyttaleren, så kobles den til via Bluetooth, samtidig som den lader.
LES MER: Test av JBL PowerUp
Det finnes også mobilholder med lader integrert til bil. Da trenger du ikke å knote med å sette i ladekabelen når du setter deg i bilen. Det er bare å sette telefonen i holderen, så lades den.
På sikt kan det tenkes at teknologien blir å finne flere steder. Se for eksempel for deg kafébord med trådløs lading innebygget. Hoteller kan ha nattbort med trådløs lader integrert.
Trådløs lading er heller ikke begrenset til mobiltelefoner. Teknologien kan i prinsippet bygges inn i alt som er batteridrevet, så om den får stor utbredning kan den dukke opp i alt fra smartklokker til nettbrett og PC-er. Det kan bety slutten på den evige jakten etter stikkontakt på flyplasser.
Trådløs lading med Nokia Lumia 820. Foto: Nokia
Slik får du trådløs lading i dag
Det finnes imidlertid en rekke Qi-kompatible produkter på markedet allerede. Nokia er som nevnt størst på dette feltet, men også andre produsenter har laget Qi-produkter.
Praktisk nok kan du bruke en hvilken som helst trådløs lader til å lade alle disse. Har du allere en ladeplate fra Nokia, kan du altså lade en Samsung-telefon med den.
Samsung har lansert et mobildeksler med Qi-lading til blant annet Galaxy S4 og Galaxy Note 3. Det finnes flere iPhone-deksler med teknologien integrert. Huawei har laget et LTE-modem som kan lades via Qi. Asus har laget PC-er med lader innebygget. Mugen Power har nylig lansert en batteripakke som kan lade telefonen din trådløst.
Det er også utviklet Qi-løsninger beregnet på fly, slik at du kan lade telefonen din på turen.
Nokias Lumia 920 og Lumia 1520 har trådløs lading integrert, så her trenger du bare å legge telefonene på en ladeplate for å lade batteriet. LG Nexus 4 har også trådløs lading integrert.
Vi tipper flere produsenter vil integrere dette i produktene sine etterhvert.
I dag må du altså enten kjøpe en telefon med trådløs lading innebygget, eller et deksel som gir deg muligheten. I tillegg må du nødvendigvis ha en lader. Disse selges allerede mange steder, og et Google-søk på "Qi wireless charger" er et godt sted å begynne.
LES OGSÅ:
Alt du trenger å vite om HD Voice
Slik tar du i bruk NFC
Alt du trenger å vite om NFC
Dette trenger du å vite om mobilstråling
Se opp for Bluetooth Smart
Kilder: Wirelesspowerconsortium.com, Wikipedia, Nokia