T2

TEST: Apples ultratynne holder stand

Macbook Air er fortsatt et fenomenalt produkt.

Stein Jarle OlsenTestansvarlig
19. juli 2012 - 17:21
Vis mer

Som den første av sitt slag på markedet hadde Macbook Air en ganske høy wow-faktor da den ble lansert i 2008.

Da var den riktignok langt mer av et nisjeprodukt enn den er i dag; stor utvikling på prosessor- og brikkesettfronten gjør at ytelsen i dag ligger langt nærmere en “vanlig” bærbar PC enn hva tilfellet var for fire år siden.

Same same, but different

Med unntak av Intels nye Ivy Bridge-innmat er det lite nytt å melde for årets utgave av Macbook Air. Designet, tykkelse og vekt er nøyaktig den samme, men begge USB-portene har fått 3.0-hastighet, i tillegg til at webkameraet er oppgradert til 720P-oppløsning.

Dessuten har Apples Magsafe-lader fått en tynnere port, som følge av lanseringen av den tynnere Macbook Pro-maskinen med Retina-skjerm.

Vi forstår for så vidt godt at Apple ikke vil gjøre noe med utseendet på Macbook Air – den ser fortsatt stort sett lekker og tidsriktig ut, selv fire år etter lanseringen.

Den brede skjermramma begynner riktignok å se ganske umoderne ut sammenlignet med den tynne ramma på Samsungs nær perfekte Series 9, men utenom det har vi lite å utsette på Apples designvalg.

Om du mot formodning ikke har vært borti Air før, er dette for øvrig de harde fakta: 1,35 kilo og mellom 3 og 17 millimeter tykk.

Unibody-utformingen i aluminium gjør at maskinen føles veldig solid og godt avstivet, og.

Les også: Hvilken ultrabook skal jeg velge?

Best pekeplate

Siden lite er endret, gjelder også det meste vi skrev forrige gang vi testet Macbook Air. Apple har gjennom generasjoner nærmest perfeksjonert skrivefølelsen på et bærbartastatur, og det gjelder også her.

Det er ikke nevnt noe sted, men ved direkte sammenlikning med forrige generasjon synes vi å kjenne at tastene har blitt marginalt dypere, slik at de mer likner på tastene på en Macbook Pro.

Det utgjør ikke store forskjellen for skriveopplevelsen, men kan være verdt å nevne for de få som kanskje syntes at Air-tastaturet var litt for grunt. Vi setter også (fortsatt) pris på baklyset, og særlig at det kan justeres i hele 16 nivåer.

Pekeplata er også nesten grunn nok i seg selv til å velge Macbook Air foran de aller fleste Windows-maskinene der ute.

Vi kan nesten ikke bringe ut nok superlativer for hvor intuitivt og praktisk Apples gest-system er, og responsen på både tofingerscrolling, zoom og alle de øvrige multitouch-funksjonene er fullstendig upåklagelig.

Plata i seg selv er også romslig, har meget behagelig friksjon og gir fra seg et umiskjennelig klikk når den trykkes ned.

Les også: Lenovo lanserer ultrabook i karbonfiber

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer ny elbillader
Schneider Electric lanserer ny elbillader

Ny Macbook får superskjerm  

Macbook Air-tastaturet er blant markedets beste, i alle fall blant de ultratynne.
Macbook Air-tastaturet er blant markedets beste, i alle fall blant de ultratynne.

Sakker akterut

Skjermen er også blant de bedre på ultratynn-fronten, men siden sist har Apple også fått noen veldig gode konkurrenter, særlig Samsungs nevnte 900X3C og Asus UX31A, som kan skilte med henholdsvis 1600x900 og 1920x1080 i oppløsning.

Begge disse har også matt skjerm, mens Apple fortsatt benytter sitt blanke kontrastbelegg på Air-skjermen, som har 1440x900 piksler å by på.

Den maksimale lysstyrken er god, og vi liker at den også her kan justeres i 16 nivåer. Det gjør at bunnivået blir ganske lavt, noe som er behagelig for bruk i mørket.

Fargegjengivelsen fremstår også som korrekt, sortnivået er knalldypt og innsynsvinklene stort sett veldig gode.

God ytelse

På innsiden finner vi en tredjegenerasjons Intel Core i5-prosessor på 1,8 gigahertz, nærmere bestemte modellen 3427U, 4 GB RAM (maks 8 GB) og 128 GB flashlagring.

Om du velger modellen med 256 GB flashlagring, kan du også velge å oppgradere til en Core i7-prosessor på 2,0 GHz for et visst pristillegg.

Om vi sammenlikner direkte med den forrige modellen, ser vi at nye Air har blitt noe raskere siden sist. I Geekbench får vi 6088, mens den forrige modellen scoret 5514.

I Windows-baserte PCMark 7 noterer vi 4511 mot 3595, og scorene i Windows Experience Index er også gjennomgående noe høyere enn før. Her er det flashlagringen som har tatt det største steget – fra litt middelmådige 6,8 sist til maks-score på 7,9 nå.

Ved litt nærmere inspeksjon i programmet ATTO Disk Benchmark ser vi at flashmediet har en maksimal lesehastighet på 516 MB/s og maksimal skrivehastighet på 460 MB/s. Det er veldig bra, og ikke langt unna superdisken i Asus UX31A.

Den delen av maskinen som har fått den største boosten med Ivy Bridge, er fortsatt grafikken. Selv om den fortsatt ligger bak de aller fleste dedikerte grafikkbrikker, er dette greit nok til alt utenom de aller nyeste og mest ressurskrevende spillene.

På linje med de øvrige Ivy Bridge-baserte ultrabookene kan vi spille Civilization 5 og Skyrim på lave innstillinger i 1440x900 uten store problemer.

Ytelse (høyere er bedre)

 GeekbenchPCMark 73DMark Vantage
Macbook Air 13" (2012)608845113388
Samsung 900X3C359138063161
Asus UX31A567850872674
Acer Aspire V5292213193969
Asus Eee PC 1225B1488927E3532

 

TEST: Slik er Asus' budsjettbrett

TEST: Acer Aspire V5: Et veldig godt PC-kjøp

Den nye Magsafe-porten er litt lavere enn den gamle, altså vil ikke din gamle Macbook-lader fungere uten en adapter.
Den nye Magsafe-porten er litt lavere enn den gamle, altså vil ikke din gamle Macbook-lader fungere uten en adapter.

Marginalt stillere

Slike tunge oppgaver gjør riktignok at Macbook Air fortsatt støyer en del. Vi mener å registrere at både støynivået og varmeutviklingen har blitt noe lavere siden forrige generasjon, men det er likevel minimal forbedring.

Her synes vi Samsung 900X3C er flere hakk over, selv om Air også er musestille ved lav belastning. Den blir imidlertid nærmest glødende varm mellom tastaturet og skjermen under last.

Batterimessig er nye Air også omtrent som forgjengeren – noe som betyr at den holder ut relativt lenge. Mac OS virker å være noe mindre ressurskrevende enn Windows, så Air klarer seg gjennom snaue seks timer med HD-video – et godt stykke foran de fleste Windows-baserte konkurrentene.

Med noe snauere lysstyrke og litt enklere oppgaver tror vi nok du kommer tett opp mot Apples oppgitte sju timer brukstid.

Av tilkoblinger er det relativt minimalt å ta av. To USB-porter, riktignok begge med 3.0-hastighet, Thunderbolt-port, SD-minnekortleser og hodetelefonport, pluss den nevnte smalere laderporten, som betyr at du ikke kan bruke din gamle Macbook-lader uten en overgang.

Det er for øvrig nesten synd at Apple har patent på Magsafe-konseptet, da løsningen med at magneten slipper taket når du kommer borti ledningen nok kunne reddet mange PC-er fra en tur i gulvet.

Batterilevetid

 HD-video, 60 %Uvirksom, 20 %
Macbook Air 13" (2012)05:5707:02*
Samsung 900X3C04:1407:10
Asus UX31A05:3209:30
Acer Aspire V503:1305:36
Asus Eee PC 1225B04:5807:01
*= kjørt i Windows
Macbook Air holder fortsatt mål mot ultrabook-konkurrentene.
Macbook Air holder fortsatt mål mot ultrabook-konkurrentene.
Konklusjon
Konklusjon

Konklusjon

Det er ikke ofte det første produktet av en type på markedet er det beste, men mange mener nok at Macbook Air er den beste ultratynne maskinen der ute. Og det er for så vidt ikke så rart.

Apple-maskinen har et av markedets beste tastaturer, det som sannsynligvis er den aller beste pekeplata (i alle fall til Windows 8 kommer og forhåpentligvis gjør pekeplateintegrasjonen i Windows bedre) og en god skjerm.

Den ser i tillegg veldig bra ut og har tatt små steg i riktig retning på støynivå og varmeutvikling, i tillegg til at flashdiskytelsen har økt betraktelig.

Prisen er også senket med et par hundrelapper siden sist, som akkurat bringer den under femsifret antall kroner for innstegsmodellen. Vi tror neppe du blir skuffet, men både Samsungs Series 9 og Asus UX31A er gode alternativer – så langt.

Stor guide: Alt du bør vite om 3DTV

TEST: Asus UX31A: TEST: Ultrabook med superskjerm

De beste TV-kjøpene

Acer lanserer ultrabook med touchskjerm

1,34 kilo, 14 timer batteritid og optisk drev

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.